Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΑΡ: "Τι είδους κατάρτιση ή/ και πιστοποίηση μπορεί να πραγματοποιεί ένα ιδιωτικό σωματείο, όπως ο ΣΕΤΕ;"


Οι βουλευτές  της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θωμάς Ψύρρας και Μαρία Γιαννακάκη, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Τουρισμού σχετικά με τη «συμμετοχή του ΣΕΤΕ (Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προς τους υπουργούς
1) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
2) Τουρισμού

Ο Σύνδεσμος  Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κινείται τους τελευταίους μήνες  με μεγάλη ταχύτητα, προκειμένου να αναλάβει –κατά δηλώσεις του προέδρου του- τμήμα του μάρκετινγκ της  Χώρας, αλλά και ανάπτυξη προορισμών, πωλήσεις τουριστικών υπηρεσιών, κατάρτιση, πιστοποίηση και άλλες εργασίες. Και μάλιστα με συμβάσεις με τον δημόσιο τομέα (ΥΠΟΤ και ΕΟΤ), τον οποίο έτσι εν μέρει θα υποκαταστήσει.
Εν τω μεταξύ, στις 8 Ιανουαρίου 2013, το προεδρείο του  ΣΕΤΕ επισκέφθηκε τον υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, παρουσία και της υπουργού Τουρισμού, και στις δηλώσεις, που ακολούθησαν τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε ότι ο ΣΕΤΕ καθίσταται πλέον κοινωνικός εταίρος, μαζί με τον ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ. Μεταξύ των άλλων, όμως, ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ότι «παράλληλα με την σφραγίδα του κοινωνικού εταίρου πλέον ο ΣΕΤΕ, συμμετέχει δυναμικά μέσω του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτου ΣΕΤΕ) στην "πίττα" των προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης, που φθάνει στα 50 εκ. ευρώ».
Δημιουργείται η εντύπωση ότι με μόνη τη σύσταση ενός Ινστιτούτου, το οποίο προς το παρόν δεν έχει καν πίσω του συγκεκριμένο έργο, ώστε να είναι γνωστό το επίπεδο και η αποτελεσματικότητά του, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη συμμετοχή του ΣΕΤΕ σε προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης.
Ας σημειωθεί  ότι η πιστοποίηση νοείται  μόνο ως εθελοντική διαδικασία προσαρμογής  σε συγκεκριμένα διεθνή ή ευρωπαϊκά  πρότυπα και προϋποθέτει φορέα  πιστοποίησης διαπιστευμένο στο  ΕΣΙΔ, και όχι ως υποκατάσταση κρατικών φορέων ως προς την αδειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων, η οποία αποτελεί διοικητική διαδικασία. Είναι, επίσης, γνωστό ότι προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία αναγνώρισης/πιστοποίησης των επιχειρήσεων ή ακόμη και των δημόσιων φορέων, που δικαιούνται να πραγματοποιούν κατάρτιση.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.-Τι είδους  κατάρτιση ή/ και πιστοποίηση  μπορεί να πραγματοποιεί ένα  ιδιωτικό σωματείο, όπως ο ΣΕΤΕ, όσο αντιπροσωπευτικό και αν  είναι, εάν δεν ακολουθήσει  τις νόμιμες διαδικασίες αναγνώρισης-διαπίστευσης, όπως όλοι οι ιδιωτικοί (αλλά και δημόσιοι) φορείς;
2.- Το Ινστιτούτο  του ΣΕΤΕ έχει ακολουθήσει  αυτές τις διαδικασίες και  έχει αποκτήσει το δικαίωμα  να πραγματοποιεί ενισχυόμενη  μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων  κατάρτιση ή και πιστοποίηση;
3.-Πώς είναι  δυνατόν οι υπουργοί να εμφανίζονται δεσμευόμενοι ως προς την ένταξη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ σε κοινοτικά προγράμματα, αν προηγουμένως δεν τηρηθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Θωμάς Ψύρρας

Μαρία Γιαννακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...