Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Reuters: Λιγότερο ζοφερές οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού - «στόχος» η Κίνα

«Οι προοπτικές για τον τουρισμό είναι λιγότερο απαισιόδοξες από ό,τι τον περασμένο μήνα μετά τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας και στρέφει το ενδιαφέρον της σε επισκέπτες από την Κίνα ή την Ιαπωνία, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τον αρχαίο πολιτισμό παρά για τον ήλιο της Ελλάδας». Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου, με αφορμή την παρουσίαση καμπάνιας για τα νησιά, τις παραλίες και τους ναούς της χώρας.

 
«Δεν θα πω ότι θα είναι καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ελπίζουμε να ανακτήσουμε πολλές από τις απώλειες», ανέφερε ο κ. Γερουλάνος στο Reuters. Στο αποκορύφωμα της κρίσης, ο Γερουλάνος δήλωσε ότι η Αθήνα φοβόταν πως η ποσοστιαία πτώση των εσόδων από τον τουρισμό -που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ- «θα μπορούσε να είναι διψήφια» το 2010 συγκριτικά με το 2009.
 
«Τώρα ελπίζουμε να το κρατήσουμε σε χαμηλό μονοψήφιο (ποσοστό)», τόνισε σε συνέντευξή του αργά τη Δευτέρα. «Είμαι επιφυλακτικός στο να αναφέρω νούμερα, επειδή η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή».
 
Επισήμανε ακόμα ότι η Αθήνα ήταν ο προορισμός που επλήγη περισσότερο από τις ακυρώσεις, ενώ κάποια νησιά επηρεάστηκαν ελάχιστα. Ως κίνητρο, η χώρα θα εγγυάται την κάλυψη εξόδων διαμονής για τουρίστες που αναγκάζονται να παραμείνουν στη χώρα λόγω απεργιών ή λόγω ακύρωσης πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.
 
Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάρτηση από τους Ευρωπαίους, ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία.
 
Ο υπουργός θα μεταβεί αυτή την εβδομάδα στην Κίνα σε μια προσπάθεια προώθησης του ελληνικού τουρισμού. Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο των περίπου 15 εκατ. επισκεπτών ετησίως, ωστόσο, ήταν από αυτούς που έκαναν τις περισσότερες ακυρώσεις.
 
Οι επισκέπτες από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία «μπορεί να είναι πολύ σημαντικοί» μακροπρόθεσμα, τόνισε. Και δεν συμπίπτουν με τους τουρίστες που είναι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας.
 
«Δεν έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένη εποχή...δεν τους αρέσει η υπερβολική ζέστη και προτιμούν περιόδους κατά τις οποίες μπορούν να πάνε και να επισκεφθούν μνημεία και χώρους πολιτισμού».
 
«Όσους περισσότερους τουρίστες έχουμε σαν αυτούς, τόσο περισσότερο μπορούμε να διατηρήσουμε τον πολιτισμό της Ελλάδας όπως τον θέλουμε να είναι».
 
«Δεν χρειάζεται να είμαστε πολύ χαλαροί όσον αφορά αλλαγές στον πολιτισμό μας», επισήμανε. Κάποιοι Βρετανοί τουρίστες για παράδειγμα απλά θέλουν «να βρεθούν σε μια βρετανική παμπ σε ένα ζεστό μέρος».
 
Μέχρι στιγμής φέτος, «βλέπει κανείς μείωση του αριθμού (των τουριστών) από την Αγγλία και την Γερμανία, αλλά βλέπουμε μια τεράστια αύξηση από τη Ρωσία. Και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν».
 
Η Ελλάδα θα επιδιώξει επίσης να χαλαρώσει τις απαιτήσεις για ευρωπαϊκή βίζα για τουρίστες από την Τουρκία, επιτρέποντας για παράδειγμα σε επιβάτες που πραγματοποιούν κρουαζιέρα μονοήμερη ή διήμερη διαμονή στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...