Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010

Πασχαλινό τραπέζι από τους Chef του ΙΕΚ ΔΟΜΗ

Οι «Χρυσοί  Chef» του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, σας προτείνουν τις πιο ανοιξιάτικες, ευωδιαστές, ξεχωριστές γεύσεις, που θα προσθέσουν μια διαφορετική πινελιά στο Πασχαλινό τραπέζι σας. Οι προτάσεις τους; Ένα εντυπωσιακό μενού που ταιριάζει απόλυτα με τις παραδοσιακές γεύσεις του Πάσχα.  
1. ΤΑΜΠΟΥΛΕ 
> 2 φλιτζάνια πλιγούρι
> 4 φλιτζάνια νερό
> 2 ντομάτες κομμένες καρέ
> 1 αγγουράκι κομμένο καρέ
> 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
> 2 λεμόνια (το χυμό τους)
> ελαιόλαδο
> 3 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
> 2 κουταλιές της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
> 3 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
> αλάτι –πιπέρι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
    
Βράζουμε το νερό αλατισμένο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι.  Το αφήνουμε να κρυώσει, το βάζουμε σε μια μπασίνα, ρίχνουμε όλα τα υλικά , ανακατεύουμε   και σερβίρουμε.
 
2.ΠΑΤΑΤΕΣ  ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
     
> 1 κιλό πατάτες ακαθάριστες καλά πλυμμένες
> 4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
>3 ντομάτες ψιλοκομμένες
> 4 σκελίδες σκόρδο αλεσμένο
> 1 κουταλιά σούπας φρέσκο θυμάρι ή μισή ξερό
> 2 φύλλα δάφνης
> πάπρικα
    > 2 πιπεριές κόκκινες καυτερές ψιλοκομμένες
    > αλάτι-πιπέρι
    > ελαιόλαδο
    > 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα 
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
    Πλένουμε  τις πατάτες καλά. Τις κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια, τις βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί. Ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 50λεπτα περίπου.  
    3.ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΡΑΣΑ 
    >1 ½ κιλο αρνί  σπάλα κομμένη σε παιδάκια
    > 1 κιλό πράσα
    > 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
    > 1 κουταλιά σούπας δεντρολίβανο φρέσκο
    > 2 κουταλιές σούπας μάραθο φρέσκο ψιλοκομμένο
    > 1 κουταλιά σούπας θυμάρι
    > 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα
    > Χυμό από 3 λεμονιά
    > 2 ντομάτες κομμένες καρέ
    > Ελαιόλαδο
    > Αλάτι-πιπέρι
    > 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες ακανόνιστες 
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
    Πλένουμε  καλά το κρέας και το στραγγίζουμε. πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε λωρίδες. Αλατοπιπερώνουμε το κρέας, το βάζουμε σε ένα ταψί, ρίχνουμε μέσα τα υλικά μας, ανακατεύουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμανσμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ½ ώρα.  
    4. ΜΟΥΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΝΤΑ 
    > 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
    > 6 κροκούς αυγών
    > 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    > 5 σταγόνες άρωμα μέντας (θα το βρείτε σε είδη ζαχαροπλαστικής)
    > 4 φύλλα ζελατίνας
    > 1 λίτρο κρέμα γάλακτος
     για τη σως πορτοκαλιού θα χρειαστείτε
    > 3 πορτοκάλια
    > 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    > 1 κουταλιά σούπας μελί
    > 1 ξύλο κανέλλας
    > 4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος 
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
    Σε μπεν μαρι λιώνουμε τη σοκολάτα. Σε μια μπασίνα βάζουμε τους κροκούς, 4 κουταλιές ζάχαρη, και το άρωμα μέντας. Χτυπάμε καλά σε μπεν μαρι το μείγμα. Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνας σε κρύο νερό και τα ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών. Ρίχνουμε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα. Χτυπάμε  στο μίξερ την κρέμα γάλακτος ( το 1 λιτρο) μέχρι να γίνει άφρατη (όχι σαντιγί) και την ρίχνουμε στη μους. Τη μοιράζουμε σε μπολ ατομικά και την αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες να κρυώνει. Για τη σως πορτοκαλιού, κόβουμε από τα πορτοκάλια 7-8 φέτες και κρατάμε από τα υπόλοιπα το χυμό τους. Τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι με τις 2 κουταλιές ζάχαρη, το μελί και την κανέλλα και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να καραμελώσουν και να γίνουν σάλτσα. Ρίχνουμε στο τέλος την κρέμα γάλακτος και είναι έτοιμη. Πάνω από κάθε μπολ βάζουμε μια φέτα πορτοκάλι από τη σως και λίγη σως και είναι έτοιμη. 
Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χαριλάου Τρικούπη 17, Αθήνα, τηλ. : 210 3840 552, www.iekdomi.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...