Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

«Αγώνα σωτηρίας» κάνουν οι ξενοδόχοι στην Ήπειρο!

Κάτω από 60% η πληρότητα τα Χριστούγεννα
«Αγώνα... δρόμου» για να σώσουν τη χρονιά, κάνουν και φέτος τα Χριστούγεννα οι επιχειρηματίες του τουρισμού στην Ήπειρο. Η πληρότητα στα καταλύματα είναι πολύ χαμηλή, ενώ το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι πιο μειωμένο από ποτέ. Στην πιο δύσκολη περίοδο του Ηπειρωτικού τουρισμού, οι ξενοδόχοι κρατούν ίδιες και χαμηλότερες από πέρυσι τιμές, όμως τα μηνύματα τόσο για τα Χριστούγεννα, μόλις μεθαύριο, όσο και για την Πρωτοχρονιά δεν είναι ενθαρρυντικά.«Κάνουμε αγώνα για να πιάσουμε έστω και το 60% σε πληρότητα» λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Κώστας Βλάχος. Ο κλάδος του τουρισμού μοιάζει αυτά τα Χριστούγεννα να επηρεάζεται από την οικονομική κρίση πιο πολύ από ποτέ, με τους επιχειρηματίες να παρακολουθούν τις εξελίξεις, μη μπορώντας να προεξοφλήσουν «τι μέλλει γενέσθαι», ειδικά από τη στιγμή που ούτε η Κυβέρνηση κάνει κάποιες κινήσεις για να τονώσει την κίνηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ!..
Σύμφωνα με στοιχεία από Ενώσεις Ξενοδόχων, στο Νομό Ιωαννίνων μπορεί να βρει κανείς τα φθηνότερα δωμάτια, από όλους τους χειμερινούς προορισμούς. Ειδικότερα, η διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων κοστίζει 50 ευρώ στα Γιάννινα, 55 στο Πήλιο, 75 στο Καρπενήσι, 90 στην Αράχωβα και 110 στα Καλάβρυτα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και σήμερα, στο… παρά ένα πριν τα Χριστούγεννα, μπορεί κανείς να βρει πολλά άδεια δωμάτια. Ειδικά στα Ζαγοροχώρια, που μόλις πρόσφατα βραβεύθηκαν ως ο δεύτερος πιο αγαπημένος τουριστικός προορισμός της χώρας, από τα περίπου 150 καταλύματα, πληρότητα έχουν πολύ λίγα.«Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Όμως δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν χτυπούν καν τα τηλέφωνα» σημειώνει, μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος.Υποτονική είναι η κίνηση και για την Πρωτοχρονιά, ενώ πολύ λίγοι είναι εκείνοι που επέλεξαν να μείνουν όλη την εβδομάδα, ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

ΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ

Όπως σημείωνε ξενοδόχος από την περιοχή του Ζαγορίου, «Οι έχοντες θα κάνουν διακοπές. Γι’ αυτό και κάποια ξενοδοχεία 1ης κατηγορίας είναι γεμάτα. Τα υπόλοιπα όμως είναι μισοάδεια... Πάει ο καιρός, που ένας οικογενειάρχης θα ερχόταν να κάνει διακοπές. Τώρα τα σκέφτεται όλα (μεταφορικά, διαμονή, φαγητό, κ.α.».Φέτος, πολλοί είναι οι ξενώνες που δεν άνοιξαν καν για τα Χριστούγεννα. «Όταν έχεις μια ή δυο παρέες για Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά και θέλεις ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο σε πετρέλαιο για να ζεστάνεις τα δωμάτια του παραδοσιακού πέτρινου ξενώνα σου, τότε το σκέφτεσαι σοβαρά, αν θα ανοίξεις» είπε ιδιοκτήτης παραδοσιακού καταλύματος.

ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ!
Στο μεταξύ, εικόνα ερήμωσης παρουσιάζουν τα περισσότερα ορεινά χωριά στο Νομό Ιωαννίνων. Όχι μόνο λόγω έλλειψης τουριστών, αλλά επειδή και οι λιγοστοί κάτοικοι έφυγαν για να κάνουν γιορτές με τα παιδιά τους. Πολλοί υποστηρίζουν, ότι είναι ασύμφορο να μετακινηθούν από την Αθήνα ή άλλες πόλεις για τις γιορτινές μέρες γι’ αυτό και επιλέγουν να φέρουν τους γονείς τους στην πόλη.Εξάλλου, μετά και τις πρόσφατες ληστείες σε παραμεθόρια χωριά, όπως το Πληκάτι, δικαιολογημένα πολλοί ηλικιωμένοι δεν νιώθουν ασφαλείς, μένοντας μόνοι.

ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ!
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν όμως και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, τόσο στην Ήπειρο όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διαμαρτύρονται για την εξαίρεσή τους από τον Αναπτυξιακό Νόμο, σε μια περίοδο, που, αν θα εντάσσονταν, θα έκαναν εκσυγχρονισμό για να προσελκύσουν κόσμο.«Ο αποκλεισμός των επιχειρήσεων Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων από τις ευεργετικές αναπτυξιακές ρυθμίσεις, θα έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών του τουρισμού και στη βιωσιμότητα των ιδίων επιχειρήσεων, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στο τουριστικό εισόδημα και στηρίζουν την περιφερειακή οικονομία της χώρας αποτελώντας έναν από τους κύριους μοχλούς εξόδου της από τη κρίση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος. Μάλιστα, εκτιμά ότι η ονομαστική εξαίρεση του συνόλου των επιχειρήσεων από τον Αναπτυξιακό θα οδηγήσει στην επέκταση της οικονομικής δυσπραγίας παραπάνω από 40.000 επιχειρήσεις και οικογένειες!«Δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συμπράξουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να υπάρχει ισότιμη και άνευ όρων προοπτική βιωσιμότητας του κλάδου. Απαιτούμε από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης να εγκαταλείψει την κοντόφθαλμη άποψή του για τον τουρισμό και να εντάξει το σύνολο των επιχειρήσεων μας στα νέα αναπτυξιακά κίνητρα» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...