Το ΙΚΑ επιδιώκει να διασφαλίσει την επαναπρόσληψη του 95% των εργαζομένων του Μακεδονία Παλάς, από τον νέο μισθωτή.
Την επαναπρόσληψη του 95% των εργαζομένων στο "Μακεδονία Παλάς" από τον νέο μισθωτή του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, επιδιώκει να διασφαλίσει η διοίκηση του ΙΚΑ, στο οποίο ανήκει η ιδιοκτησία του ακινήτου, "προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα τελεσφορήσει", όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.Στο πλαίσιο του προσωρινού διαγωνισμού για τη 12μηνη ενοικίαση του "Μακεδονία Παλάς", προβλέπεται η ανάληψη δέσμευσης από τον νέο μισθωτή ότι θα επαναπροσλάβει τουλάχιστον το 80% των 120 εργαζομένων.
Ωστόσο, κατά την υπογραφή της σύμβασης, το ΙΚΑ θα επιδιώξει να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για την επαναπρόσληψη κατ΄ ελάχιστον του 95% του προσωπικού.
Το Φεβρουάριο η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου
Εν αναμονή των εξελίξεων, πάντως, το ξενοδοχείο -το οποίο διαχειριζόταν μέχρι πρότινος και επί 16ετία ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη (εταιρεία ΑΞΤΕ)- παραμένει κλειστό από τις 31 Δεκεμβρίου, με προοπτική να επαναλειτουργήσει με τον νέο μισθωτή και τους επαναπροσληφθέντες εντός του Φεβρουαρίου (πιθανότατα στο πρώτο δεκαήμερο),
όπως διευκρίνισε ο κύριος Σπυρόπουλος.
Αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του προαναφερθέντος διαγωνισμού, η οποία αναμένεται στις 25/1.
"Από την πλευρά μας, κάναμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη διακοπεί η λειτουργία του ξενοδοχείου [...]και εξακολουθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα του ΙΚΑ, η εμπορική και ιστορική αξία του "Μακεδονία Παλάς" και τα συμφέροντα των εργαζομένων", κατέληξε ο κ.Σπυρόπουλος.
Κλήθηκαν να υπογράψουν απολύσεις
Στο μεταξύ, μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας Κυριάκος Τσιαούσης, υποστήριξε ότι ήδη από σήμερα το μεσημέρι, "διευθυντικά στελέχη ειδοποίησαν εργαζόμενους να πάνε να υπογράψουν τις απολύσεις τους".
Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, επισήμανε ότι αν και προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το ξενοδοχείο, πολλοί εργαζόμενοι υπέγραψαν δηλώσεις, με τις οποίες παραιτούνταν -μεταξύ άλλων- από την όποια απαίτηση για την πληρωμή αποζημίωσης απόλυσης από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας του.
Το σκεπτικό της κίνησης υπογραφής των δηλώσεων ήταν ότι, με αυτές στα "χέρια" του, ο όμιλος δεν θα καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας και θα συνεχιστεί η λειτουργία του ξενοδοχείου μέχρι τις 25/1, όταν αναμένεται ν' αναδειχθεί ο προσωρινός μισθωτής.
"Ο όμιλος, όμως, δεν θεώρησε ότι οι δηλώσεις αυτές τον κατοχυρώνουν. Είμαστε έτοιμοι, εφόσον φυσικά το επιθυμούν οι εργαζόμενοι, να προσφύγουμε στα δικαστήρια", εξήγησε ο κ.Τσαραμπουλίδης, ο οποίος -πέραν της ιδιότητάς του ως προέδρου του ΕΚΘ- εκπροσωπεί τους εργαζομένους στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.
Τι λέει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη
Αρμόδια στελέχη του ομίλου υπενθύμισαν, πάντως, στο ΑΜΠΕ ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις του σε σχέση με το "Μακεδονία Παλάς", έληξαν στις 31/10, αλλά βάσει της δυνατότητας τρίμηνης παράτασης, που δίδει ο νόμος, η αποχώρησή του μετατέθηκε για τις 13/1.
Κατά συνέπεια, το κλείσιμο του ξενοδοχείου στις 31/12, ώστε να προηγηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποχώρηση, ήταν αναγκαίο, αφού δεν βρέθηκε η απαραίτητη νομική λύση, που να επιτρέπει τη συνέχιση της εκμετάλλευσης του ξενοδοχείου. "Από τις 31/10 ενοχλήσαμε επανειλημμένως το ΙΚΑ για να μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι, αλλά δεν βρέθηκε λύση που να μας κατοχυρώνει νομικά για την παραμονή μας. 'Αρα είμαστε υποχρεωμένοι να αποχωρήσουμε", σημείωσαν τα ίδια στελέχη και πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες του ίδιου του ομίλου ήταν το ξενοδοχείο να παραμείνει ανοιχτό με κάθε κόστος, πρώτα από όλα για τους εργαζομένους. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσαν, ο όμιλος είναι έτοιμος να συμμετάσχει "στον όποιο διαγωνισμό".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.