Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Βελτιώσεις και προτάσεις για τους ξεναγούς

Από την Υπουργό Τουρισμού  μετά από παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των  ξεναγών, απαντά η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη μετά από κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Η εν λόγω ρύθμιση αποσκοπεί στην προσαρμογή της νομοθεσίας περί ξεναγών  με τις ρυθμίσεις του ν. 3919/2011όπως ισχύει στο πεδίο ρύθμισης του  οποίου υπάγεται και το επάγγελμα  του ξεναγού- σύμφωνα με τις οποίες είναι απολύτως αναγκαία η κατάργηση όλων των αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση του εν λόγω επαγγέλματος προκειμένου να αρθεί κάθε ισχύον περιορισμός στην οικονομική ελευθερία και στην ανταγωνιστική και ανόθευτη λειτουργία της αγοράς.

Όπως αναφέρει στην απάντησή της, η  Υπουργός Τουρισμού: «με την εν λόγω ρύθμιση υιοθετούνται οι απόψεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία εξέτασε το νομοθετικό πλαίσιο περί πρόσβασης και άσκησης του επαγγέλματος του ξεναγού υπό το πρίσμα των διατάξεων του ν.3919/2011, όπως ισχύει. Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση η απαίτηση για άσκηση του επαγγέλματος μόνο από Έλληνες υπηκόους κρατών-μελών της ΕΕ αποφοίτους της Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια τα κριτήρια της αναλογικότητας υπό την έννοια ότι το δίπλωμα της Σχολής Ξεναγών του ΟΤΕΚ δεν μπορεί να γίνει δεκτό ότι ενσωματώνει τη μόνη επιστημονική κατάρτιση που είναι επαρκής για εγγυηθεί την επαγγελματική ποιότητα του ξεναγού».

Στο πλαίσιο αυτό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, θεσμοθετούνται ταχύρυθμα προγράμματα κατάρτισης ξεναγών, τα οποία απευθύνονται σε Έλληνες και υπηκόους κρατών – μελών της ΕΕ αποφοίτους τμημάτων Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Ιστορίας και Αρχαιολογίας τα οποία περιλαμβάνουν τη διδασκαλία μαθημάτων που δεν καλύπτονται από τη διδαχθείσα ύλη των ανωτέρω σχολών και την πρακτική άσκηση στην τεχνική της διαδρομής ξενάγησης.

Τέλος, η Υπουργός Τουρισμού επισημαίνει  ότι: «η ανωτέρω διαδικασία διασφαλίζει ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ υπηρετεί απόλυτα το σκοπό της προστασίας της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής κληρονομιάς, τηρώντας παράλληλα την αρχή της αναλογικότητας όσον αφορά στα πτυχία τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφές προς το επάγγελμα του ξεναγού αντικείμενο»

Η παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη
Η απάντηση της Υπουργού Τουρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...