Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΣΕΤΕ: Σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο η μείωση του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία

Σημαντικό αναπτυξιακό μέτρο της κυβέρνησης χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τη μετάταξη του ΦΠΑ των τουριστικών καταλυμάτων για το τμήμα της διαμονής από το συντελεστή του 11% στο 6,5%.

Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, μετά την διαπίστωση ότι ο υπερβολικός συντελεστής ΦΠΑ, ενώ δεν απέδωσε στα δημόσια οικονομικά, αντίθετα κατέληξε σε μείωση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και των επιμέρους επιχειρήσεων μέσω της μείωσης της ζήτησης.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα συμβόλαια των τουριστικών επιχειρήσεων υπογράφονται στη βάση μικτών τιμών, ένα χρόνο πριν από κάθε επόμενη τουριστική περίοδο, επομένως η ανατροπή προς τα επάνω του ΦΠΑ μέσα στο 2010 και η διαιώνιση καθεστώτος μη ανταγωνιστικού ποσοστού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, κατέληξαν σε πτώση των εσόδων όλων των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα, πολλές από τις οποίες εκινούντο ήδη οριακά μέσα στην πολύ κακή χρονιά του 2009.

Κατά τον ΣΕΤΕ, είναι πλέον ξεκάθαρο και στην κυβέρνηση, και αυτό αποδεικνύει η πρωτοβουλία της για μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, ότι ο ευαίσθητος σε κοστολογικές μεταβολές τομέας του τουρισμού επιβαρυνόμενος με συντελεστή διπλάσιο από τις ανταγωνίστριες χώρες, στην ουσία εμποδίζεται από το να προσφέρει, κατά απόλυτη σε ταχύτητα και όγκο προτεραιότητα τα αποτελέσματα που έχουν ανάγκη τα δημόσια οικονομικά, η πραγματική οικονομία και η απασχόληση.

Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι αυτό το σημαντικά αναπτυξιακό μέτρο θα έχει σύντομα θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις και στους άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι πλέον τεκμηριωμένο και αναμφισβήτητο ότι, κάθε μονάδα που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργεί άλλη μία στη δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία με αποτέλεσμα, την σημαντική αύξηση των τελικών εσόδων από τον ΦΠΑ, αλλά και ευεργετικά αποτελέσματα για την απασχόληση που τόσο δοκιμάζεται τελευταία στη χώρα μας.

Θέση του ΣΕΤΕ είναι ότι η προσαρμογή του ΦΠΑ σε ανταγωνιστικά επίπεδα πρέπει να επεκταθεί γενικά και στους υπόλοιπους κλάδους της τουριστικής οικονομίας που, μαζί με τα καταλύματα, συνθέτουν το ολοκληρωμένο τουριστικό πακέτο στην Ελλάδα και γίνεται κύρια αναφορά στον θαλάσσιο τουρισμό, στα πρακτορεία τουρισμού και στα τουριστικά μέσα μεταφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...