Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

5,3% μείωση στις αφίξεις το α’ τρίμηνο του 2010

Με μικρή μείωση στις αφίξεις φαίνεται ότι θα κλείσει το 2010 για την Ελλάδα, αφού το πρώτο τρίμηνο του έτους -ένα ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα μας χρονικό διάστημα- οι αφίξεις σημείωσαν πτώση της τάξης του 5,3%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

 
Ειδικότερα, οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο της τουριστικής αγοράς (85%) παρουσίασαν μείωση κατά 5,1%, την ώρα που τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 2,2%.
 
Ωστόσο, η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό και οι αυξημένες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν ένα μικρό περιθώριο για αισιοδοξία ότι η χρονιά δεν αποβεί καταστροφική για τον ελληνικό τουρισμό.
 
Την ίδια ώρα τα τουριστικά έσοδα σημείωναν μείωση κατά 155 εκατ. ευρώ (8,8%) για το πρώτο πεντάμηνο του έτους και αναμένεται η μείωση αυτή να διατηρηθεί και για το υπόλοιπο του έτους, λόγω των αυξημένων προσφορών στις οποίες έχουν καταφύγει οι τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να προσελκύσουν πελατεία.
 
Αρνητική είναι και η εικόνα της Αττικής, η οποία έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της. Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το πρώτο εξάμηνο του 2010 έφτασε μόλις το 57,4%, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 1,2% ενώ η μέση τιμή δωματίου έφτασε στα 109,14 ευρώ, με αποτέλεσμα τα έσοδα των ξενοδοχείων να μειωθούν κατά 3,6%.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...