Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κοινωνικός τουρισμός: Απειλεί μικρά ξενοδοχεία η κατάργηση του ΟΕΕ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις του τουριστικού κόσμου για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), καθώς η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποβεί μοιραία για τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρών κυρίως επιχειρήσεων στην ελληνική επικράτεια.


Σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΕΔΔΕ) τονίζει ότι αν καταργηθούν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού «μαζί με το μητρικό τους οργανισμό, όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν άμεσο και οξύ πρόβλημα επιβίωσης, ειδικά όταν οι περισσότερες από αυτές έχουν ήδη προγραμματίσει τις κρατήσεις τους και έχουν προχωρήσει στις αναγκαίες προμήθειες πάγιου υλικού». Παράλληλα η ΣΕΕΔΔΕ εκφράζει φόβους ότι «όλες αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις θα μετατραπούν, με την κατάργηση του προγράμματος, σε οικογενειακές εστίες ανεργίας αντί εργασίας», ενώ «θα πέσει αυλαία για χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις συναφών με τον τουρισμό επαγγελμάτων συμβάλλοντας στον μαρασμό της απόμακρης ελληνικής περιφέρειας». Η Συνομοσπονδία ζητεί να βρεθεί εναλλακτικός τρόπος διατήρησης των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, προτείνοντας επίσης να διατηρηθούν τουλάχιστον για το 2012, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Στα 4 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος των διακοπών από τον κοινωνικό τουρισμό και την εργατική εστία στη Χαλκιδική, σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων του νομού, ενώ η μεγάλη μάζα των μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων σε περιοχές που υποδέχονται Ελληνες, κατέγραψαν οδυνηρές απώλειες το 2011, παρά τη γενικότερη άνοδο στα έσοδα και τις αφίξεις.

Τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται τα ξενοδοχεία της χερσαίας και νησιώτικης Μαγνησίας, το 80% των οποίων δουλεύουν τα τελευταία χρόνια με προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με τον τζίρο τους να αγγίζει ποσοστό 80% του συνόλου, υπογραμμίζει η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε δεινή θέση τόσο εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης αλλά και από τη μη αποπληρωμή του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΕΕ 2011 (διανυκτερεύσεις και ημιδιατροφή), ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, σε 220 μονάδες που συμμετείχαν. Η Ενωση σημειώνει μάλιστα ότι τα χρήματα για την αποπληρωμή του προγράμματος είχαν φθάσει τον Δεκέμβριο του 2011 στο ταμείο του τμήματος ΟΕΕ Βόλου, ωστόσο λόγω άδειας ασθενείας της υπαλλήλου και έλλειψης άλλου προσωπικού στο γραφείο επέστρεψαν στα Κεντρικά, με αποτέλεσμα τη μη αποπληρωμή του προγράμματος έως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...