Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Ένα όνομα θα έχει ο παράδεισος στο μέλλον: ΕΛΛΑΔΑ ή Greece ή Griechenland!


​Τον «νούμερο ένα» τουριστικό προορισμό στον κόσμο φιλοδοξεί να κάνει την Ελλάδα η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα με το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού.

Με το νέο ειδικό πλαίσιο καθορίζονται σε νέα βάση οι όροι για τη δημιουργία υψηλού επιπέδου τουριστικών εγκαταστάσεων, 4 - 5 αστέρων, τόσο σε ό,τι αφορά τα νέα καταλύματα όσο και τα ήδη υπάρχοντα.

Βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη του νέου τουριστικού μοντέλου είναι η προστασία του περιβάλλοντος, λένε στο ΥΠΕΚΑ για αυτό και μένουν εκτός τουριστικής αξιοποίησης οι βραχονησίδες, τα ακατοίκητα νησιά με έκταση έως 300 στρέμματα, τα εθνικά πάρκα και οι πυρήνες των προστατευόμενων περιοχών Natura, οι προστατευόμενοι από το σύνταγμα χώροι - δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλός και παραλία, αρχαιολογικοί, ιστορικοί, δημόσιοι κοινόχρηστοι χώροι, ρέματα. Ενώ σε πολύ μικρό ποσοστό και ύστερα από ειδικές μελέτες, θα επιτραπεί η δόμηση στις περιφερειακές ζώνες Natura και στις ορεινές περιοχές.

Παράλληλα, επιχειρείται ο περιορισμός των διάσπαρτων τουριστικών εγκαταστάσεων και η συγκέντρωσή τους σε υποδοχείς (Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης ή Περιοχές Ειδικής Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης - ΠΕΡΠΟ) και στα λεγόμενα σύνθετα τουριστικά καταλύματα όπου οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις συνδυάζονται με παραθεριστική κατοικία σε ποσοστά 60% και 40% αντίστοιχα.

Αν και οι όροι δόμησης είναι αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία, έχει συμφωνηθεί στις ευαίσθητες περιοχές (νησιά, ορεινές περιοχές άνω των 800 μέτρων) να είναι χαμηλοί. Προτείνεται πάντως να ισχύει ανώτατος συντελεστής δόμησης 0,05 και τα κτίρια να είναι μέχρι διώροφα.

Συζητείται η «απόσυρση» παλιών ξενοδοχείων

Στο τραπέζι των συζητήσεων η μερική ή ολική απόσυρση παλιών, μη αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων.

Το μέτρο αυτό μπορεί να συνδυαστεί με παρεμβάσεις και αναπλάσεις περιοχών, στην κατεύθυνση να μεταλλαχθούν αυτές σε νέους τουριστικούς προορισμούς.

Στους στόχους του Ειδικού Χωροταξικού περιλαμβάνεται η επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή οικιστικών συνόλων (όπως ερημωμένα διατηρητέα) προκειμένου να μετατραπούν σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Για την υλοποίηση αυτής της παρέμβασης συζητείται η παροχή κινήτρων, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Όχι ξενοδοχεία, όχι τουριστικά μαγαζιά σε βραχονησίδες και ακατοίκητα νησιά

Με την κατηγοριοποίηση που προβλέπεται στο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού σε α) αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα τουριστικά νησιά β) σχετικά μικρά νησιά με προβλήματα ανάπτυξης είναι ενδεχόμενο τα παράλια ενός νησιού ή μίας ηπειρωτικής περιοχής να έχουν διαφορετικούς όρους δόμησης από την ενδοχώρα. Όσον αφορά τις βραχονησίδες και τα μικρά ακατοίκητα νησιά δεν προβλέπεται όπως προαναφέραμε τουριστική αξιοποίηση!

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...