Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης στον τουρισμό στη συνάντηση Κατσέλη - ΣΕΤΕ

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τουρισμό, η ενίσχυση του κλάδου και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε την Παρασκευή η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, με την ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
«Στηρίζουμε τις προσπάθειες του τουριστικού κλάδου που στοχεύουν στην αναβάθμιση και τη διεύρυνση των υπηρεσιών καθώς συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο αναμένεται να φθάσει ως το 20% το 2020», τόνισε μετά τη
συνάντηση η υπουργός Εργασίας.
«Συζητήσαμε το πρόγραμμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου το οποίο φέτος επεκτείνεται στο σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων και προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε ειδικότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Ακόμη, προγράμματα εμπειρίας για νέους 18-24 ετών με αμοιβή 20% χαμηλότερη από την κλαδική, εφόσον δεν υπάρχει υποκατάσταση εργαζομένων», είπε.
«Συμφωνήσαμε επίσης στην εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΤΕ για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στον κλάδο, ταυτόχρονα με την παροχή κινήτρων όπως είναι η έκπτωση των ασφαλιστικών
εισφορών για τις επιχειρήσεις που θα εισάγουν την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας», σημείωσε.
«Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός της χώρας αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του τουρισμού για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση και το ΣΕΤΕ ως κοινωνικό εταίρο», είπε από την πλευρά του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Ανδρέας Ανδρεάδης.
Αύξηση 10% σην τουριστική κίνηση
«Ο τουρισμός», συνέχισε, «το 2011 δείχνει δυναμική ανάκαμψης που μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εφέτος αναμένουμε συνολική αύξηση της κίνησης της τάξης του 10%. Αύξηση σε διψήφιο νούμερο αναμένεται επίσης από την κρουαζιέρα και τον τουρισμό που προέρχεται από βαλκανικές χώρες. Ιδιαίτερα από τη Ρωσία η αναμενόμενη αύξηση πλησιάζει το 50% και ο στόχος της αύξησης των Ρώσων τουριστών για φέτος από τις 400.000 στις 600.000 μοιάζει εφικτός», ανέφερε.
«Η δυναμική αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκατομμύριο τουρίστες, στα επόμενα δύο χρόνια. Εξετάσαμε τρόπους ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να προσλάβουν περισσότερους με μικρότερο κόστος ασφαλιστικών εισφορών», προσέθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόσληψη εργαζομένων από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με σχέση μαθητείας, ο κ. Ανδρεάδης είπε ότι είναι αναγκαία γιατί επί του παρόντος η ελληνική αγορά εργασίας δεν μπορεί να παρέχει ειδικότητες
απαραίτητες για τον κλάδο όπως οι Ρωσόφωνοι ξεναγοί.
Τέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στις αναγκαίες δομικές αλλαγές και στην υπέρβαση των εμποδίων με δεδομένο ότι σήμερα υπάρχουν για τον κλάδο του τουρισμού 13 συναρμόδια υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...