Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

4,5 εκατ. τουρίστες θα αναζητήσουν το καλοκαίρι του 2011 προορισμούς εκτός Αιγύπτου και Τυνησίας

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, (ΣΕΤΕ) δίνει μια γενική εικόνα για τον τουρισμό στην Αίγυπτο και την Τυνησία.. σε ό,τι αφορά βασικά μεγέθη (αφίξεις, εποχικότητα και κατά κεφαλή δαπάνη), σε συνδυασμό με τις αγορές που ενδιαφέρουν τον ελληνικό τουρισμό. Η συνεκτίμηση όλων αυτών των στοιχείων θα δώσει μια εικόνα για το τι περισσότερο θα μπορούσαμε να περιμένουμε ως ελληνικός τουρισμός. Ο διευθυντής του ΣΕΤΕ, κ. Γιώργος Δρακόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Οι τέσσερις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) καθώς και η Ρωσία, έστειλαν το 2009 περισσότερους από 7 εκατ. τουρίστες. Προφανώς, ο αριθμός μεγαλώνει τουλάχιστον κατά 1 εκατ. αν προστεθούν και οι υπόλοιπες κοινές χώρες - πηγές για την Ελλάδα και τους δυο αυτούς προορισμούς.

Σε τι μπορεί να ελπίζει η Ελλάδα από τη διαφαινόμενη μείωση της ζήτησης για Αίγυπτο και Τυνησία; Στον Πίνακα 1 έχουμε τη μηνιαία κατανομή των αφίξεων στην Αίγυπτο για το 2009. Παρατηρούμε ότι περισσότερο από το 38% των αφίξεων πραγματοποιείται κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Η πλειοψηφία των τουριστών αυτής της περιόδου είναι της κατηγορίας `winter sun`, άρα αυτοί θα στραφούν σε άλλες αγορές εκτός Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι περί τα 4,5 εκατ. τουρίστες είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουνε άλλους εκτός Αιγύπτου και Τυνησίας προορισμούς για τις καλοκαιρινές διακοπές του 2011.

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης στοιχείων (εποχική και προϊοντική κατανομή ζήτησης από τις κύριες χώρες – πηγές για τον ελληνικό τουρισμό) δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουμε σε επίπεδο στατιστικά σημαντικό την πρόσθετη ζήτηση που θα προκύψει. Η ελληνική Πολιτεία εξακολουθεί να μην ασχολείται με την επιστημονική υποστήριξη του τουρισμού και να περιορίζεται απλά σε εξαγγελίες που η εμπειρία δείχνει ότι παραμένουν εξαγγελίες καθώς ποτέ δεν υλοποιούνται.

H πιθανή πρόσθετη ζήτηση για τον ελληνικό τουρισμό θα μειώσει ακόμα περισσότερο τη μέση κατά κεφαλή δαπάνη στη χώρα μας που, έτσι κι αλλιώς φέτος, λόγω των χαμηλών τιμών που έχουν δοθεί, δε θα σημείωνε την καλύτερη επίδοσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...