Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

«Πράσινο» σε έξι μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

Πρόγραμμα παρεμβάσεων αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος, με έργα σε όλη την Ελλάδα, συνολικής αξίας 150 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ παράλληλα μπήκε σε λειτουργία και η υπηρεσία «μιας στάσης» για την αδειοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωσε, χθες, ότι πέρασαν ήδη από το πρώτο στάδιο οι φάκελοι για έξι μεγάλες επενδύσεις για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στην Tζια, τη Μήλο, την Κρήτη, την Αχαΐα, την Ιο και τη Βοιωτία, χωρίς όμως να εισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι έχει κατατεθεί πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για την άμεση προκήρυξη νέας δράσης κρατικών ενισχύσεων για τον εκσυγχρονισμό των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα θα προβλέπει ότι τα έργα στις μικρές επιχειρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο.
Η υπουργός στάθηκε και στο θέμα της καλής συνεργασίας που έχει με τα υπόλοιπα υπουργεία, φέρνοντας για παράδειγμα το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο, όπως τόνισε, ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

Ο ΕΟΤ
Βασικό εργαλείο στην προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μπορεί να αποτελέσει ο ΕΟΤ και, για το λόγο αυτό, το υπουργείο προχωρά άμεσα στην αναδιάρθρωσή του. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και τα γραφεία Εξωτερικού, για τα οποία, όπως άφησε να εννοηθεί, θα γίνει επαναξιολόγηση. Για παράδειγμα, έφερε τη Γερμανία, την πρώτη αγορά τουριστών για την Ελλάδα, η οποία είχε τέσσερα γραφεία και έμεινε μόνο με ένα. Εθεσε θέμα αναγκαιότητας ύπαρξης γραφείων και πάλι στο Μόναχο, αλλά και στο Βερολίνο.
Θέμα δημιουργίας και δεύτερου γραφείο στην Αμερική έθεσε και ο γ.γ. του ΕΟΤ Νίκος Καραχάλιος. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχει ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη, περιοχή που αποτελεί το 26% του εισερχόμενου από την Αμερική τουρισμού. Τόνισε δε ότι στο Λος Αντζελες που έχει ανάλογο ποσοστό, ο ΕΟΤ δεν έχει γραφείο.
Τέλος, η υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνικά προξενεία σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα εκεί που ο ΕΟΤ δεν έχει γραφεία. Εκανε λόγο για ένα είδος «τουριστικού ακολούθου» στις πρεσβείες, ένα πρόγραμμα που υπάρχει στα χαρτιά από το 2003, αλλά που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκε.

Εθνική υπόθεση
Παράλληλα, η υπουργός θέλησε να περάσει και ένα μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς. «Ο τουρισμός οφείλει να γίνει υπόθεση όλων, ολόκληρης της δυναμικής κοινωνίας του τουρισμού», ανέφερε και προσέθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι όλοι έχουμε κάτι να συνεισφέρουμε σε αυτή την εθνική υπόθεση. Να μην περιμένουμε μόνο από το κράτος και την κυβέρνηση να κάνει κάτι. Να μη ζητάμε μόνο, αλλά και να προσφέρουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια», υπογράμμισε η υπουργός.

Μείωση ΦΠΑ
Υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ, όχι μόνο στην εστίαση, αλλά σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, τάσσεται η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη. Σε ερώτηση που της τέθηκε, χθες, απάντησε ότι, όταν πέρασε η αύξηση του ΦΠΑ, είχε εναντιωθεί, γιατί θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση, όπως έχει δηλώσει και σε συνέντευξή της στη «Ν», η υπουργός τόνισε ότι «είναι μέσα στις προτεραιότητές μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μειωθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση πρώτα απ' όλα, αλλά και στο συνολικό τουριστικό πακέτο».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...