Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Συμφωνία Κεφαλογιάννη με την παγκόσμια οργάνωση τουρισμού

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη δημιουργία εθνικού παρατηρητηρίου σχετικά με την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού υπέγραψε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, με το γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO) Ταλέμπ Ριφαΐ, σήμερα στη Σμύρνη, στο περιθώριο της 55ης Συνόδου της Επιτροπής του Οργανισμού στην Ευρώπη.

Κατά τη σύνοδο της Επιτροπής, η προεδρία της οποίας ασκείται από την Ελλάδα, εκπρόσωποι του τουρκικού τουριστικού τομέα υπέγραψαν δέσμευση σχετικά με τις παγκόσμιες ηθικές αξίες στον τομέα του τουρισμού.

Το «Παρατηρητήριο», που αποτελεί επιστημονικό εργαλείο, είναι το πρώτο που συνάπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, με χώρα μέλος του, σε εθνικό επίπεδο. Θα παρακολουθεί τις επιδράσεις που θα έχουν τα «τουριστικά» προϊόντα στο οικονομικό, κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, την ανάπτυξη δεικτών αειφόρου τουρισμού και γενικότερα θα συμβάλει στην ανάπτυξη δράσεων συνεργασίας, στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η υπουργός Τουρισμού δήλωσε: «Το Εθνικό Παρατηρητήριο για την αειφόρο ανάπτυξη στο τουρισμό, αποτελεί ένα σημαντικό πρωτοποριακό εργαλείο, ιδιαίτερα χρήσιμο τόσο για το υπουργείο Τουρισμού, όσο και για τους τουριστικούς φορείς αλλά και την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι η σωστή αξιοποίηση του «Εθνικού Παρατηρητηρίου» θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ανταγωνιστικότητα των τουριστικών προϊόντων της χώρας. Επιπλέον θέλω να τονίσω ότι ο τουρισμός και το περιβάλλον αποτελούν αλληλένδετες έννοιες, καθώς η τουριστική ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από το περιβάλλον. Για μας η σχέση Τουρισμού και περιβάλλοντος είναι πρώτης προτεραιότητας».

Κατά τη δεξίωση που ακολούθησε ο Πρόεδρος της τουρκικής Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Αιγαίου Μεχμέτ Ισλέρ ανέφερε πως συζήτησε με την Όλγα Κεφαλογιάννη το θέμα της υποψηφιότητας της Σμύρνης για τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης EXPO 2020.
Πρόκειται για τη διεθνή έκθεση, η οποία με απόφαση του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (BIE) θα πραγματοποιηθεί το 2020.

Υποψήφιες πόλεις για τη διοργάνωσή της, εκτός από τη Σμύρνη, είναι η Αγιουτάγια της Ταϊλάνδης, το Ντουμπάι των ΗΑΕ, το Σάο Πάολο της Βραζιλίας και το Γιεκατερίνεμπουργκ της Ρωσίας.

Ο κ. Ισλέρ είπε πως «η διοργάνωση της έκθεσης στη Σμύρνη θα επιφέρει τουριστικά οφέλη και στην Ελλάδα» και ζήτησε τη στήριξη της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...