Με αφορμή την επόμενη εβδομάδα την ψήφιση έκθεσης στο Στρασβούργο για την ευρωπαϊκή γαστρονομική κληρονομιά, η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλλα αποκαλύπτει τη σημασία της για τον άνθρωπο, την υγεία του και φυσικά αναδεικνύεται ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Κρήτη.
Όπως αναφέρει η κ. Τζαβέλλα, «η έκθεση επικεντρώνεται στη θεραπεία των ασθενειών και των παθολογιών που οφείλονται στην κακή διατροφή και ζητά να ενσωματωθούν στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα μαθήματα για τη διατροφή και τη σίτιση, εργαστήρια γευσιγνωσίας και η καλλιέργεια της γνώσης και της κουλτούρας σχετικά με τη διατροφή και τη γαστρονομία. Η γαστρονομία και η μαγειρική αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία τη σήμερον ημέρα διότι η διατροφή και το καλό φαγητό είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων.
Η γαστρονομία αναδεικνύεται σε πολύ δυναμικό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού. Η Ελλάδα θα μπορούσε αναμφισβήτητα να επωφεληθεί από το γαστρονομικό τουρισμό μέσω της παγκοσμίου φήμης μεσογειακής της κουζίνας. Το καλό φαγητό αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της εμπειρίας και είναι σημαντικό κριτήριο για τουρισμό και ταξίδια. Επιπρόσθετα πρέπει να καταλάβουμε πως στη χώρα μας έχουμε πλούσια γκάμα υψηλής ποιότητας προϊόντων, συγκεκριμένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, η προώθηση των οποίων θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ προσοδοφόρα για την Ελλάδα».
Τέλος, αναφέρει η κ. Τζαβέλλα, «ένα μέρος του εσωτερικού τουρισμού στην Ελλάδα βασίζεται και στη φήμη μιας καλής μαγείρισσας (ή μάγειρα) στη συγκεκριμένη ταβέρνα στο τάδε νησί. Πάνω σε αυτό το εγχείρημα πρέπει να δουλέψουμε για να περάσουμε αυτή την ιδέα και στον τουρισμό που προέρχεται από το εξωτερικό».
Η αιτιολογική έκθεση
«Οι εξελίξεις των τελευταίων ετών ανέδειξαν την εξαιρετική σημασία που έχει η διατροφή, υπό την ευρύτερη έννοιά της, για τη σύγχρονη κοινωνία.
Αφενός, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες με σκοπό την εξάλειψη της πείνας και την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους κατοίκους όλων των χωρών που εξακολουθούν να υποφέρουν από αυτές τις παντελώς ανεπίτρεπτες για τον 21ο αιώνα μάστιγες και, αφετέρου, προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι, στις αναπτυγμένες χώρες, όπου η οικονομία αναπτύσσεται ικανοποιητικά, η διατροφή αποτελεί λόγω της έλλειψης καλλιέργειας ή/και παιδείας μία από τις σημαντικότερες αιτίες ασθενειών και παθολογιών οι οποίες δημιουργούν πρόσθετες δαπάνες για τα συστήματα της δημόσιας και της ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης.
Η κακή διατροφή είναι η βασικότερη αιτία παθολογιών όπως η παχυσαρκία, η ανορεξία, οι καρδιαγγειακές νόσοι, ο διαβήτης και τα γαστρεντερολογικά προβλήματα.
Φυσικά η κακή διατροφή δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Η έλλειψη σωματικής άσκησης, η κατανάλωση επικίνδυνων βλαπτικών ουσιών, όπως τα ναρκωτικά, το υπερβολικό αλκοόλ ή ο καπνός, αλλά και η απουσία ελέγχου των συναισθημάτων είναι επίσης παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά σε όλες αυτές τις παθολογίες.
Ωστόσο, η διατροφή είναι αναμφίβολα το πρωταρχικό στοιχείο.
Αν θέλουμε να αποφευχθεί η επιβάρυνση με τις τεράστιες και ουσιαστικά απαγορευτικές δαπάνες, ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες κοινωνίες, για τη θεραπεία των ασθενειών και των παθολογιών που οφείλονται στην κακή διατροφή, πρέπει οπωσδήποτε να ενσωματωθούν στα εθνικά εκπαιδευτικά συστήματα μαθήματα για τη διατροφή και τη σίτιση, εργαστήρια γευσιγνωσίας και η καλλιέργεια της γνώσης και της κουλτούρας σχετικά με τη διατροφή και τη γαστρονομία.
Επιπλέον, είναι σαφές ότι η γαστρονομία και η μαγειρική έχουν μετατραπεί σε μια μορφή καλλιτεχνικής και πολιτισμικής έκφρασης που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία, ότι η διατροφή και το καλό φαγητό είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες των κοινωνικών και οικογενειακών σχέσεων και ότι, φυσικά, η απόλαυση την ώρα του γεύματος είναι ζωτικής σημασίας από αισθητηριακή και ψυχική άποψη, καθώς συνιστά ουσιαστικό στοιχείο της ψυχολογικής και συναισθηματικής ισορροπίας.
Τέλος, είναι σαφές ότι η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε θεμελιώδες στοιχείο του τουρισμού και ότι, σε τελική ανάλυση, ενώ υπάρχουν πολλά κίνητρα για τουρισμό και ταξίδια, η απόλαυση του καλού φαγητού αποτελεί πάντα ουσιώδες συστατικό της εμπειρίας.
Για να μπορούν τα τρόφιμα διατροφικής αξίας και τα τρόφιμα γαστρονομίας να διαδραματίσουν το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία, έχει ζωτική σημασία η καθιέρωση της κατάλληλης εκπαίδευσης και της κατάλληλης κουλτούρας.
Για το σκοπό αυτό κρίνεται απαραίτητο στις κοινωνίες του 21ου αιώνα να ενσωματωθεί ως ουσιαστικό και υποχρεωτικό στοιχείο στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών η εκπαίδευση σχετικά με τα τρόφιμα, τη διατροφή και τη γευσιγνωσία, δηλαδή η εκπαίδευση σχετικά με τη γαστρονομία των τροφίμων.
Είναι επομένως ύψιστης σημασίας για την Ε.Ε. να αναπτυχθούν πολιτικές εκπαίδευσης στον τομέα της διατροφής και της γαστρονομίας.
Δεν έχει νόημα οι μαθητές να αφιερώνουν τόσο χρόνο στη μελέτη πολλών μαθημάτων, χωρίς να αφιερώνουν τον απαραίτητο χρόνο στο να μάθουν να τρώνε με κάθε έννοια: τη διατροφική, τη διαιτητική, την κοινωνική και πολιτιστική, καθώς και την αισθητηριακή και γαστρονομική.
Η εν λόγω εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι απλώς θεωρητική, καθώς όλα τα θέματα που συνδέονται με τις αισθήσεις χρειάζεται να προσεγγίζονται μέσω της προσωπικής εμπειρίας και της πρακτικής. Επομένως, επιπλέον της απόκτησης των αναγκαίων θεωρητικών γνώσεων, οι μαθητές των σχολείων πρέπει να βιώνουν, να εξασκούν και να εκπαιδεύουν τη γεύση, την αφή και την όσφρηση, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν μια αισθητηριακή απόλαυση τροφίμων που θα είναι και υγιεινά.
Ο βασικός στόχος της κουλτούρας και εκπαίδευσης σε θέματα διατροφής τον 21ο αιώνα πρέπει να είναι να καταδειχθεί σε όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας και να πειστούν ότι είναι όχι μόνο δυνατό, αλλά και απαραίτητο να συνδυασθεί η υγιεινή διατροφή με τη γαστρονομία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.