Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Λιτότητα στα ταξίδια των Θεσσαλονικέων

Chalcis,on the island of Evia, GreeceImage via Wikipedia
H XAΛΚΙΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

View (from the port) of Karystos city, Evia is...Image via Wikipedia
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΟ ΕΦΤΑΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Ελαφρύτερες... βαλίτσες και χωρίς πλαστικό χρήμα, ταξιδεύουν οι Βορειοελλαδίτες στις γιορτές, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Με ελαφρύτερες… βαλίτσες και συγκεκριμένο ποσό μετρητών στα πορτοφόλια τους, ταξιδεύουν τις φετινές γιορτές οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς, επιλέγοντας σε ποσοστό 60% προορισμούς του εξωτερικού και 40% εσωτερικού, με κοινή συνισταμένη, τις λιγότερες ημέρες παραμονής τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πολυπόθητη… συμπίεση του κόστους.


Συγκριτικά με το 2009 η έξοδος των εκδρομέων της Β. Ελλάδας καταγράφεται φέτος μειωμένη σε ποσοστό 25%, για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό και κατά 20% στο εσωτερικό, ενώ σε σύγκριση με το 2008 η μείωση υπερβαίνει το 50% σε κάμψη, όπως τόνισε ] ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρης Μαντούσης.

Κατά τις φετινές δε γιορτές, όπως σημείωσε, συνέβη το εξής παράδοξο. Ενώ κάθε χρόνο οι εκδρομείς έσπευδαν να ταξιδέψουν τα Χριστούγεννα, φέτος η Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια έχουν την τιμητική τους. «Μάλλον ο κόσμος ήθελε να τακτοποιήσει τις οικονομικές του εκκρεμότητες πρώτα, και μετά, με ό,τι περίσσεψε οργάνωσαν και ένα ταξιδάκι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι χαρακτηριστικό των φετινών εκδρομών είναι ότι έχει μειωθεί ο χρόνος παραμονής στους προορισμούς που επιλέγονται κατά δύο ημέρες τουλάχιστον, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται με μετρητά και όχι με κάρτες όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των Βορειοελλαδιτών εκδρομέων προς το εξωτερικό, ο μεγάλος φετινός ζημιωμένος είναι σύμφωνα με τον κ. Μαντούση η Βιέννη, ενώ στις κορυφαίες προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρίσκονται το Λονδίνο, το Παρίσι, η Πράγα, η Βουδαπέστη και το Βερολίνο. Ενδιαφέρον, έστω και σε μικρότερο βαθμό, εκδηλώθηκε και για τους εξής προορισμούς: Βαρκελώνη, Ρώμη, Μέση Ανατολή.

Σχετικά με τις εξορμήσεις των Βορειοελλαδιτών στο εσωτερικό της χώρας, την τιμητική τους φαίνεται να έχουν τα Ιωάννινα, τα Ζαγοροχώρια, το Πήλιο, το Δέλτα του Έβρου, το Καρπενήσι και η Εύβοια.

Πληρότητα ως και 100% στη Πιερία

Μέχρι και το 100% φθάνει η πληρότητα των καταλυμάτων στα παραδοσιακά χωριά στην Πιερία, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιώργος Μπούρος, υπογραμμίζοντας δε ότι οι τιμές έχουν συμπιεστεί σημαντικά.

Ανέφερε δε ότι στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το χιονοδρομικό κέντρο στο Ελατοχώρι, οι πληρότητες δεν υπερβαίνουν το 80%, ενώ στα παραλιακά ξενοδοχεία κυμαίνονται από 30%, έως και 50%. Κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με τον κ. Μπούρο, οι επισκέπτες είναι Έλληνες και ακολουθούν Γερμανοί, Αυστριακοί, Βούλγαροι και Σέρβοι.

Ο κ. Μπούρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις παραπάνω πληρότητες, υπογραμμίζοντας ότι δεδομένης της κατάστασης, «η κίνηση καταγράφεται πολύ καλύτερη από αυτό που περιμέναμε».

Απογοήτευση σε Φλώρινα & Καβάλα

Για μεγάλη πτώση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της Φλώρινας κατά τη διάρκεια των εορτών, κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αθανάσιος Ρώμπαπας, σημειώνοντας ότι η μέση πληρότητα στα καταλύματα τα Χριστούγεννα έφθασε στο 80% και την Πρωτοχρονιά δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 60%.

Αισθητά μειωμένη καταγράφεται η τουριστική κίνηση και στην Καβάλα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Απόστολο Αθιανά, να σημειώνει ότι ο ομαδικός τουρισμός παρουσίασε μεγάλη πτώση, ενώ σημαντικά περιορισμένη είναι και η επισκεψιμότητα των Βούλγαρων τουριστών. Το μόνο φωτεινό σημείο είναι η εισροή Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι συνεχίζουν τα ταξίδια τους στην Καβάλα με αμείωτο ρυθμό και περισσότεροι κάθε φορά.

Ελαφρώς ικανοποιημένοι οι Θρακιώτες 

Ευχαριστημένοι δεδομένων των συνθηκών, δηλώνουν οι Θρακιώτες, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Κώστα Χατζηκωντσταντίνου, να δηλώνει ότι η μέση μείωση της τουριστικής κίνησης στη διάρκεια των εορτών υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 25%. Οι πληρότητες δε κυμαίνονται από 30% με 80%, ενώ σημαντικό χαρακτήρισε ότι ολοένα και περισσότερο επισκέψεις Τούρκων τουριστών στην περιοχή. Την περιοχή επιλέγουν αρκετά και επισκέπτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, όπως ανέφερε.
www.kathimerini.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...