Συντάκτης του Observer μεταφέρει τις εντυπώσεις του από ένα οδοιπορικό σε τουριστικά μέρη
Μια Ελλάδα ρημαγμένη από την κρίση περίμενε να συναντήσει ο δημοσιογράφος του «Observer» που επισκέφθηκε την Πελοπόννησο. Αλλά αντ' αυτής, όπως περιέγραψε στις ταξιδιωτικές σελίδες της βρετανικής εφημερίδας, βρήκε μια Πελοπόννησο γραφική, με φιλικούς κατοίκους _ και καλύτερο φαγητό σε σχέση με την πρώτη φορά που την είχε επισκεφθεί πριν από χρόνια.
«Δεν θα σκεφτόμασταν να πάμε στην Ελλάδα αν μια από τις στενότερες φίλες της κόρης μας, η Νεφέλη, δεν ήταν από εκεί», έγραψε ο Μάθιου Νιλ στον κυριακάτικο «Observer». «"Είναι μια χαρά εκτός Αθηνών" μας διαβεβαίωσαν οι γονείς της. "Ακόμη και η Αθήνα δεν είναι πολύ χάλια αν αποφύγετε την Πλατεία Συντάγματος". Οι εικόνες με τα δακρυγόνα υποχώρησαν. Πριν από χρόνια, είχα επισκεφθεί την Πελοπόννησο και ήταν μαγικά. Αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε».
Όμως ο βρετανός δημοσιογράφος παρέμενε ανήσυχος για το τι θα συναντούσε: «Θα βλέπαμε άδεια ράφια; Θα αισθανόμασταν ενοχές να κάνουμε διακοπές σε μια χώρα όπου πολλοί αγωνίζονται να επιβιώσουν;» αναρωτιόταν.
Πρώτη του στάση η Μονεμβασιά την οποία θυμόταν ως ένα μέρος με απότομα σκαλοπάτια και φιδογυριστά μονοπάτια, όμορφες εκκλησιές και κατάφυτα εγκαταλελειμμένα σπίτια, και μια ατμόσφαιρα περασμένων μεγαλείων. «Προς μεγάλη μου αγαλλίαση, λίγα έχουν αλλάξει», έγραψε ο Νιλ. «Υπάρχουν περισσότερα ξενοδοχεία, μαγαζιά και εστιατόρια αλλά παραμένει μισογκρεμισμένη».
Μετά πήγε στη Μάνη, «οδηγώντας σε άδειους δρόμους». Η περιοχή έχει αναπτυχθεί ελαφρώς από το πρώτο του ταξίδι «και η ακτογραμμή της είναι σήμερα αραιά σπαρμένη με σπίτια και ξενοδοχεία, όμως αυτά συμβαδίζουν με το στυλ των παλαιών πυργόσπιτων και δεν χαλούν την αχανή κενότητα του τοπίου».
Στη συνέχεια, περνώντας από την Καλαμάτα, ο βρετανός δημοσιογράφος βρέθηκε στο Ναύπλιο _ «ένα συμπαθητικό μέρος το οποίο, αν και έχει τουρισμό, δεν είναι καταπιεστικά τουριστικό» _ με κύριο στόχο να επισκεφθεί τις Μυκήνες _ «ένα μάλλον μικρό αξιοθέατο το οποίο, παρά τα κανα-δυο τουριστικά λεωφορεία, παραμένει εκπληκτικό» _ και, βεβαίως, την Επίδαυρο.
Τι αποκόμισε ο Νιλ από τον γύρο της Πελοποννήσου; Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες του; «Ολοι όσοι συναντήσαμε ήταν φιλικοί και έκαναν το παν για να μας εξυπηρετήσουν _ αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτοί είναι δύσκολοι καιροί. Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δίνουν μια αίσθηση χαμηλών τόνων. Χειρότερα έχουν πληγεί εκείνα που βασίζονται στους έλληνες τουρίστες», έγραψε τονίζοντας ότι «δεν ωφελεί να παραμένει ο κόσμος μακριά από διακριτικότητα. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τους επισκέπτες».
Ο βρετανός δημοσιογράφος εντυπωσιάστηκε από το πόσο έχει εξελιχθεί η χώρα σε σχέση με την τελευταία του επίσκεψη, παρά την κρίση. «Είναι προφανές ότι δεν πήγαν όλα τα δάνεια στον βρόντο. Κάναμε τον μισό χρόνο στις μετακινήσεις λόγω των νέων αυτοκινητόδρομων. Τα ξενοδοχεία όπου μείναμε είχαν στυλ και ήταν σύγχρονα. Αντί για τις βρύσες που θυμόμουν να στάζουν, ανάβλυζαν τα ντους. Και το φαγητό ακόμη ήταν διαφορετικό. Οπου και αν πήγαμε, βρήκαμε νόστιμα, ευφάνταστα πιάτα με εξαιρετικά, φρεσκομαγειρεμένα υλικά».
Και προς μεγάλη ανακούφιση του Νιλ, η Πελοπόννησος είναι κάθε άλλο παρά κατεστραμμένη από τον τουρισμό: «Παραμένει η πιο ήσυχη Ελλάδα που θυμόμουν», καταλήγει στο άρθρο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.