Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

"Ανεξέλεγκτο αγκυροβόλιο και παράνομος ανεφοδιασμός πλοίων, στα Βάτικα Λακωνίας"

Ο ΔΗΜ. ΠΟΛΛΑΛΗΣ
Υπόμνημα προς τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας σχετικά με το αγκυροβόλιο και τον ανεφοδιασμός πλοίων στο Κόλπο των Βατίκων κατέθεσε η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας,

Στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξης: 
Σχετικά με το ανεξέλεγκτο  αγκυροβόλιο αλλά και τον παράνομο ανεφοδιασμό πλοίων, στον κόλπο της Νεάπολης (Βάτικα) Λακωνίας, η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας με την παρούσα επιστολή επιθυμεί να κάνει γνωστές τις θέσεις της,  αναφορικά με την αρνητική τουριστική εικόνα που τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στην περιοχή.
Η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας εκπροσωπεί το σύνολο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του Νομού και έχει ως καταστατική της υποχρέωση, αφενός μεν την διαφύλαξη και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της και κατ’ επέκταση του ξενοδοχειακού κλάδου, αφετέρου δε ως αρμόδιο θεσμικό όργανο, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εντέλλεται να διαμορφώνει άποψη και να προτάσσει τις θέσεις της στην χάραξη της τουριστικής πολιτικής του τόπου.
Επιπροσθέτως η Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας ως ενεργό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (Π.Ο.Ξ.), εκπροσωπούμενη μέσω του Προέδρου της, ως εκλεγμένου μέλους στη Διοικούσα Επιτροπή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) και γενικώς ως μία από τις πλέον ενεργές Ενώσεις στον Ελλαδικό χώρο, θεωρείται ότι έχει τη γνώση αλλά και την τουριστική ευαισθησία, να διατυπώνει την εκτίμηση της σε θέματα, τα οποία άπτονται της τουριστικής ανάπτυξης της Πελοποννήσου και κατ’ επέκταση της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
Ο τουρισμός έχει πλέον αποδειχθεί περίτρανα ως μία από τις ελάχιστες οικονομικές δραστηριότητες όπου η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα. Είναι μονόδρομος να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και να κατανοήσουμε ότι μόνο μέσω της τουριστικής ανάπτυξης θα πετύχουμε την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη.
Η Λακωνία είναι ένας τόπος πολλαπλών τουριστικών εναλλακτικών συνδυασμών, με πολλά και διαφορετικά τουριστικά πρόσωπα, με απαράμιλλα πλεονεκτήματα και μοναδικές δυνατότητες, ένας τόπος ευλογημένος και προικισμένος με πλούσια ιστορική, πολιτιστική και φυσική παρακαταθήκη.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το φυσικό μας περιβάλλον και να προστατεύσουμε το τοπίο μας.
Δυστυχώς όμως, όλως “συμπτωματικά” και “επαναληπτικά”, η Λακωνία την διετία 2006-2007 επλήγη από τις γνωστές καταστροφικές πυρκαγιές, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να προκαλέσουν κρίσιμα προβλήματα και δραματικές άμεσες – μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στο τουρισμό, καθώς επίσης ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον.
Μια από τις σπουδαιότερες περιοχές της Λακωνίας είναι και η Νεάπολη (Βάτικα), ένα από τα τελευταία χερσαία τμήματα της Ευρώπης.
Το τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται στη περιοχή είναι ιδιαίτερα ζωηρό και αβίαστα θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι η Νεάπολη ως τουριστικός προορισμός έχει πολύ μεγάλες προοπτικές.
Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε μια πληθώρα από μοναδικά αξιοθέατα όπως, το Σπήλαιο της Καστανιάς, το Απολιθωμένο Δάσος, τα Μοναστήρια του Κάβο Μαλέα (Μικρό Άγιο Όρος), το Βιότοπο της Στρογγύλης Λίμνης, τις Παραλίες της Ελαφονήσου και του Νερατζιώνα κ.α.
Ανάμεσα στη Μονεμβάσια και τα Κύθηρα, ο Κόλπος των Βατίκων, το κομβικότερο από απόψεως θέσεως σημείο της περιοχής, είναι ίσως η κυριότερη θαλάσσια πύλη εισόδου της Λακωνίας αλλά της Ελλάδας γενικότερα.
Τα τελευταία χρόνια εισέρχονται στον Κόλπο τεράστια δεξαμενόπλοια και φορτηγά πλοία, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από τους κολυμβητές, που καμιά φορά πλησιάζουν την ακτή ακόμα και σε απόσταση αναπνοής, προκειμένου να κάνουν προμήθειες αλλά και να εκτελέσουν επισκευές.
Κάποια άλλα πλοία αγκυροβολούν στο Κόλπο και παραμένουν για πολλές ημέρες, περιμένοντας σήμα για να ναυλωθούν.
Παράλληλα με την ανωτέρω κατάσταση και χωρίς ιδιαίτερη προφύλαξη επιχειρούνται φορτώσεις επικίνδυνων χημικών και εκρηκτικών υλών, στην πολυσύχναστη προβλήτα που χρησιμοποιείται για την επιβίβαση ή αποβίβαση των επιβατών, προς και από τα Κύθηρα, με κίνδυνο να προκληθεί ανά πάσα στιγμή ατύχημα, με δεκάδες ανθρώπινα θύματα.
Η “εικόνα” που παρουσιάζεται είναι αποκρουστική, αφενός μεν γι’ αυτούς που απολαμβάνουν τον καφέ ή το ουζάκι τους στην παραλία της Νεάπολης, αφετέρου δε γι’ αυτούς που διαμένουν στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, οι οποίοι δεν ησυχάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, λόγω των  θορύβων που δημιουργούν οι εν λόγω ανεφοδιασμοί και επισκευές των πλοίων.
Όλη η “εικόνα” γενικότερα δεν ταιριάζει σε ένα τουριστικό προορισμό, όπως είναι τα Βάτικα, μιας και η βασική κατεύθυνση του γενικού χωροταξικού σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης και της Δημοτικής Ενότητας Ελαφονήσου είναι ο τουριστικός τομέας.
Επειδή η κατάσταση συνεχώς διογκώνεται, μέρα με την ημέρα, δημιουργώντας ανεπανόρθωτα προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, θα λέγαμε ότι αυτό που συμβαίνει στο Κόλπο των Βατίκων, εξ αιτίας του ανεφοδιασμού των πλοίων, αποτελεί μέγιστη δυσφήμιση για την περιοχή.
Ας μην λησμονούμε ότι ένα από τα απαράμιλλα τουριστικά πλεονεκτήματα της Λακωνίας είναι οι γαλαζοπράσινες και καθαρές θάλασσες, γεγονός που δημιουργεί προϋπόθεση προσέλκυσης τουριστών και επιπλέον ανταγωνιστικότητας έναντι των άλλων τουριστικών προορισμών.
Εκτιμούμε ότι η υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Κόλπο των Βατίκων, λόγω του αγκυροβολίου των πλοίων, έχει επιφέρει απρόβλεπτες επιπτώσεις στο τουρισμό και κατ’ επέκταση τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Λακωνίας είναι η ίδια η Λακωνία.
Όλοι πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την αναπτυξιακή πορεία της Λακωνίας, αντιδρώντας με μαχητικότητα στα οικονομικά ίσως συμφέροντα κάποιων, που αποσκοπούν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της.
Παράλληλα, η τουριστική ανάπτυξη δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την οικονομική ευμάρεια τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των κατοίκων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη μείωση της ανεργίας.
Επιβάλλεται και είμαστε υποχρεωμένοι, όχι μόνο να διασφαλίζουμε τον τόπο μας, αλλά και αν χρειάζεται κάποιες φορές, να επιβάλλουμε τους δικούς μας όρους χρήσης του, πάντα με γνώμονα το αναπτυξιακό συμφέρον της περιοχής και των πολιτών.
Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, λαμβάνοντας υπόψη και την αγανάκτηση σύσσωμου του τουριστικού δυναμικού της Λακωνίας, απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές τον έλεγχο της νομιμότητα  του αγκυροβολίου και του ανεφοδιασμού των πλοίων στο Κόλπο των Βατίκων, καθώς επίσης και την άμεση κατάργηση του".

Το υπόμνημα υπογράφουν ο Πρόεδρος Δημήτρης Πολλάλης και ο Γεν. Γραμματέας Κυριάκος Κλάψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...