Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

«Θα κάνω διακοπές στην Αθήνα»


Ειδυλλιακές παραλίες με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά, άδειοι δρόμοι, μπαρ με λίγο και καλό κόσμο, πολιτιστικά φεστιβάλ και συναυλίες. Δεν πρόκειται για κάποιο παραθεριστικό θέρετρο αλλά για τη ζωή στην πρωτεύουσα τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι διακοπές στην Αθήνα μπορεί για αρκετούς να αποτελούν την έσχατη λύση, για πολλούς άλλους όμως αποτελούν συνειδητή επιλογή. Η κρίση και οι περικοπές θα κρατήσουν πολλούς εντός της πόλης, όμως τρεις νέοι άνθρωποι δεν μοιάζουν να στεναχωριούνται ιδιαίτερα. Αντιθέτως βλέπουν τα θετικά στοιχεία και προσπαθούν να αγαπήσουν ξανά την Αθήνα που εμφανίζεται πιο όμορφη και ανθρώπινη μέσα στο καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου εικοσαημέρου του Αυγούστου ειδικότερα, όταν η πόλη νεκρώνει, ορισμένοι Αθηναίοι βρίσκουν την ευκαιρία να χαλαρώσουν σε απομονωμένες παραλίες, να δοκιμάσουν καλοκαιρινές λιχουδιές σε κάποιο παραλιακό εστιατόριο και να επιδοθούν σε ξέφρενους χορούς σε συναυλίες και φεστιβάλ στο κέντρο μιας Αθήνας που δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει από τη Μύκονο ή τα Κουφονήσια. Ο κ. Παύλος Τσίτσης είναι ένα παράδειγμα. Εργάζεται σε ένα καφέ στα Ιλίσια καθημερινά και σε ένα άλλο στη λεωφόρο Συγγρού τα Σαββατοκύριακα. Συνήθως αποφεύγει να εγκαταλείπει την Αθήνα τον Αύγουστο, αλλά εφέτος δεν θα φύγει καθόλου, λόγω κρίσης και ακρίβειας, κάτι όμως που δεν φαίνεται να τον πειράζει ιδιαίτερα. «Τον Αύγουστο μου αρέσει να μένω Αθήνα,είναι ο καλύτερος μήνας για να είσαι εδώ. Γι΄ αυτό δεν πηγαίνω τότε διακοπές.Τα οικονομικά μου εφέτος δεν είναι τόσο καλάόσο ήταν πέρυσι, αν και αυτό συμβαίνει περισσότερο διότι εργαζόμουν και σε νυχτερινά κέντρα όπου έβγαζα 60 ευρώ νυχτοκάματο συν τα φιλοδωρήματα. Επρεπε όμως να σταματήσω.Ετσι εφέτος δεν θα πάω διακοπές και θα μείνω στην πόλη» λέει στο «Βήμα» ο 34χρονος Παύλος.


Σημαντική παράμετρος πάντοτε είναι και οι παρέες. Από τη στιγμή που και οι φίλοι του θα βρίσκονται εντός πόλης τη θερινή περίοδο, η προοπτική της καλοκαιρινής Αθήνας τού μοιάζει ακόμη πιο ευχάριστη. «Τον Αύγουστο στην Αθήνα είναι σαφώς πιο ήρεμα. Στις παραλίες,στα μπαρ,στα σινεμά, στον δρόμο. Χωρίς τη... λαοθάλασσα και τον πανικό.Μπορώ να πηγαίνω σε μαγαζιά χωρίς το στριμωξίδι που γίνεται όλη τη χρονιά, να παρκάρω εύκολα στη γειτονιά μου,να πηγαίνω στη δουλειά μου ή στην παραλία χωρίς να ταλαιπωρούμαι καθώς είναι άδειοι οι δρόμοι και η εξυπηρέτηση είναι σαφώς καλύτερη. Ξεκούραστα και πάνω απ΄ όλα οικονομικά» υποστηρίζει ο κ. Τσίτσης.

Ο κ. Μάνος Σφυράκης είναι διαχειριστής πληροφοριακών συστημάτων και όπως κι άλλες χρονιές δεν θα παραθερίσει σε κάποιο καλοκαιρινό προορισμό. Με αυτή την ευκαιρία έχει προγραμματίσει να κάνει ανακαίνιση στο σπίτι του, «ρίχνοντας» εκεί τα χρήματα που θα ξόδευε στις διακοπές. «Δεν μου λείπει ιδιαίτερα να πηγαίνω διακοπές και να ξοδεύω πολλά λεφτά. Συνήθως όταν μένω Αθήνα πηγαίνουμε κοντινές βόλτες με τις μηχανές στην Επίδαυρο, στη Βόρεια Εύβοια ή στο Ναύπλιο. Πηγαίνουμε πρωί και γυρίζουμε το βράδυ.Επιπλέον είναι και το θέμα της παρέας, καθώς οι μισοί φίλοι μου θα δουλεύουν και δεν συμπίπτουν οι άδειές μας, οπότε δεν μπορούμε να κανονίσουμε τίποτε μαζί. Εναλλακτικά πηγαίνουμε Νέα Μάκρη ή Πόρτο Ράφτη για καφέ και φαγητό, απλώς να βλέπουμε παραλία και θάλασσα,ή συχνά πάμε ημερήσια εκδρομή για ψαροντούφεκο στην Κόρινθο. Ωστόσο ε φέτος τον Αύγουστο σκοπεύω ν΄ ασχοληθώ με το σπίτι, οπότε θα μου μείνει λίγος χρόνος.Πάντως πιστεύω ότι όπου και να είσαι, αν θες να περάσεις καλά,θα περάσεις, δεν χρειάζεται να φύγεις από την Αθήνα» επισημαίνει βλέποντας αισιόδοξα τις διακοπές στην πόλη.

Την ίδια άποψη έχει και ο κ. Γιάννης Τέγος, που εργάζεται το πρωί ως αποθηκάριος και το βράδυ σε μπαρ. «Μου έτυχαν διάφορες αναποδιές εφέτος. Η μητέρα μου, που μένει χρόνια στη Γερμανία, είχε κάποιο απρόοπτο θέμα υγείας και έτσι προέκυψαν περισσότερα έξοδα. Δεν με πειράζει όμως που δεν θα πάω διακοπές γιατί η Αθήνα ειδικά τις πρώτες 20 ημέρες του Αυγούστου είναι... χάρμα. Κινείσαι με άνεση, κάνεις μπάνιο χαλαρά. Μπορείς για παράδειγμα να πας για κάμπινγκ στο Σούνιο, στη Νέα Μάκρη ή στον Μαραθώνα ή απλώς να χαλαρώσεις στην παραλία.Επιπλέον σκοπεύω να πάω στη Μαλακάσα τον Ιούλιο στο Rockwave και σε κάποια άλλα μικρά φεστιβάλ.Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι στην άδεια Αθήνα του καλοκαιριού, και ειδικά του Αυγούστου, μπορείς να απολαύσεις καθαρότερες παραλίες, έχεις την ελευθερία να διασχίσεις με άνεση τους δρόμους, ζεις σε μια πιο ανθρώπινη πόλη. Και φυσικά δεν πληρώνεις ένα σωρό λεφτά σε ξενοδοχεία,εισιτήρια ή βενζίνες» αναφέρει. ΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ; ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ
Θερινό σινεμά
Από τους καλοκαιρινούς θησαυρούς της πόλης.Με δροσιστική γρανίτα φράουλα στην ταράτσα του «Σινέ Ρaris»,σπιτικό γλυκό βύσσινο στο «Θησείο»,στην «Μπομπονιέρα» της Κηφισιάς που έχει δροσιά,με μυρωδιά θάλασσας στον «Φλοίσβο»,πιο...κοσμοπολίτικα στην «Αίγλη» του Ζαππείου.

Παραλίες
Στο Γραμματικό,στην Ανάβυσσο,στο Σούνιο.Επίσης,στο Θυμάρι,λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια,στις ιδιαιτέρες αμμουδιές των Λεγραινών και στο μικροσκοπικό Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας.

Rockwave Festival
Για 14η συνεχή χρονιά το Rockwave φιλοξενεί ονόματα όπως οι Βlackeyed Ρeas,οι Faithless και ο Fatboy Slim.Στη Μαλακάσα, από 7 ως 10 Ιουλίου.  

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου
Καθιερωμένη ετήσια πολιτιστική εμπειρία από θέατρο ως εικαστικά,χορό,συναυλίες και πλήθος άλλα δρώμενα για ολόκληρη τη θερινή περίοδο. Πληροφορίες: www.greekfestival.gr

Κολυμβητήρια
Γουδή (μηνιαία συνδρομή: 25 ευρώ για 15 επισκέψεις, τηλ.210 7771.990).Χαλάνδρι (μηνιαία συνδρομή: 30 ευρώ,τηλ.210 6819.350).Χαϊδάρι (μηνιαία συνδρομή: 25 ευρώ,τηλ.210 5819.601).Κολοκυνθούς (μηνιαία συνδρομή: 25 ευρώ για 15 επισκέψεις,τηλ.210 5153.725).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...