Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Πάνω από ένα εκατ. αφίξεις τουριστών στο πρώτο τρίμηνο

Πάνω από ένα εκατομμύριο οι τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος και δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013 οι αφίξεις μη κατοίκων από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 και ανήλθαν σε 1.023.354.

Οι αφίξεις από την Ευρώπη, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μερίδιο των αφίξεων (78,9%), παρουσίασαν μείωση 2,6%, ενώ από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατεγράφη μείωση 3,3%.

Σημαντική αύξηση, σε απόλυτες τιμές, εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Βουλγαρία, την Ισπανία, τη Ρωσία και τη Γερμανία, ενώ, αντιθέτως, σημαντική μείωση των αφίξεων, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Σε ό,τι αφορά στην κατανομή των αφίξεων μη κατοίκων κατά χώρα προέλευσης, τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχει η Βουλγαρία (14,6%) και ακολουθούν η Αλβανία (12,5%), η Γερμανία (8,1%), η Κύπρος (5,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,5%) και η Ιταλία (4,2%).

Από τις υπόλοιπες ηπείρους, παρατηρείται αύξηση αφίξεων, με τη σημαντικότερη άνοδο, σε απόλυτες τιμές, να καταγράφεται από την Ασία (με μεγάλη συμβολή από την Τουρκία).

Αναφορικά με το μέσο μεταφοράς και τον σταθμό εισόδου, παρατηρείται ότι οι περισσότερες αφίξεις έγιναν οδικώς και αεροπορικώς. Οι κύριοι σταθμοί εισόδου που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης, οδικώς, είναι ο Προμαχώνας (8%) και οι Εύζωνοι (7,3%). Όσον αφορά στις αεροπορικές αφίξεις, το αεροδρόμιο Αθηνών συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κίνησης (33,1%) και ακολουθεί το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (8,3%).

Ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου

Θετικά τα πρώτα μηνύματα από τον τουρισμό εφέτος, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα αυξήθηκε κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά την αυξημένη κατά 9,5% τουριστική κίνηση.

Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή επισκέφθηκαν τη χώρα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια τουρίστες. Κατά την επισκοπούμενη περίοδο η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκε στις 1,75 εκατομμύρια αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,1% και ταυτόχρονα οι αφίξεις από τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ των 27 διαμορφώθηκαν 1,3 εκατομ. και παρουσίασαν αύξηση κατά 21,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ αυξήθηκαν κατά 7,7%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες ΕΕ των 27 εκτός της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 5,4%.

 Στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 σημειώνεται αύξηση κατά 15,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των λοιπών χωρών εκτός της ΕΕ των 27 κατά 33,8% οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 721 εκατ. ευρώ και παράλληλα στις εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ των 27 που διαμορφώθηκαν στα 1.012 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2013 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...