Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Πόλος έλξης για τους τούρκους τουρίστες φιλοδοξεί να γίνει η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη

View of Kavala, Greece.Image via WikipediaΣε πόλο έλξης για τους τούρκους τουρίστες φιλοδοξεί να αναδειχθεί η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, τόσο για διακοπές όσο και για σύντομες αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα.

Αυτός ο στόχος θα επιχειρηθεί να επιτευχθεί μέσα από την εκδήλωση τουριστικής προβολής, που διοργανώνεται από τις 17 έως και τις 21 Ιουνίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, της Κωνσταντινούπολης και σε συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς.

Η Δράμα, η Καβάλα, η Θάσος, η Ξάνθη, η Ροδόπη, ο Έβρος και η Σαμοθράκη , που συγκροτούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον γεωφυσικό περιβάλλον για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας, τονίζει ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού - Τουρισμού, Κώστας Παπακοσμάς.

Όπως ο ίδιος προσθέτει, η εκδήλωση διοργανώνεται έπειτα από πρόταση του ελληνικού προξενείου και συγκεκριμένα του προξένου, Βασίλη Μπουρνόβα, ενώ η κίνηση αυτή της αιρετής Περιφέρειας υπαγορεύεται από την ανάγκη εξωστρέφειας της, προς τη μεγάλη αγορά της Τουρκίας. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού της προϊόντος, την εγγύτητα της περιοχής μας με την Τουρκία, καθώς επίσης και την εύκολη πρόσβαση σε όλη την περιφέρεια, μέσω της Εγνατίας οδού αλλά και του άριστου ενδοπεριφερειακού οδικού δικτύου» σημειώνει ο κ. Παπακοσμάς.

Περισσότερες από είκοσι τουριστικές επιχειρήσεις της περιφέρειας θα πραγματοποιήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τούρκους tour operators, με στόχο τη σύναψη συνεργασιών, ενώ θα διανέμεται έντυπο υλικό στους ενδιαφερόμενους, με ταυτόχρονη προβολή ντοκιμαντέρ για την περιοχή.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από πολιτιστικά δρώμενα, σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, με σκοπό την προσέλκυση του κόσμου εντός του κτιρίου, ώστε να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Παράλληλα, ο κ. Παπακοσμάς υπογραμμίζει το μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής που έχει εκδηλωθεί από φορείς για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντάς την μια καινοτόμα δράση προβολής και διαχωρίζοντάς την από τις συνηθισμένες τουριστικές εκθέσεις.

Ο κ. Παπακοσμάς, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σημειώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Δεδομένου ότι πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης έμειναν στο παρελθόν εκτός του χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, διατήρησαν ανέπαφο το φυσικό τους περιβάλλον. Σήμερα, οι περιοχές αυτές προσφέρονται κατεξοχήν για την ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού . Αυτό είναι και ένα από τα στοιχήματα που έχουμε θέσει προκειμένου όλο και περισσότερες περιοχές της Περιφέρειας να εξελίσσονται σε επώνυμο τουριστικό προορισμό, τόσο για την εγχώρια όσο και για τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η Περιφέρεια έχει, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, τη δυνατότητα ανάπτυξης μαζικού τουρισμού και από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης, κάτι το οποίο μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα».

Η Περιφέρειά ΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον κ. Παπακοσμά, διαθέτει ένα ενδιαφέρον γεωφυσικό περιβάλλον, το οποίο καλύπτει όλες τις μορφές τουρισμού. «Από τα δύο νησιά μας, Θάσο και Σαμοθράκη, τις θαυμάσιες ακτές του Στρυμόνα μέχρι το Δέλτα του Έβρου και από την ορεινή Ροδόπη έως τους οικολογικούς παράδεισους του Νέστου και του Έβρου, κάθε βήμα είναι μια πρόκληση για εξερεύνηση, ένα ταξίδι. Πιστεύουμε ότι κάθε μορφή θέλει τα δικά της εφόδια για να αναπτυχθεί, ενώ βλέπουμε με ενδιαφέρον και στηρίζουμε και την ανάπτυξη οικοτουριστικών και αγροτουριστικών μονάδων» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά την τουριστική πολιτική της ΑΜ-Θ, όπως επισημαίνει ο κ. Παπακοσμάς, στοχεύει στην ανάδειξη συγκεκριμένων τμημάτων, εναλλακτικού κυρίως, τουρισμού. Τα τμήματα που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τις τάσεις της τουριστικής αγοράς και την υπάρχουσα υποδομή της ΑΜ-Θ, είναι ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο συνεδριακός και επαγγελματικός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και ο αρχαιολογικός, ιστορικός - πολιτισμικός τουρισμός.

Στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αύξηση σε επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος σε όλο το εύρος της Περιφέρειας, που αφορούσαν την δημιουργία και βελτίωση κλινών αλλά και των τουριστικών καταλυμάτων, με την κατασκευή πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, παραδοσιακών οικισμών, δασικών χωριών αλλά και με τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων. «Στόχος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τονίζει ο κ. Παπακοσμάς - είναι η ενίσχυση του τουριστικού τομέα μέσω της ανάπτυξης του δίπτυχου τουρισμός - πολιτισμός, δηλαδή μέσω της αξιοποίησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, της αποκατάστασης παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, της δημιουργίας θεματικών μουσείων, της δημιουργίας χώρων εκδηλώσεων, τα οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν έχοντας ως βάση συντονισμένες ενέργειες και εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους φορείς, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας.«Άλλωστε, η επιτυχία χρήσης της συγκεκριμένης στρατηγικής δεν διαψεύδει την Περιφέρεια καθώς διαμέσου αυτής ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο στόχος του 1ου Kavala Air Show 2011, όπου περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες βρέθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Καβάλα για να το παρακολουθήσουν», υπογράμμισε καταλήγοντας ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού - Τουρισμού της περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κώστας Παπακοσμάς.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...