Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής και απελευθέρωση της κρουαζιέρας, οι ελπίδες του τουρισμού


Αυξημένες κατά 2,8% ήταν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η GBR Hospitality.
 
Αναλυτικά, οι διεθνείς αφίξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας μειώθηκαν κατά 3% ενώ στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν κατά 12,5%. Αυτό εκτιμάται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δεν κάνει διάκριση μεταξύ εγχώριων και διεθνών αφίξεων ενώ το αναγκαστικό κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος των Τεμπών οδήγησε στην αύξηση της αεροπορικής ζήτησης. Πάντως, τον Απρίλιο τα νούμερα επιδεινώθηκαν έντονα, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι φέτος το Πάσχα έπεσε αρκετά νωρίς, κάτι που αποθάρρυνε τους ξένους τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά και λόγω του αποκλεισμού του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.
 
Σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό κλάδο, αυτός παρουσίασε αισθητή επιδείνωση κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2010, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, εξαιρουμένων των resort ξενοδοχείων τα οποία ήταν κλειστά κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Στην Αθήνα το συνολικό RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) μειώθηκε κατά 7% το α’ τρίμηνο, στη Θεσσαλονίκη κατά 12,9%, ενώ οι μη εποχιακοί τουριστικοί προορισμοί είχαν συνολική αύξηση 12,8%. Ωστόσο, ο Απρίλιος ήταν πολύ κακός μήνας για τα resort ξενοδοχεία, κυρίως λόγω της μείωσης της αεροπορικής κίνησης εξαιτίας της τέφρας και του πρόωρου Πάσχα, που αποθάρρυνε τους τουρίστες να πετάξουν προς την Ελλάδα.
 
Η λειτουργία του ξενοδοχείου Met Hotel στη Θεσσαλονίκη βελτίωσε την υποδομή φιλοξενίας της πόλης. Ωστόσο, η προσθήκη 212 πεντάστερων δωματίων, καθιστώντας το Met το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της πόλης, άσκησε πίεση τόσο στη διαθεσιμότητα όσο και στις τιμές, συνολικά.
 
Λόγω του πρόωρου Πάσχα, πολλά resort ξενοδοχεία καθυστέρησαν να ανοίξουν, όχι μόνο επειδή η ζήτηση για τις διακοπές του Πάσχα ήταν μειωμένη, αλλά και λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης μεταξύ του Πάσχα και της έναρξης της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.
 
Παρόλο που ο αντίκτυπος της έκρηξης του ισλανδικού ηφαιστείου ήταν σημαντικά αρνητικός, για ορισμένα ξενοδοχεία (κυρίως στην Αθήνα) είχε και θετικό αντίκτυπο, αφού οι πελάτες τους παρέτειναν τη διαμονή τους μέχρι το άνοιγμα των αεροδρομίων και/ή κάποιοι τουρίστες που εγκλωβίστηκαν σε transit προορισμούς αναγκάστηκαν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία περιμένοντας τα αεροδρόμια να ανοίξουν και πάλι.
 
Η σύγκριση των επιδόσεων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των θερέτρων με άλλους παρόμοιους προορισμούς δείχνει τη μειονεκτική θέση των πρώτων. Ειδικότερα, ενώ τον Απρίλιο υπήρξε μια αντιστροφή της μέχρι τότε, ως επί το πλείστον, αρνητικής τάσης σε θετική σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη, στα ελληνικά ξενοδοχεία οι αρνητικές εξελίξεις έγιναν πιο έντονες, συμπεριλαμβανομένων και των resort ξενοδοχείων. Οι απεργίες των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τον Απρίλιο προκάλεσαν επίσης σημαντικές ακυρώσεις.
 
Εκτιμήσεις για το επόμενο τρίμηνο
Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αναμένεται να περιορίσουν την κακή απόδοση των ξενοδοχείων σε σύγκριση με τις επιδόσεις του περασμένου έτους, σημειώνει η έρευνα της GBR Hospitality. Επιπλέον, η αποφυγή και άλλων βίαιων διαδηλώσεων στην Αθήνα και της εκτεταμένης, συχνά άδικης κάλυψής τους στο διεθνή Τύπο και τα ΜΜΕ, θα βοηθήσει περαιτέρω να αποκατασταθεί το χαμένο μέχρι στιγμής έδαφος.
 
Τα αθηναϊκά ξενοδοχεία αναμένεται να ενισχυθούν κατά τη διάρκεια της διετούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια» τον Ιούνιο ενώ το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της Αθήνας θα ενισχύσει την εικόνα της πόλης ως προορισμού city break.
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την άρση των περιορισμών στην επάνδρωση κρουαζιερόπλοιων (καμποτάζ) και η βιομηχανία τουρισμού αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον το σχέδιο νόμου που θα εφαρμόσει την απελευθέρωση. Λόγω αυτών των κανόνων, αν και οι ελληνικές θάλασσες είναι από τις αγαπημένες περιοχές για τις κρουαζιέρες -υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. επιβάτες στις ελληνικές θάλασσες κάθε χρόνο- μόνο το 6,5% των Ευρωπαίων επιβατών κρουαζιερόπλοιων προέρχονται από την Ελλάδα, ενώ η Ιταλία επωφελήθηκε κατά 60%. Τα ξενοδοχεία και το αεροδρόμιο της Αθήνας αναμένεται να είναι οι κύριοι ωφελημένοι της πολυαναμενόμενης απελευθέρωσης.
 
Η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ για τις τουριστικές υπηρεσίες στο 11% από 1ης Ιουλίου του 2010 (από 9% στις αρχές του έτους) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αποδοτικότητα του κλάδου συνολικά, ιδίως σε συνδυασμό με τις τρέχουσες μειώσεις των τιμών λόγω των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...