Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κινεζική «πρόσκληση ανακάλυψης της Ελλάδας με το νου, την καρδιά και το στομάχι»

Με τίτλο «Έλληνας Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού: πρόσκληση ανακάλυψης της Ελλάδας με τον νου, την καρδιά και το στομάχι» άρθρο του...
μεγαλύτερου Κινεζικού Πρακτορείου Νέα Κίνα (Xin Hua She, παρ/μα Σαγκάης - Καντόνας) σημειώνει τον πολύπτυχο τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι τουρίστες μπορούν να εξοικειωθούν με την Ελλάδα, χώρα με ξεχωριστή ιστορία διανόησης και πολιτισμού, ρομαντικών νησιωτικών προορισμών και απαράμιλλης κουζίνας.

Στη συνέντευξή του στην δημ/φο Zhou Li που δόθηκε στο Ελληνικό Περίπτερο στην ΕΧΡΟ Σαγκάης ο κ. Γερουλάνος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απλοποίηση των διαδικασιών θεώρησης εισόδου και στη διερεύνηση, σε επαφές με αεροπορικές εταιρείες, των δυνατοτήτων να ανοίξει απευθείας αεροπορική διασύνδεση Ελλάδας και Κίνας. Η οικονομική κρίση, τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, έφερε στην Ελλάδα ένα νέο πνεύμα και μια αποφασιστικότητα για την αναγέννηση της χώρας, και αυτό το πνεύμα ανόρθωσης της χώρας θα μπορούσαν να βιώσουν σήμερα οι ξένοι επισκέπτες της καθώς η χώρα οικοδομεί το μέλλον της.

Η ανταπόκριση του Κινεζικού Πρακτορείου αναδημοσιεύεται σε πολλά άλλα ΜΜΕ όπως στην ιστοσελίδα του μεγαλύτερου Ομίλου ΜΜΕ έντυπης ειδησεογραφίας της Σαγκάης Jiefang Xinwen. Στα προβαλλόμενα σημειώνεται η δυνατότητα που θα δοθεί σε 10 νιόπαντρα ζευγάρια που θα επισκεφθούν την έκθεση της Ελλάδας στην Βιβλιοθήκη της Σαγκάης, να κληρωθούν για διακοπές με δωρεάν διαμονή στην Ελλάδα.

Άλλη μια ανταπόκριση του Πρακτορείου Νέα Κίνα (Xin Hua She) από την Σαγκάη αναφέρεται στα εγκαίνια της έκθεσης «You in Greece» τονίζοντας την βούληση της Ελλάδας να προβάλλει στην Κίνα τα τουριστικά της προϊόντα μέσω της παρουσίασης πτυχών του ελληνικού πολιτισμού, του κάλλους των ελληνικών τοπίων. Η Ελλάδα, τόνισε στην τελετή εγκαινίων ο κ. Παύλος Γερουλάνος, προσβλέπει στο να φέρει εγγύτερα σε αυτή τους Κινέζους πολίτες, και η ΕΧΡΟ της Σαγκάης αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει το άρθρο (τίτλος: «Η Ελλάδα δράττει την ευκαιρία για την προώθηση του τουρισμού της και της γοητείας του Αιγαίου στην ΕΧΡΟ της Σαγκάης».

Με τίτλο «Η Ελλάδα θα απλοποιήσει την διαδικασία θεωρήσεων εισόδου και θα αναζητήσει τρόπους απευθείας αεροπορικών πτήσεων με την Κίνα» πολύστηλο κεντρικό άρθρο στις εσωτερικές σελίδες της μεγαλύτερης πρωινής ημερησία της Σαγκάης Xinwen Chenbao (Shanghai Morning Post 600.000 φ.) αναφέρεται στα μέσα με τα οποία η Ελλάδα προωθεί το άνοιγμα της χώρας στην κινεζική τουριστική αγορά. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σημειώνει την βούληση για την λήψη μέτρων διεύρυνσης του αριθμού των Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα και τους καλεί να ταξιδέψουν σε αυτή τώρα, βιώνοντας έτσι από κοντά το πνεύμα ανόρθωσης που χαρακτηρίζει την χώρα. Η ΕΧΡΟ Σαγκάη μετά τις Ολυμπιάδες του 2004 και 2008 αποτελεί με την σειρά της μια σημαντική ευκαιρία πολιτιστικής και τουριστικής συνεργασίας και επαφής μεταξύ των δύο λαών και πολιτισμών, ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.

Η σημαντικότερη οικονομική ε/φ της Κίνας Di Yi Caijing (China Business News) προβάλει τις δηλώσεις του κ. Γερουλάνου από την συνέντευξη που έδωσε σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την τελετή έναρξης, τονίζοντας την απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης βίζας και να προωθήσει την απευθείας αεροπορική σύνδεση, αναγνωρίζοντας έτσι την σημασία της κινεζικής τουριστικής αγοράς. Η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός, τόνισε ο κ. Γερουλανος στη δημοσιογράφο της εφημερίδας κα Song Bing προσφέροντας πλήρη ασφάλεια στους επισκέπτες της. Το άρθρο σημειώνει την πτώση των τουριστικών εσόδων και την στροφή μέρους ξένων τουριστών σε γειτονικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ελληνική τουριστική αγορά διαφοροποιείται πλέον ολοένα και περισσότερο ως προς την προέλευση των ξένων τουριστών, κι η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας βασίζεται στον τουρισμό σε ποσοστά του ΑΕΠ που φτάνουν το 20%, στρέφεται πλέον στην Κίνα, προσβλέποντας μάλιστα σε γρήγορα αποτελέσματα καθώς πλησιάζουν οι καθιερωμένες διακοπές των Κινέζων κατά τον μήνα Οκτώβριο.

Τις παραπάνω δηλώσεις του Έλληνα Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τα εγκαίνια της Ελληνικής Τουριστικής Εβδομάδας αναφορικά με τη ασφάλεια ξένων τουριστών στην Ελλάδα, προβάλλει επίσης η δημοφιλής ιστοσελίδα του Χονγκ Κονγκ Phoenix / Fenghuang σε άρθρο της με θέμα την τουριστική ασφάλεια διεθνώς, μετά τον θάνατο Κινέζων ομήρων από ένοπλο απαγωγέα στις Φιλιππίνες.

H μεγαλύτερη ιστοσελίδα της Αν. Κίνας Dongfang Wang (Eastday) σε άρθρο με τίτλο «Αποδίδοντας προτεραιότητα στην κινεζική τουριστική αγορά, εγκαινιάστηκε η Ελληνική Εβδομάδα Τουρισμού με τίτλο You in Greece» προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού για την ανάκαμψη του Ελληνικού Τουρισμού και τις προσδοκίες του στην κινεζική αγορά. Το άρθρο σημειώνει τις θεματικές της έκθεσης και της Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού, από τη «τρισδιάστατη Πύλη εισόδου» στην Ελλάδα μέχρι τα εκθέματα για την ιστορία κεραμικής τέχνης και ελαιοπαραγωγής, και τις θεματικές των δύο ημερίδων για τον «Θεραπευτικό Τουρισμό» και τον «Βιώσιμο Τουρισμό και Αστική Ανάπτυξη».

Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ε/φ της Σαγκάης (1 εκατομ. φ.) Xin Min Wanbao, σε άρθρο της, υπογραμμίζει την μοναδική ευκαιρία εξοικείωσης που προσφέρει η Ελληνική Εβδομάδα Τουρισμού στη Σαγκάη για την εξοικείωση των Κινέζων επισκεπτών της με τα φημισμένα ελληνικά τοπία και γαμήλιους προορισμούς του Αιγαίου.

Η έγκυρη εφημερίδα πολιτιστικής αρθογραφίας της Σαγκάης Wen Hui Bao (300.000 φ.) αναφέρεται στα εγκαίνια της έκθεσης You in Greece από τον κ. Γερουλάνο σημειώνοντας το προσκλητήριο που απηύθυνε ο ίδιος, μιλώντας στα κινεζικά ΜΜΕ αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων, προς τους νέους της Κίνας για να επισκεφθούν την Ελλάδα, ιδιαίτερα δε για την επιλογή της χώρας ως προορισμού για τα γαμήλια ταξίδια. Το άρθρο με τίτλο «Εβδομάδα Ελληνικού Τουρισμού» αναφέρεται εκτενώς στο περιεχόμενο της έκθεσης You in Greece στην Βιβλιοθήκη της Σαγκάης.

Πολλά τηλεοπτικά ΜΜΕ πρόβαλλαν επίσης τα εγκαίνια της Ελληνικής Εβδομάδας Τουρισμού και της Έκθεσης από τον Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο. Το ειδησεογραφικό δίκτυο της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης CCTV Xinwen (πανκινεζικής εμβέλειας) πρόβαλλε αποσπάσματα από τα εγκαίνια και την ομιλία του Παύλου Γερουλάνου σημειώνοντας την νέα στρατηγική ανοίγματος της χώρας στην κινεζική τουριστική αγορά, (υπότιτλος ρεπορτάζ: «Στρατηγική προώθησης του ελληνικού τουρισμού με γαμήλια ταξίδια στο Αιγαίο». Το ρεπορτάζ πρόβαλλε πλάνα από την έκθεση, και τις θεματικές της με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και στην Ιπποκράτεια ιατρική.

Άλλο ένα δίκτυο της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης, το CCTV2 (δορυφορικό, πανκινεζικής εμβέλειας, με οικονομικού ενδιαφέροντος ειδησεογραφία) πρόβαλε στα κεντρικά του δελτία στις 28 Αυγούστου ρεπορτάζ της γνωστής δημοσιογράφου Zhang Wenmeng από τον χώρο της έκθεσης με επισημάνσεις για την εμπειρία που προσφέρει από ταξιδιωτικούς προορισμούς του Αιγαίου, και την βούληση της Ελλάδας να υπάρξουν περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες που επιλέγουν τη Ελλάδα ως προορισμό, ιδιαιτέρα για εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ο οικολογικός, θεραπευτικός κ.α. Το ρεπορτάζ πρόβαλλε δηλώσεις του Παύλου Γερουλάνου στις οποίες τονίζεται η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών θεώρησης εισόδου στη χώρα: «Δεν θα πρέπει να είναι πιο δύσκολο για κάποιον Κινέζο να πάρει βίζα για την Ελλάδα από ότι είναι για να λάβει την ίδια βίζα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ» ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός.

Παρόμοια ρεπορτάζ μεταδόθηκαν από τα ειδησεογραφικά δελτία της τοπικής Τηλεόρασης της Σαγκάης (Shanghai TV News / Xinwen Zonghe), ενώ ο κ. Γερουλάνος προέβη σε δηλώσεις σε σειρά άλλων τηλεοπτικών μέσων που προγραμματίσουν σχετικές προβολές όπως το International Channel Shanghai (in-sight), Shanghai Media Group (“Fengshan”), Phoenix TV, Eastday, ενώ πλάνα από τη τελετή εγκαινίων κατέγραψε το τηλεοπτικό τμήμα του Πρακτορείου Xin Hua She στη Σαγκάη. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού έδωσε επίσης ημίωρη αποκλειστική συν/ξη στην δημοσιογράφο Zhang Wenmeng για την εκπομπή διεθνούς οικονομικής ειδησεογραφίας του δικτύου CCTV2, στα στούντιο του Κέντρου Τύπου του Δήμου της Σαγκάης, στο World Financial Center της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...