Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Η Ισπανία συναντά την Ελλάδα

Teneriffa, La Laguna, Iglesia de La ConceptionImage via WikipediaΗ Ισπανία αποτελεί μία κορυφαία χώρα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού οι αμέτρητες τουριστικές ομορφιές της, προσελκύουν κάθε έτος περίπου 53 εκατομμύρια επισκέπτες. Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός τοποθετεί την Ισπανία στη δεύτερη θέση της πανευρωπαϊκής κατάταξης εισερχόμενου τουρισμού από όλο τον κόσμο.

Η κα Elena Valdés, Διευθύντρια του Ισπανικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρώμη και υπεύθυνη για τις Μεσογειακές χώρες δήλωσε: “Οι αριθμοί είναι σημαντικοί και είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τη βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά εξίσου, τα ποιοτικά δεδομένα προβάλλουν σημαντικά στοιχεία: 84% των τουριστών επαναλαμβάνουν την επίσκεψη τους στη χώρα, ενώ 40% έρχονται ξανά για επίσκεψη 10 ή περισσότερες φορές.”

Προφανώς, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Ισπανίας έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το εξαιρετικό κλίμα, οι φυσικές ομορφιές, η ποικιλία στο τοπίο και το μήκος των πανέμορφων ακτογραμμών έχουν συνεισφέρει θετικά στην τουριστική άνθηση.

Αλλά κι αυτοί οι λόγοι δεν είναι μοναδικοί. Πίσω από την κατάκτηση της κορυφαίας θέσης στην Πανευρωπαϊκή κατάταξη, βρίσκεται μία στρατηγική προσπάθεια και σημαντικές επενδύσεις στον τουρισμό. Η Ισπανία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του τουρισμού, διαθέτοντας σύγχρονες υποδομές και τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και επενδύοντας στην επικοινωνία και το brand positioning.

Όσον αφορά στις υποδομές μεταφοράς και διασύνδεσης, η Ισπανία διαθέτει προηγμένες υποδομές: σαράντα επτά αεροδρόμια, τρία από τα οποία βρίσκονται ανάμεσα στα 15 κορυφαία της Ευρώπης, 11.000 χ.μ. σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων και ένα από τα νεότερα και ταχύτατα δίκτυα σιδηροδρόμων.

Σχετικά με τις τουριστικές εγκαταστάσεις, πέρα από την ευρεία γκάμα ξενοδοχείων με περισσότερες από μισό εκατομμύριο κλίνες – μόνο στις κατηγορίες ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων, αξίζει να σημειώσουμε την εξαιρετική σχέση ποιότητας - τιμής του συνολικού κλάδου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε την αλυσίδα ξενοδοχείων δημοσίου συμφέροντος Paradores de Turismo, η οποία διαθέτει περισσότερες από 90 εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα, οι περισσότερες σε ιστορικά σημεία ή σε τοπία φυσικής ομορφιάς που συνδυάζουν μοναδικά χαρακτηριστικά με κορυφαίες υπηρεσίες.

Είναι επίσης αξιοσημείωτη η προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την προώθηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών των εταιρειών που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία, όπως ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, θέρετρα σκι ή εστιατόρια. Το Ισπανικό Ινστιτούτο Τουριστικής Ποιότητας βραβεύει την προσπάθεια των εταιρειών που ανταποκρίνονται στα απαιτούμενα κριτήρια ποιότητας με το βραβείο Seal of Tourist Quality.

Η Ισπανία αποτελεί σήμερα μία μοντέρνα χώρα, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος και έτοιμη να εισέλθει σε νέες αγορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία αποφέρει στην Ισπανία σχεδόν 11% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με την Ελλάδα, η Ισπανία αποτελεί έναν αναπτυσσόμενο προορισμό. Το 2010, 148.532 Έλληνες τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα, δαπανώντας 158 εκατομμύρια Ευρώ. “Μας ενδιαφέρει πολύ η προώθηση της Ισπανίας ως προορισμός για τους λάτρεις του πολιτισμού, των τεχνών και των μουσείων. Επίσης, σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τη γλώσσα μας και στους μεγαλύτερους σε ηλικία τουρίστες” συμπλήρωσε η κα Valdés.

Σε σχέση με τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Turespaña είναι πολύ δραστήριος και σε αυτόν τον τομέα. Με διαφορετικές στρατηγικές και κάτω από την ομπρέλα του μηνύματος “Keep sharing”, ο Turespaña έχει θέσει σε εφαρμογή μια σειρά από καμπάνιες για να προσκαλέσει τους χρήστες του διαδικτύου να μοιραστούν τις καλύτερες στιγμές και εμπειρίες που έχουν από την Ισπανία. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, αφού απέκτησε πάνω από 287.000 φίλους στο Facebook.

Εάν χρειαζόταν να ξεχωρίσουμε ένα χαρακτηριστικό από τα αμέτρητα τουριστικά γνωρίσματα της Ισπανίας, ίσως να έπρεπε να αναφερθούμε στην ποικιλομορφία της: ποικιλία στην κουλτούρα και την πολιτιστική ταυτότητα, στα τοπία, στο κλίμα, στη γλώσσα... Αυτή η ποικιλομορφία συμβάλει στο να προσελκύει τουρίστες οποιαδήποτε και αν είναι η προτίμησή τους, τα ενδιαφέροντά και τα κίνητρά τους.

Τουρισμός Αστικών κέντρων: κοσμοπολίτικες, μοντέρνες πόλεις με άριστη διασύνδεση μεταξύ τους, με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, με ιστορικά κέντρα, με μνημεία του παρελθόντος σε συνδυασμό με σύγχρονη, πρωτοποριακή αρχιτεκτονική. Αυτό συναντά κανείς στις περισσότερες πόλεις της Ισπανίας: Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Μπιλμπάο, Σεβίλλη, Βαλένθια κα.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τα παγκοσμίου φήμης μουσεία που βρίσκονται σε διάφορες ισπανικές πόλεις. Χώροι όπως τα μουσεία Prado και Thyssen-Bornemisza ή το μουσείο Picasso δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να θαυμάσει την τέχνη των σημαντικότερων καλλιτεχνών όλων των εποχών.

Πολιτιστική κληρονομιά: Μπορείτε να ανακαλύψετε την ιστορία της Ισπανίας μέσα από διάφορους τρόπους ξενάγησης, αλλά ο καλύτερος είναι να περιπλανηθείτε στα εντυπωσιακά μνημεία κληρονομιάς κατά μήκος όλων των τουριστικών διαδρομών της χώρας, όπως οι: Silver Route, Calipahte's Route, διαδρομή του Sefarad, διαδρομή της γλώσσας Castilian, Ανδαλουσιανή παράδοση ή η διαδρομή του San James. Κάθε μία από αυτές επιτρέπει στον ταξιδιώτη να εμβαθύνει στην πολύτιμη κληρονομιά του παρελθόντος.

Μνημεία Ανθρωπιστικής Κληρονομιάς: Με 46 τοποθεσίες να έχουν ανακηρυχθεί Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, η Ισπανία βρίσκεται στην 2η θέση με τις περισσότερες τοποθεσίες στην διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα.

Αναφερόμενοι μόνο σε πόλεις, η Ισπανία βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης της Unesco. Δεκατρείς πόλεις έχουν λάβει αυτή την ειδική διάκριση και συγκεκριμένα οι Santiago de Compostela, Córdoba, Salamanca, Ávila, Segovia, Cuenca, Cáceres, Toledo, Alcalá de Henares, Ibiza, San Cristóbal de la Laguna, Mérida y Tarragona.

Είναι μεγάλη τιμή και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη για την Ισπανία να εγγυηθεί την προστασία και τη διατήρηση των ιστορικών, ανεκτίμητων αυτών θησαυρών.

Οι αγορές αποτελούν μία από τις βασικές συνήθειες αλλά και θέλγητρο για τους ταξιδιώτες από την Μέση Ανατολή. Η Ισπανία έχει πολλά να προσφέρει σε αυτόν τον τομέα. Στις κυριότερες πόλεις υπάρχει μία περιοχή ειδικά αφιερωμένη στα διεθνή πολυτελή brand, αλλά και στους Ισπανούς σχεδιαστές μόδας.

Από τα γνωστά διεθνώς ισπανικά brands όπως τα Mango, Zara ή Massimo Dutti, που προβάλλουν τις τάσεις με δημιουργίες σε προσιτές τιμές, έως τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας Adolfo Dominguez, Victorio & Lucchino και Purificación García, η Ισπανία διαθέτει όλη τη γκάμα της Ισπανικής μόδας και όχι μόνο.

Αθλητικός Τουρισμός: Η Ισπανία είναι μία χώρα με σημαντικούς φυσικούς χώρους που συνδυάζουν εύκρατο κλίμα με υψηλής ποιότητας εγκαταστάσεις, καθιστώντας την ιδανικό τόπο για την εξάσκηση κάθε δραστηριότητας όπως γκολφ, water sports, ποδήλατο βουνού, ιππασία, σκι κλπ.

Για τους γκόλφερς, η Ισπανία είναι επίγειος παράδεισος. Με 313 γήπεδα, η Ισπανία κατέχει κορυφαία θέση στον τουρισμό για τους λάτρεις του γκολφ, σύμφωνα με την Royal Spanish Golf Federation. Μοναδικές εγκαταστάσεις, προορισμός για όλο το χρόνο και εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής αποτελούν ορισμένα από τα βασικά χαρακτηριστικά.

Τα water sports είναι παραδοσιακά δημοφιλή στην Ισπανία, όπου αποτελεί και σε αυτήν την κατηγορία κορυφαίο προορισμό. Η Μεσόγειος ενδείκνυται για ιστιοπλοΐα, windsurfing αλλά και για όσους λατρεύουν το kiting. Τα Κανάρια νησιά στον Ατλαντικό Ωκεανό αποτελούν επίσης σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του windsurfing, ενώ το Cantabrian είναι ιδανικό για surfing.

Τα έφιππα σπορ είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την παράδοση και την κουλτούρα της Ισπανίας. Το διεθνώς φημισμένο Βασιλικό Σχολείο Ιππασίας της Ανδαλουσίας διοργανώνει επιδείξεις όλο τον χρόνο.

Γαστρονομία: Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της Ισπανίας είναι αδιαμφισβήτητα η γαστρονομία της, η οποία αποτελεί μία εκ των κορυφαίων παγκοσμίως για την ποιότητα και την ποικιλομορφία της.

Με την παραδοσιακή κουζίνα δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ποικιλομορφία της χώρας μέσω ποικιλίας δημοφιλών πιάτων, ενώ η σύγχρονη εκδοχή της χρησιμοποιεί πρωτοποριακές και έξυπνες τεχνικές. Σε αυτόν τον τομέα, πολλοί Ισπανοί σεφ έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη, όπως στην περίπτωση του Ferrá Adriá.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...