Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Βενετία: «Ειδικός φόρος διαμονής» για τους τουρίστες

VeniceImage by jpenrod via FlickrΜετά την ιταλική πρωτεύουσα, ισχύει και στην Βενετία από την Παρασκευή ο «ειδικός φόρος διαμονής για τους τουρίστες». Πρόκειται για μια υποχρεωτική συμβολή όσων επισκέπτονται την Γαληνότατη, στα ταμεία του δήμου τους, που κυμαίνεται από ένα μέχρι πέντε ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το πόσο πολυτελές είναι το ξενοδοχείο που επιλέγεται.

Σε περίπτωση διαμονής σε κάμπινγκ το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο και δεν ξεπερνά τα δεκαοκτώ εκατοστά την ημέρα. Σύμφωνα με προβλέψεις, ο «φόρος διαμονής» θα αποφέρει, συνολικά, οκτώ εκατομμύρια ευρώ ως το τέλος του 2011 και είκοσι τρία εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, από το 2012 και μετά.

Θα είναι μια σταθερή πηγή εσόδων για την τοπική αυτοδιοίκηση της Βενετίας, η οποία θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει -όπως όλες οι υπόλοιπες ιταλικές πόλεις- τις περικοπές που προβλέπονται από τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πολλά γνωστά ξενοδοχεία, ετοίμασαν ειδικά φέιγ βολάν, σε εννέα γλώσσες, με τα οποία πληροφορούν τους επισκέπτες τους για την νέα αυτή, συμβολή, χάρη στην οποία θα μπορέσουν να συντηρηθούν και τόσα, μοναδικά, αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Ο αντιδήμαρχος της πόλης, Σάντρο Σιμιονάτο, δήλωσε σχετικά ότι «όλοι ξέρουν ότι η Βενετία αποτελεί ένα μοναδικό αγαθό της ανθρωπότητας. Πρέπει, κατά συνέπεια, να εγγυηθούμε υψηλά επίπεδα υπηρεσιών τόσο στους τουρίστες όσο και στους μονίμους κατοίκους. Και ο φόρος διαμονής, ακολουθεί, ακριβώς, την λογική αυτή».

Όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος, μέχρι αυτή την στιγμή, δεν υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις από μέρους των τουριστών, αν και ένας πρώτος, συνολικός απολογισμός, θα μπορέσει να γίνει μόνον σε περίπου ένα μήνα.

Η Ένωση Ξενοδόχων της Βενετίας, πάντως, αποφάσισε να προσφύγει στο τοπικό δικαστήριο κατά του φόρου διαμονής σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς τα ξενοδοχεία, βάσει όσων προβλέπει το συγκεκριμένο μέτρο, υποχρεούνται να καταβάλλουν «από την τσέπη τους» τον τουριστικό φόρο, σε περίπτωση που δεν εισπραχθεί από τον πελάτη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...