Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Γερουλάνος: Σημαντικός προορισμός για την περιοχή της Μεσογείου ο Πειραιάς

Τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής και ευρύτερης ανάπτυξης του Πειραιά μέσω του προγράμματος του ΟΛΠ «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος.

 
Η «Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» παρουσιάστηκε χθες παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, του προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη, του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου και του υπουργού Θαλασσίων υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη.
 
Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι ο Πειραιάς θα γίνει σημαντικός προορισμός για την περιοχή της Μεσογείου σε συνδυασμό με την εφαρμογή της άρσης του καμποτάζ. Ταυτόχρονα δημιουργούνται οι συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης και δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας.
 
Ειδικότερα ο κ. Γερουλάνος επεσήμανε ότι «Όπως αλλάζει η Αττική αλλάζει και ο Πειραιάς. Το ερώτημα είναι αν θα αναπτυχθεί απλά σαν λιμάνι της Αθήνας ή θα διατηρήσει τη σαφή και διακριτή του ταυτότητα. Αν θα αναπτυχθεί ως χώρος μετάβασης ή θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και τον πολιτιστικό του πλούτο για να γίνει προορισμός.
 
Η ποιότητα ζωής αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξης του Πειραιά εξαρτάται απόλυτα από την απόφαση αυτής της κυβέρνησης να διατηρήσει το χαρακτήρα του και να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα».
 
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Ακτή», ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι αυτό επιδιώκει να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά, ώστε αυτός να ξαναγίνει από σημείο μετάβασης, που είναι σήμερα, σημείο αναφοράς. Και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι:
 
1. Αναδεικνύοντας τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους του.
 
2. Αναπτύσσοντας την «γειτονιά των Μουσείων» όπου θα αναδείξουμε τόσο την κληρονομιά του Πειραιά όσο και την νέα δημιουργία που αναπτύσσεται.
 
3. Και κυρίως παραδίδοντας τους περιβάλλοντες ζωτικούς χώρους στους πολίτες με τη δημιουργία του μεγάλου περίπατου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου.
 
Ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε και στο ρόλο που πρόκειται να παίξει και η άρση του καμποτάζ προκειμένου ο Πειραιάς να προσελκύσει δικούς του επισκέπτες, επισημαίνοντας ότι αυτό τελικά σημαίνει νέες θέσεις εργασίας και διαχρονικές συνθήκες ανάπτυξης.
 
«Η Πολιτιστική Ακτή του Πειραιά μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο αστικής ανάπλασης και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Το έργο αυτό, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα έργα Πολιτισμού που γίνονται στον Πειραιά - την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, την αποκατάσταση της Ηετιώνειας Πύλης, τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου των Αστικών Πυλών - αλλά και όλα όσα υλοποιούν συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Θαλασσίων Υποθέσεων) αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι τίποτα δε γίνεται τυχαία.
 
Υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο για την αναβάθμιση του Πειραιά, το οποίο καθένας μας, από τη θέση του και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, υπηρετεί, ώστε να ξαναγίνει ο Πειραιάς Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού, όπως του αξίζει».

Όπως τόνισε και ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης στην εισήγησή του, πέντε είναι οι κύριοι στόχοι του έργου αυτού:   
 
Α.   Να αλλάξουμε το αναπτυξιακό πρότυπο του Πειραιά.
 
Β. Να συζεύξουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό, ενισχύοντας την κρουαζιέρα και μετατρέποντας μαζί και με τα λοιπά έργα τον Πειραιά ως μεγάλο κομβικό (hub) λιμάνι κρουαζιέρας στη Μεσόγειο.
 
Γ. Να διασυνδέσουμε την πόλη με το Λιμάνι, δημιουργώντας χώρους και δράσεις δίπλα στην θάλασσα για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
 
Δ. Να αξιοποιήσουμε το υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα, το οποίο δεκαετίες παραμένει σκυθρωπό και ανεκμετάλλευτο προς όφελος όλων.
 
Ε. Να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο του Πειραιά στον πιο αρχαίο χώρο του Λιμανιού, τον χώρο των Ηετωνίων Πυλών.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Η σύζευξη του τουρισμού με τον πολιτισμό και η διασύνδεση της πόλης με το Λιμάνι αποτελούν του κύριους στόχους του έργου της "Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά", η οποία αποτελεί μέρος του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ για την περίοδο 2011 -2015.
 
Στα 180 στρέμμματα εντός της λιμενικής ζώνης, τα πιο σημαντικά έργα που προτείνονται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της "Πολιτιστικής Ακτής του Πειραιά" είναι:
 
-Αρχαιολογικό Μουσείο Πόλεως Πειραιά. Τοποθετείται στις εγκαταστάσεις του κτιρίου του ΟΛΠ στο «Καστράκι». Προτείνεται η κατεδάφιση όλων των κτισμάτων και η διατήρηση μόνο του ισογείου του κτιρίου, επί της οδού Οδ. Ανδρούτσου, το οποίο λειτουργεί σήμερα σαν Συνεργείο, ίσως και μέρους της πυλωτής και ορόφου, αναλόγως των επιλογών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Ανάλογα με το λειτουργικό Πρόγραμμα που θα διαμορφωθεί και τις απαιτούμενες ανάγκες σε επιφάνεια, οι χώροι του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν ισόγεια προς τη νότια πλευρά του οικοπέδου, δημιουργώντας εσωτερικά αίθρια για φωτισμό,αερισμό και εκτόνωση.
 
Το λειτουργικό Πρόγραμμα και οι απαιτούμενες επιφάνειες θα εκπονηθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Προτείνεται όλα τα δώματα του κτιρίου του Μουσείου να διαμορφωθούν σε ένα ενιαίο βατό επισκέψιμο ελεύθερο χώρο, με θέα και πρόσβαση προς τον παρακείμενο Αρχαιολογικό Χώρο και το Λιμάνι. Η πρόσβαση προς τον αρχαιολογικό χώρο επιτυγχάνεται με πεζογέφυρες πάνω από την οδό Κανάρη. Πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένας περίπατος ο οποίος διερχόμενος μέσα από τις Ηετιώνειες Πύλες να ενοποιεί τον υπαίθριο χώρο του Μουσείου με τον Αρχαιολογικό Χώρο.
 
Οι περιοχές αυτές είναι ελεγχόμενες. Προσβάσιμες γίνονται μόνο μέσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο φυτεμένο δώμα μπορεί να εγκατασταθεί το cafe- restaurant του Μουσείου.
 
- Εθνικό Ναυτικό Μουσείο - Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Τοποθετείται στις εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν οι διακομετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών (Silo).Το λειτουργικό πρόγραμμα θα εκπονηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
- Μουσείο Μετανάστευσης
Τοποθετείται στο χώρο της «Πέτρινης»αποθήκης. Μπορεί να αναφέρεται στη μετανάστευση του εργατικού δυναμικού των αρχών του 20ου αιώνα,στη μεσοπολεμική μετανάστευση της διανόησης, στη μετανάστευση προσφύγων από τη Μ.Ασία και Κωνσταντινούπολη, στην ιστορία των αποικιών-πρώτοι μετανάστες και στη μυθολογία. Θα διαμορφωθεί χώρος καφέ αναψυκτηρίου στον υπαίθριο χώρο.
 
- Θεματικό Πάρκο
Αναπτύσσεται στο χώρο που είναι γνωστός, ως μικρή Αποθήκη. Μπορεί να έχει σαν ενδεικτική θεματολογία τη ναυτική ιστορία της χώρας και των λιμανιών της και ιδιαίτερα του Πειραιά, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.Τη ναυτική ιστορία της χωρών της λεκάνης της Μεσογείου της Μαύρης Θάλασσας και της σχέσης τους με την ελληνική ναυτιλία. Την ιστορία της πόλης του Πειραιά από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αναπαραστάσεις με όλα τα σύγχρονα μέσα και τη χρήση της εικονικής πραγματικότητας πολιτισμών ναυτιλιακών χωρών του υποθαλάσσιου ζωικού και φυτικού κόσμου και της Μάχης της Σαλαμίνας. Να αποτελέσει ένα σύγχρονο και με την ευρύτερη έννοια «Μουσείο της Θάλασσας».
- Κτίριο Εκθέσεων και άλλων Πολιτιστικών Λειτουργιών
Τοποθετείται στο χώρο του κτιρίου που είναι σήμερα γνωστό, ως μεγάλη αποθήκη. Περιεχόμενο λειτουργιών μπορεί να είναι Εκθεσιακός χώρος περιοδικών εκθέσεων και Μπιενάλε Πειραιά, μικρό συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας έως 300 ατόμων, χώροι ανάπτυξης καινοτομιών,αίθουσες για σχολή χορού ηχογραφήσεων ή άλλων παρεμφερών δραστηριοτήτων studio καλλιτεχνών.
 
- Δεξαμενές
Πετρόχτιστες κατασκευές που χρησιμοποιούνται για τις επισκευές πλοίων. Προστατεύονται ως διατηρητέες, αφού πολλές από τις πέτρες προέρχονται από το γειτονικό Τείχος του Κόνωνος. Μπορούν να φιλοξενήσουν ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
 
- Μικρή εμπορική και ψυχαγωγική ζώνη
- Μουσείο Σιδηροδρόμων και Σιδηροδρομικής Βιομηχανικής Ιστορίας
- Χώροι πρασίνου
- Πλατείες, καθιστικά
- Ποδηλατοδρόμοι-πεζόδρομοι.
- Ενυδρεία.
- Υδάτινες επιφάνειες, κανάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...