Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ρόδος: 600 εκατ. ευρώ δαπάνησαν οι τουρίστες Ιούλιο και Αύγουστο του 2011

Road in Rhodes city. Ελληνικά: Ο Δρόμος των Ιπ...
Ο Δρόμος των Ιπποτών στην Ρόδο. (Photo credit: Wikipedia)
Σχεδόν 600 εκατ. ευρώ ήταν οι δαπάνες των τουριστών που επισκέφθηκαν τη Ρόδο κατά τους μήνες Ιούλιο - Αύγουστο του 2011. Τα παραπάνω στοιχεία που περιλαμβάνονται σε μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) για τη συμμετοχή της Ρόδου στον οικονομικό τουριστικό χάρτη της χώρας, παρουσίασε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρης σε περιφερειακή συνάντηση του ΞΕΕ στο νησί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ερευνας Συνόρων που διενήργησε η Διεύθυνση Στατιστικής της ΤτΕ με την εταιρεία Quantos, το ποσοστό των τουριστικών δαπανών αλλοδαπών στην Ελλάδα το οποίο αντιστοιχεί στη Ρόδο αυξήθηκε από 9% - 9,5% (περίοδος 2004-2007) σε 12,1% το 2011. Στο ίδιο διάστημα οι διανυκτερεύσεις κινήθηκαν ανοδικά από 8% σε 10% (επί συνόλου Ελλάδος). Σε σύγκριση με την Ελλάδα που σημειώνει κατακόρυφη αύξηση στα μεγέθη της τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η τουριστική περίοδος στη Ρόδο εκτείνεται ομαλότερα από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.


Στην έρευνα διαπιστώνεται επίσης ότι το μεγαλύτερο ποσοστό δαπανών αφορά Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι ξοδεύουν πανελλαδικά περίπου 2 δις ευρώ ετησίως, εκ των οποίων το 16% στη Ρόδο. Αντίστοιχα οι δαπάνες των Ρώσων στη Ρόδο αυξήθηκαν στα 152 εκατ. ευρώ (πενταπλασιάστηκαν από το 2009), ξεπερνώντας αυτές των Ιταλών (127 εκατ. ευρώ, κατά 8,7% μειωμένες σε σχέση με το 2008).

Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι δαπάνες των Γάλλων στη Ρόδο (133,4 εκατ. ευρώ το 2011 έναντι 78 εκατ. ευρώ το 2010), ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ημέρα παραμονής είναι διαχρονικά μεγαλύτερη στο συγκεκριμένο νησί, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (9 -13 ευρώ/ημέρα). Οι Αυστριακοί δαπανούν 112,4 ευρώ και οι Ρώσοι 98,7 ευρώ ανά ημέρα παραμονής, ενώ το 15% -17% των (κατά μέσο όρο δαπανών), αφορά τα έξοδα διαμονής, τόσο για τη Ρόδο, όσο και την Ελλάδα γενικότερα. Το 47,65% των δαπανών των τουριστών που επισκέφθηκαν το νησί το 2011 αφορά σε έξοδα που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα τους (μεταφορικά κ.λ.π.).

Κατά τη διάρκεια της περιφερειακής συνάντησης ο πρόεδρος του ΞΕΕ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη δρομολόγηση διάταξης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, που έχει φέρει σε δυσχερή θέση περισσότερους από 1.400 ξενοδόχους της χώρας, δημιουργώντας ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού με τις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, που απαλλάσσονται της υποχρεωτικής εισφοράς. Υπογραμμίζεται ότι στην εκδήλωση συμμετείχε η Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου, με πάνω από 100 ξενοδόχους, δεν προσκλήθηκαν πολιτικά πρόσωπα. Μετά την ολοκλήρωση της περιφερειακής συνάντησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, μεταξύ της αντιπροσωπείας του ΞΕΕ και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωση, με αντικείμενο την επίλυση προβλημάτων του κλάδου.

Προβληματισμός για την απεργία των ξεναγών

Εν τω μεταξύ τον προβληματισμό της για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου στη Ρόδο εκφράζει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), με την προκήρυξη απεργίας εκ μέρους του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι ξεναγοί της Ρόδου επιλέγουν να απεργήσουν κατά τις ημέρες που κρουαζιερόπλοια προσεγγίζουν το λιμάνι της Ρόδου προκειμένου να επιτύχουν την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης με τις ίδιες αμοιβές, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στις εταιρείες κρουαζιεροπλοίων. «Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σε μία περίοδο όπου όλοι οι φορείς  αλλά και η πολιτική ηγεσία του τουρισμού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιορίσουν την σημαντική υστέρηση που επιδεικνύει η Ρόδος αλλά και η χώρα ολόκληρη στις προκρατήσεις από παραδοσιακές και μη αγορές», τονίζει η ΓΕΠΟΕΤ, ενώ προσθέτει ότι «γίνεται λόγος και για αποζημιώσεις εις βάρος των πρακτόρων, οι οποίοι ήδη κινδυνεύουν με αφανισμό».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...