Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

«Σήμα ποιότητας» για όλες τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες

Η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη

«Σήμα ποιότητας» για όλες τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες σχεδιάζει να καθιερώσει το υπουργείο Τουρισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα, υιοθετώντας σχετική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Τουρισμού της ΕΕ.


Όπως είπε η Ολγα Κεφαλογιάννη, στις προτεραιότητες της χώρας είναι η ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού, που σε συνδυασμό με την προώθηση σειράς άλλων δράσεων (θεματικός τουρισμός, εκπαίδευση, διεύρυνση τουριστικής περιόδου) θα φέρουν τη χώρα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.

Ο ελληνικός τουρισμός, τόνισε η υπουργός, βρίσκεται ήδη σε τροχιά ανάπτυξης και μετά τα περσινά ρεκόρ (17,5 εκ. τουρίστες και 12 δισεκ. ευρώ έσοδα), ετοιμάζεται να προσθέσει καινούργια, καθώς τα μηνύματα για το 2014 είναι θετικά.

Απαντώντας στο ερώτημα για τυχόν αλλαγές στο καθεστώς των θεωρήσεων visa, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Τουρισμού συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.

Η ελληνική προεδρία - επισήμανε - αξιολογεί τις εξελίξεις και εύχεται να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Στο συνέδριο για το θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, που προηγήθηκε της συνέντευξης στο Μουσείο της Ακρόπολης, τονίστηκε ότι απόλυτη προτεραιότητα της Ευρώπης είναι πλέον η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η στήριξη της απασχόλησης αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» για την Ε.Ε τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Μαρία Δαμανάκη, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πλέον αντιδρά στην κρίση, αποφασισμένη να διαφυλάξει την ενότητά της και το ενιαίο νόμισμα.

Στο πλαίσιο αυτό ο μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων διέθεσε 700 δισ. ευρώ για τη διάσωση χωρών που έχουν πληγεί και τώρα σειρά έχουν η ανάπτυξη και η απασχόληση.

Αναφερόμενη στον τουρισμό, σημείωσε ότι το 2013 η Ευρώπη δέχθηκε 534 εκατ. αφίξεις, ποσοστό 52% των αφίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ καλύπτει το 43% των τουριστικών εσόδων παγκοσμίως.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός, απασχολεί τρία εκατ. εργαζόμενους στην Ευρώπη, ενώ η μισή ακαθάριστη αξία του αφορά τη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι ο κλάδος της κρουαζιέρας το 2012 είχε κύκλο εργασιών 15,5 δισ. ευρώ και 300.000 εργαζόμενους.

Για την ενίσχυση του Θαλάσσιου και Παράκτιου τουρισμού η ΕΕ αναπτύσσει 14 δράσεις, καθώς και προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το «Ορίζων 2020» το οποίο διαθέτει 80 δισ. ευρώ με έμφαση στην παράκτια ανάπτυξη, το COSME με 150 εκατ. ευρώ, 325 δισ. ευρώ για τις Περιφέρειες και το «Δημιουργική Ευρώπη»
με 1,5 δισ. ευρώ.

Χαιρετίζοντας τη σύνοδο, η Ολγα  Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι ο τουρισμός συμβάλει κατά 10% στο ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ 20 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στον τομέα.

Η ίδια αναφέρθηκε στις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ) για ετήσια αύξηση 3,3% των τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως έως το 2030, ενώ τόνισε ότι για την Ελλάδα ο τομέας αποτελεί τη βασική «μηχανή» για την ανάπτυξη.

«Τεράστια» χαρακτήρισε την επαναφορά του ελληνικού τουρισμού, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ, κ. Ταλέμπ Ριφάι, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «αξιοσημείωτο success story», καθώς η περσινή αύξηση σε αφίξεις και έσοδα είναι τριπλάσια του παγκόσμιου μέσου όρου.

Ο κ. Ριφάι στάθηκε στην ανάπτυξη του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι οι διεθνείς αφίξεις το 2013 έφθασαν στα 1,087 δισ. ταξιδιώτες, με 52 εκατ. περισσότερες αφίξεις από το 2012 και την Ευρώπη να καταγράφει άνοδο 5%.

Ο ίδιος τόνισε, ότι ο τουρισμός καλύπτει το 9% της παγκόσμιας αγοράς εργασίας και εστίασε στην ανάγκη σύνδεσης της βιώσιμης ανάπτυξης με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, επισήμανε τη σημασία σχεδιασμού σε ευρύτερο πέρα από το παράκτιο πλαίσιο, τον έλεγχο των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς και την ανάγκη για μεγαλύτερα οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, στάθηκε σε θέματα όπως η διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων αλλά και η στήριξη του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού με 14 δράσεις που ήδη υλοποιούνται.

Τα κυριότερα από τα μέτρα αυτά είναι:
1) Δημιουργία οδηγού στο διαδίκτυο για ευκαιρίες χρηματοδότησης κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2) Προώθηση διαλόγου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με χειριστές κρουαζιερόπλοιων, λιμενικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους.

3) Ανάπτυξη της θαλάσσιας διάστασης σε τουριστικές πρωτοβουλίες της ΕΕ.

4) Υποστήριξη των διακρατικών και διαπεριφερειακών συνεργασιών και δικτύων, καθώς και εξειδικευμένων στρατηγικών.

5) Προώθηση καινοτομιών στη διαχείριση με τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

6) Βελτίωση της διαθεσιμότητας των δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

7) Προώθηση του οικοτουρισμού και δημιουργία συνδέσμων ανάμεσα σε βιώσιμες δράσεις.

8) Προώθηση στρατηγικών για την καταπολέμηση της μόλυνσης και των αποβλήτων.

9) Εναρξη έρευνας για τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των νησιών και τη δημιουργία στρατηγικών προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους.

10) Διεξαγωγή έρευνας για την εύρεση καινοτόμων πρακτικών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις μαρίνες και την ανάπτυξή τους»​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...