Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Στους Ρώσους τουρίστες στρέφεται και η Κρήτη

Με αισιοδοξία επέστρεψε η αποστολή της Κρήτης από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μόσχας (MITT, 17-20/3/2010). Το περίπτερο της  Κρήτης ήταν σε εύκολα προσπελάσιμο χώρο εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ (η Ελλάδα ήταν τιμώμενη χώρα στην έκθεση) και την εποπτεία του είχε η ΝΕΤΠ Ρεθύμνου με επικεφαλής τον κ. Μ. Μενιουδάκη, διευθυντή Τουρισμού της Ν.Α. Ρεθύμνου.

Το περίπτερο επισκέφθηκαν ο υπουργός και η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος και κα Α. Γκερέκου αντίστοιχα, ο πρέσβης της Ελλάδας κ. Μ. Σπινέλης, ο νομάρχης Λασιθίου κ. Σ. Αναστασάκης, ο αντινομάρχης Λασιθίου κ. Θ. Πατεράκης, ο νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Γ. Μαχαιρίδης, ο νομάρχης Καστοριάς κ. Κ. Λιαντσής, καθώς και μεγάλος αριθμός τουριστικών πρακτόρων, δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων και κοινού έγιναν κοινωνοί της Κρητικής παρουσίας και φιλοξενίας.

Στο περιθώριο της πρώτης ημέρας έγινε παρουσίαση της έναρξης του προγράμματος του Mouzeninis Travel για Κρήτη. Μία πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη αφού από τέλος Απριλίου έως τέλος Οκτωβρίου 6 πτήσεις charters την εβδομάδα θα προσγειώνονται στο Αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Την αισιοδοξία αυτή συμμερίζονται και άλλοι αφού και νέες πτήσεις προγραμματίζονται για το αεροδρόμιο των Χανίων.

Φέτος η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τη rωσική αγορά, λόγω της ισοτιμίας του ευρώ – ρουβλίου που πέρυσι ήταν 1/45, ενώ φέτος 1/39.7. Θετική ακόμη η δημοφιλία της Ελλάδας αφού κατέχει την τρίτη θέση στην προτίμηση των Ρώσων (σύμφωνα με έρευνα της διεύθυνσης της έκθεσης μετά την Τουρκία και την Αίγυπτο αντίστοιχα). Τέλος, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αερομεταφορών το 2010 θα υπάρχει αύξηση 10% των πτήσεων, αφού η Ρωσία είναι στο τέλος της οικονομικής κρίσης. Από τις εκτιμήσεις που αποκομίστηκαν θα καλυφθούν σίγουρα οι απώλειες του 2009 (το 2008 είχαμε 134.000 επισκέπτες στην Κρήτη, ενώ το 2009 108.800 άτομα ή μείωση 19% περίπου). Αν λυθεί ή αμβλυνθεί το πρόβλημα με τη βίζα, οι προοπτικές ανάπτυξης στις αγορές των τέως ανατολικών χωρών θα είναι αλματώδης. Οι Ρώσοι κατέχουν την 8η θέση στον πίνακα κατανομής επισκεπτών για την Κρήτη και περίπου το 35% αυτών που επισκέπτονται την Ελλάδα προτιμούν το νησί. Η Ρωσία ήταν στη στοχοθεσία της Κρήτης ως "νέα αγορά" από το 1998, τότε που η Ελλάδα για τους Ρώσους ήταν εντελώς άγνωστος τουριστικός προορισμός. Η χώρα αυτή σιγά – σιγά αναπτύσσεται σαν αυτόνομη ενεργειακή δύναμη και δημιουργεί μία μεγάλη μεσαία τάξη. Δέκα εκατομμύρια Ρώσοι (κατ’εκτίμηση) κάνουν τουρισμό ετησίως, από τα οποία μόνο το 3% επισκέπτεται την Ελλάδα, ενώ το 1/4 ή κατ’άλλους το 1/3 προτιμά την Τουρκία. Κύρια αιτία αναφέρεται το πρόβλημα της βίζας (Sengen, κόστος, ταλαιπωρία, ταυτοπροσωπία κ.λπ.). Οι Ρώσοι προτιμούν ακριβά ξενοδοχεία και βίλες, κάνουν θαλάσσιο τουρισμό, ενδιαφέρονται για επενδύσεις και ένας μεσαίος Ρώσος δαπανά όσο 3 Aγγλοι ή 4 Γερμανοί επισκέπτες. Είναι λαός ομόδοξος και με φιλική διάθεση για την Ελλάδα. Για την Κύπρο κατέχουν τη 2η σε ποσοστό προτίμησης θέση στις αφίξεις επισκεπτών.
Θοδωρής Κουμέλης Travel Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...