Οι «Χρυσοί Chef» του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, προτείνουν για το τραπέζι σας τις πιο γευστικές προτάσεις της Σαρακοστής. Ξεχωριστά menu που μπορούν να συνοδέψουν το τραπέζι σας καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας. Δοκιμάστε κι εσείς τους σαρακοστιανούς νηστίσιμους γευστικούς πειρασμούς που σας προτείνουν και θα συμφωνήσετε κι εσείς, ότι η Σαρακοστή έχει τη δική της γεύση και νοστιμιά!
1.Παέλια με θαλασσινά
16 Αχιβάδες
32 Μύδια
8 Καραβίδες
8 Γαρίδες
2 Καλαμάρια κομμένα σε λωρίδες
2 Πιπεριές , 1 πράσινη και 1 κόκκινη, κομμένες καρέ
400gr Ρύζι Γλασέ
2 Τομάτες Κον - Κασέ
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
150gr Αρακά
1/2gr Σαφράν
Εκτέλεση:
Αχνίζουμε σε σκεπαστό σκεύος τα όστρακα, τις γαρίδες και τις καραβίδες εφόσον τα έχουμε πλύνει πολύ καλά. Βγάζουμε τα θαλασσινά και κρατάμε το ζωμό τους. Συμπληρώνουμε με νερό και βράζουμε το ρύζι ρίχνοντας τον αρακά και το σαφράν. Παίρνουμε τα όστρακα και κρατάμε από λίγα από το καθένα και την ψίχα από τα υπόλοιπα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε και τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τις τομάτες και τις πιπεριές, στη συνέχεια τα θαλασσινά και τέλος το ρύζι. Ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε.
2. Τηγανητό Ρύζι με Γαρίδες και Φινόκιο
2 Φλυτζάνια Ρύζι ΜΠΑΣΜΑΤΙ
4 κουταλιές της σούπας Ελαιόλαδο
2 Φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας σκόρδο τριμμένο
1 Καρότο τριμμένο
2 Μανιτάρια Ολλανδίας κομμένο σε φέτες
1 Φινόκιο κομμένο σε λέπτές φέτες
12 Γαρίδες καθαρισμένες
4 κουταλιές της σούπας μαιντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι – Πιπέρι
2 κουταλιές της σούπας Σόγια Σως
Βράζουμε το ρύζι σε αλατισμένο νερό σε ένα τηγάνι ή γουοκ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες με το φινόκιο. Ρίχνουμε το καρότο, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Ρίχνουμε το ρύζι, το μαϊντανό και τη σόγια σως. Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
3.Πράσινη σαλάτα με καλαμαράκια
1 Ματσάκι Ρόκα
1 Γαλλική Σαλάτα
1 Κόκκινη Λόλα
500gr Καλαμαράκια
2 Φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
Αλάτι - Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ:
½ Ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας Μουστάρδα Ντιζόν
1 κουτάλι της σούπας Φρέσκο Φασκόμηλο
4 κουτάλια της σούπας Μηλόξυδο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά με ελαιόλαδο. Καθαρίζουμε τα λαχανικά και τα πλένουμε πολύ καλά. Τα κόβουμε και τα ανακατεύουμε με το κρεμμύδι και τα φρέσκα μυρωδικά. Φτιάχνουμε το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Ανακατεύουμε τα λαχανικά με το ντρέσινγκ, τα βάζουμε σε πιατέλα και από πάνω τα καλαμαράκια που έχουμε σοτάρει.
4.Χοχλιοί Νηστίσιμοι με Σπανάκι και Κολίανδρο
1kg Χοχλιοί (Σαλιγκάρια)
1kg Σπανάκι
1 Ματσάκι φρέσκο Κολίανδρο
2 Λεμόνια (το χυμό τους)
1 Ποτήρι λευκό κρασί
4 Κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι – Πιπέρι και λίγα ζυμαρικά
Εκτέλεση:
Ρίχνετε σε ένα καλάθι τους χοχλιούς με τα ζυμαρικά από την προηγούμενη για να καθαριστούν. Στη συνέχεια τα πλένουμε με αλατόνερο. Σοτάρουμε χοχλιούς με το φρέσκο κρεμμύδι, σκόρδο και λίγο ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Στη συνέχεια ενώ έχουμε πλύνει το σπανάκι το ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το κόλιανδρο και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε και από πάνω ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.
5. Σούπα Σπαράγγια
500gr Σπαράγγια
2 Πατάτες
2 Κρεμμύδια ξερά
1 Λίτρο Ζωμό λαχανικών
1 Μικρό ματσάκι Σέλερι
Μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου και βασιλικού
Αλάτι - Πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε σε χοντρά κομμάτια . Πλένουμε το σέλερι και τα σπαράγγια, τα κόβουμε και αυτά σε χοντρά κομμάτια και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα με το ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα βράζουμε για 30-40 λεπτά. Τα περνάμε από το μπλέντερ, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά μέσα και σερβίρουμε.
Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΕΚ ΔΟΜΗ, Χαριλάου Τρικούπη 17, Αθήνα, τηλ. : 210 3840 552, www.iekdomi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.