Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ήπειρος: ΑΣΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο κλάδος στην Ήπειρο έχει αποδείξει, ότι μπορεί να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε προσιτές τιμές
Την πιο κρίσιμη περίοδο διανύει φέτος ο Ηπειρωτικός τουρισμός, αφού καλείται να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στην οικονομική κρίση και στην φοροκαταιγίδα της Κυβέρνησης. Ηπειρώτες επιχειρηματίες του κλάδου βλέπουν, ότι το φετινό καλοκαίρι, αλλά κυρίως ο χειμώνας θα είναι καταλυτικές περίοδοι για το μέλλον του τουρισμού στην περιοχή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία, από την οποία ζητούν να είναι δίπλα τους και όχι απέναντί τους, όπως αποδεικνύει με τη στάση της.Στους επόμενους μήνες, μέχρι και το τέλος του έτους, ο τουρισμός στην Ήπειρο καλείται να δώσει εξετάσεις, σε μια περίοδο που οι οιωνοί είναι θετικοί, αφού ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις κρατήσεις, κυρίως από το εξωτερικό. «Ο κλάδος βγαίνει από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει τα τελευταία χρόνια και η Ήπειρος μπορεί να πάρει μεγάλο κομμάτι από την πίτα της αγοράς» σημειώνουν επαγγελματίες του τουρισμού, που τονίζουν, ότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο οι υπηρεσίες στην περιοχή.

10% ΑΥΞΗΣΗ…
Όπως λένε ξενοδόχοι, ήδη σε Πάργα και Σύβοτα οι κρατήσεις είναι αυξημένες 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τους δυο επόμενους μήνες οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, με τις περιοχές αυτές να συγκεντρώνουν ως επί το πλείστον ξένους επισκέπτες.Και αυτό, γιατί πολλά ξενοδοχεία, αν όχι τα περισσότερα, επιλέγουν να δουλέψουν με ξένα τουριστικά πρακτορεία. «Λόγω της κρίσης στην Ελλάδα, οι ντόπιοι θα κάνουν διακοπές λιγότερο διάστημα και πιο λιτά σε σχέση με άλλες χρονιές. Η γενικότερη κατάσταση, όπως οι ταραχές στη Βόρεια Αφρική, βοηθούν τον τουρισμό μας, που πάντα παραμένει ο καλύτερος πρέσβης μας στο εξωτερικό» λένε ξενοδόχοι.

ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ…
Βέβαια, η Ήπειρος και ειδικά τα παράλιά της είναι μια σχετικά νέα αγορά. Μέχρι στιγμής, μόνο Ιταλοί έρχονταν κατά κόρον, όμως από φέτος επισκέπτονται την περιοχή μας Ρώσοι, Γερμανοί, Άγγλοι, Γάλλοι, Ολλανδοί κ.α. Αυτό το άνοιγμα οφείλεται εν μέρει στις νέες τεχνολογίες, όπως το διαδίκτυο, που έφεραν πιο κοντά την Ήπειρο με πολλά ξένα Κράτη, κυρίως όμως οφείλεται στην ανάγκη των επαγγελματιών του τουρισμού να ξεπεράσουν την κρίση και να αποφύγουν το «λουκέτο».«Εδώ και κάποια χρόνια, οι Έλληνες τουρίστες μειώνονταν συνεχώς. Τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν, όμως με το Μνημόνιο εκτινάχθηκαν. Αν δεν θέλουμε να βάλουμε «λουκέτο» πρέπει να προσελκύσουμε νέες αγορές».

ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ!

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι αυξάνονται οι Γερμανοί που έρχονται στην Ελλάδα και δη στην Ήπειρο για διακοπές. Αν και τους προηγούμενους μήνες υπήρχε απαισιοδοξία στην αγορά, ότι οι Γερμανοί λόγω της… κακής φήμης της Ελλάδας στη χώρα τους, δεν θα έρθουν φέτος στις παραλίες μας, φαίνεται ότι τελικά συμβαίνει το αντίθετο! «Όσον αφορά τις κρατήσεις για την Ελλάδα, έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρσι», δήλωσε ο Φόλκερ Μπέτσερ, διευθυντής του τουριστικού οργανισμού TUI Deutschland στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.Να σημειωθεί, ότι από τη Ρωσία αναμένεται να έρθουν φέτος 550.000 τουρίστες στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα μας θα περάσουν τις διακοπές τους περίπου 700.000 Σέρβοι!

ΟΙ ΤΙΜΕΣ…
Φέτος οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με άλλες χρονιές, δείγμα ότι οι επιχειρηματίες του κλάδου «πήραν το μήνυμα» από την πτώση των προηγούμενων ετών. Έτσι, στα Σύβοτα για παράδειγμα κάποιος μπορεί να βρει δωμάτια από 60 ευρώ, ενώ ανάλογες είναι οι τιμές σε Πάργα και Πρέβεζα. Στην τελευταία μάλιστα, οι κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο είναι αυξημένες 20% με 25%! Αυτό που σημειώνουν πολλοί Φορείς του τουρισμού στην Ήπειρο είναι, ότι οι τιμές πρέπει να μείνουν στα ίδια επίπεδα και να μην… τραβήξουν την ανηφόρα, όπως γινόταν στο παρελθόν. Όχι μόνο ξενοδοχεία, αλλά και καφέ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα πρέπει να διατηρήσουν μια λογική τιμολογιακή πολιτική, για να προσελκύσουν κόσμο.

ΤΑ «ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»…
Ωστόσο, ανασταλτικό παράγοντα θα παίξει η αύξηση του ΦΠΑ κατά 10% στα είδη εστίασης από την 1η Σεπτεμβρίου. Ειδικά ο χειμερινός τουρισμός, που στα Γιάννινα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, θα πληγεί και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή, για να μην πέσουν πιο βαθιά στη δίνη της κρίσης. «Καφέδες, νερά, αναψυκτικά κ.α. θα αυξηθούν σε πρωτόγνωρες τιμές για τα Ελληνικά δεδομένα. Πώς θα δουλέψουμε το χειμώνα, που παραδοσιακά έρχονται χιλιάδες επισκέπτες;» ρωτούν εστιάτορες από την περιοχή του Ζαγορίου και του Μετσόβου.Για τους περισσότερους, η πολιτική της Κυβέρνησης είναι εντελώς λανθασμένη. Αντί να δώσει ώθηση στον τουρισμό, να διευκολύνει νέες επενδύσεις και να στηρίξει τον κλάδο, του επιβάλλει κάθε τόσο απανωτή φορολογία. Ειδικά για την Ήπειρο, ο τουρισμός αποτελεί στην κυριολεξία τη «βαριά βιομηχανία» της. Αγροτουρισμός, αθλητικός, συνεδριακός, μνημειακός τουρισμός μπορούν να αναπτυχθούν και μάλιστα σε γερές βάσεις, αλλά πρέπει να βοηθήσει και η Πολιτεία, η οποία μέχρι στιγμής δυστυχώς είναι «αντίπαλος» του κλάδου…

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...