Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Θετικό πρόσημο στον τουριστικό κλάδο το 2011 "βλέπει" ο Γ. Νικητιάδης

  Με θετικό πρόσημο στα έσοδα, αλλά και με αύξηση των αφίξεων και διανυκτερεύσεων σε ποσοστό τουλάχιστον 5%, πρόκειται να βρεί τον ελληνικό τουρισμό το 2011, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Γιώργος Νικητιάδης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έγινε στο πλαίσιο της 26ης Philoxenia (18-21 Νοεμβρίου). Υπενθυμίζεται ότι το 2010 η πτώση αφίξεων και διανυκτερεύσεων στη χώρα μας αναμένεται στο 1,5%, με την απώλεια εσόδων μάλιστα να σημειώνει κάμψη κατά 7%.
    Ο κ Νικητιάδης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί με επάρκεια, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες το 2011, και τόνισε ότι δεν αποτελεί άπιαστο όνειρο να καταστεί η χώρα μας τουριστικός προορισμός 12μηνης βάσης και στο πλαίσιο αυτό. Δήλωσε επιπλέον ένθερμος υποστηρικτής του παντρέματος "τουρισμός-πολιτισμός". Όπως είπε, με τη νέα στρατηγική που ακολουθείται πλέον, στόχος είναι να αναδειχθούν όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η χώρα μας (αναρριχητικός, αγροτουριστικός, θρησκευτικός, ιαματικός, για νεόνυμφους), και έτσι ο τουρίστας να γνωρίζει πια ότι τα Μετέωρα και η Πάτμος δεν υστερούν σε τίποτα έναντι του Θιβέτ. Στον πλαίσιο αυτό, γνωστοποίησε ότι βρίσκονται προ πυλών για τη Βουλή, νομοσχέδια για τον αγροτουρισμό και την αναρρίχηση.  

  Σημειώνοντας δε, ότι η τουριστική καμπάνια πλέον στις αγορές του εξωτερικού δεν θα είναι γενικευμένη, αλλά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις κάθε κράτους, ο κ. Νικητιάδης επεσήμανε ότι η εξάπλωση τουριστών σε όλη την Ελλάδα είναι κάτι που μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Παραδεχόμενος δε, ότι, η δεινή οικονομική κρίση της χώρας μας δεν καθιστά εφικτή τη διάθεση σημαντικού ποσού για τη διαφημιστική τουριστική καμπάνια, ο κ. Νικητιάδης είπε χαρακτηριστικά "πενία τέχνης κατεργάζεται". Ανέφερε για παράδειγμα ότι ο ΕΟΤ θα καταστεί πλέον μηχανισμός πώλησης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι δυνατότητες του διαδικτύου.

    Σημείωσε επίσης, ότι αρχής γενομένης από το 2011, κάθε χρόνο και μέχρι το 2015, η χώρα μας θα τιμά και ένα κράτος, με διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Οι επιλεγμένες αγορές κατά σειρά από το 2011 είναι οι: Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, ότι ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο να αρθούν γραφειοκρατικά προβλήματα, που καθυστερούν την έκδοση βίζας στη Ρωσία, με στόχο, η όλη διαδικασία να μην απαιτεί πάνω από δύο ημέρες. Ειδικά για την αγορά της Ρωσίας τόνισε ότι εάν φέτος τη χώρα μας επισκέφθηκαν 300.000 τουρίστες, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σημαντικά, εάν εγκατασταθούν σε δέκα μεγάλες πόλεις της χώρας αυτής, γραφεία Visa Center.

    Παράλληλα, ο κ. Νικητιάδης ανέφερε, ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με 18 εταιρίες χαμηλού κόστους, οι οποίες και έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να εντάξουν τη χώρα μας στο πρόγραμμά τους από το 2011, ενώ γνωστοποίησε ότι ασκούνται ήδη "πιέσεις", ώστε το Ελευθέριος Βενιζέλος να αποκτήσει τέρμιναλ για τους συγκεκριμένους "πελάτες". Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Ανδρέας Ανδρεάδης αποκάλυψε ότι ξένη εταιρία χαμηλού κόστους έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για διασύνδεση, από το 2011, της Θεσσαλονίκης με περιφερειακά αεροδρόμια των Μιλάνο, Λονδίνο και Ντίσελντορφ. Όπως είπε, περί το τέλος του μήνα θα υπάρχουν εξελίξεις και σημείωσε ότι η επιτυχής έκβαση των συζητήσεων θα οδηγήσει σε εισροή τουριστών ως και 150.000 τουρίστες ετησίως.

    Επιπλέον, ο κ. Νικητιάδης τόνισε, ότι σύντομα θα υπάρχουν νεότερα για τα υδροπλάνα και τα κρουαζιερόπλοια και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Σύντομα θα ανακοινωθούν προγράμματα του ΕΟΤ, αλλά και της αγοράς των μαθητικών εκδρομών, που τα τελευταία χρόνια δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε περιοχές του εξωτερικού.

    Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησε ότι στο προσεχές διάστημα θα γίνει σύσκεψη με φορείς του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας, έτσι ώστε η πόλη να καταστεί σταυροδρόμι Πολιτισμών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης για την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Θεσσαλονίκη και σημείωσε ότι, με το που αποκτήσει ταυτότητα η περιοχή, η πόλη θα "δει" εκατομμύρια επισκεπτών την επόμενη πενταετία.

    Για τα λουκέτα στα ξενοδοχεία, είπε ότι είναι σημείο των καιρών και τόνισε ότι υπάρχουν ωστόσο αιτήσεις για το άνοιγμα νέων, τουλάχιστον 100, με κλίνες μάλιστα τουλάχιστον δέκα φορές περισσότερες από αυτές που χάθηκαν.

    Μεταξύ άλλων, ξεκαθάρισε ότι "δυστυχώς" δεν πρόκειται να μειωθεί ο ΦΠΑ σε άλλους κλάδους και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ελπίδα, οι ξενοδόχοι να εκμεταλλευτούν σωστά τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5%, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...