Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

"Φρένο" στην ύφεση "βλέπουν" οι ξενοδόχοι της Αθήνας

Το 2013 ήταν η χρονιά - «φρένο» στην 6ετή καθοδική πορεία της Αθήνας σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και η GBR Consulting και παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.


Εμφανή είναι σύμφωνα με τους ξενοδόχους τα δείγματα σταθεροποίησης, ιδιαίτερα στην πληρότητα των ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών. Στην σταθεροποίηση αυτή, συνέβαλαν τρείς παράμετροι:


Κατ’  αρχήν τα αθηναϊκά ξενοδοχεία κράτησαν πολύ χαμηλά τα επίπεδα των τιμών τους και λειτούργησαν άκρως ανταγωνιστικά. Απόδειξη αυτού αποτελεί το γεγονός ότι η μέση τιμή δωματίου (ARR) 2013 έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και η πορεία των τιμών ήταν πτωτική καθ’ όλη την διάρκεια του 2013 -με εξαίρεση τον Δεκέμβριο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σε τιμές υπέστησαν τα ξενοδοχεία 4*, 3* και 2* (πτώση ARR έως και -16,2% το 2013 έναντι του 2012 και άνω του 20% έναντι του 2008/7).

Κατά δεύτερο λόγο, στην Αθήνα επικράτησε παρά την κρίση ειρηνικό κλίμα σ’ αντίθεση με βασικούς ανταγωνιστές μας όπως π.χ. στην γειτονική Κωνσταντινούπολη η οποία αντιμετώπισε σοβαρές κοινωνικές ταραχές και μέτρησε απώλειες έως και -15,2%. Τέλος, έγιναν σημαντικές προσπάθειες να επικοινωνηθεί στο εξωτερικό η πολύπλευρη ταυτότητα της πόλης, που απέδωσαν. Ιδιαίτερα η ΕΞΑΑΑ μετέφερε αυτό το θετικό μήνυμα σε σημαντικό αριθμό ξένων δημοσιογράφων και Τ.Ο. που φιλοξένησε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013.

«Τα ενθαρρυντικά σημάδια από τον απολογισμό του 2013 και τα ελπιδοφόρα μηνύματα από τις αγορές για το 2014 δεν πρέπει να μας εφησυχάσουν καθώς οι μεγάλες απώλειες ετών σε κλίνες, σε έσοδα και σε αριθμό αφικνούμενων τουριστών δεν αναπληρώνονται από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά απαιτούν δράσεις εξωστρέφειας, συνέργειες και συντονισμένες ενέργειες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»  επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Τα σταθεροποιητικά όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ αποτελέσματα του 2013, επιδρούν θετικά στην ψυχολογία και στις προσδοκίες των ξενοδόχων της Αθήνας. Άλλωστε και τα μηνύματα από τις βασικές αγορές και τον συνεδριακό τουρισμό είναι θετικά, ενώ επίσης θετικά επιδρά στην ζήτηση και στις πληρότητες η ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα.

Β. Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...