Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Ειδικό πακέτο για τουρισμό στον Αθω

Chalkidiki GreeceImage by hijacker(GR) via Flickr  Μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, ο τζίρος του οποίου υπολογίζεται παγκοσμίως σε 15 δισ. ευρώ, διεκδικεί η Χαλκιδική, μέσω νέου τουριστικού προϊόντος, που δημιουργεί ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του 'Αθω, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

    Με σημείο αναφοράς το θρησκευτικό μνημείο του Αγίου Όρους, δημιουργείται τουριστικό πακέτο επτά ημερών για την περιοχή του Αθω, το ακριβές πρόγραμμα του οποίου θα αναρτηθεί από αύριο στο site του HATTA και των τουριστικών γραφείων-μελών του.

    Το επταήμερο πακέτο, που θα διατίθεται σε προνομιακές τιμές για τα μέλη του HATTA, θα περιλαμβάνει επισκέψεις σε διάφορες μονές (πχ, Ιβήρων και Ζυγού) και εκκλησίες και στη σπηλιά του Αγίου Ευσταθίου. Οι τουρίστες που θα το επιλέξουν θα έχουν τη δυνατότητα ακόμη και να παρακολουθήσουν μαθήματα αγιορείτικης μαγειρικής από το Μοναχό Επιφάνιο και να πραγματοποιήσουν τον παράπλου του Αγίου Όρους. Μάλιστα, προβλέπεται ξεχωριστό πρόγραμμα περιηγήσεων στον 'Αθω για τις γυναίκες τουρίστριες, οι οποίες δεν επιτρέπεται να επισκεφθούν τις μονές του Αγίου Όρους, λόγω του άβατου.
   
    Πάνω από 1 εκατ. τουρίστες κάνουν τον παράπλου του 'Αθω κάθε χρόνο


        Χάρη στις φυσικές ομορφιές του και το Αγιον Όρος, ο 'Αθως προσελκύει πάνω από 1 εκατ. τουρίστες ετησίως. Το Αγιον Όρος καθεαυτό επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 120.000 προσκυνητές, ενώ ο αριθμός των τουριστών που κάνουν τον παράπλου υπολογίζεται σε 1 εκατ. Στην περιοχή προ του 'Αθω λειτουργούν 56 ξενοδοχεία, με συνολικά 4.500 κλίνες.

    Μάλιστα, με βάση τις μέχρι στιγμής προκρατήσεις, η φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει ανάκαμψη του αριθμού των τουριστών στην περιοχή και των εσόδων των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 15%.

    «Η ευρύτερη περιοχή του 'Αθω πουλά ένα πολυμορφικό προϊόν και διαθέτει πλήθος προσκυνημάτων και διαδρομών που αποτελούν σημεία αναφοράς για την ανάπτυξη των θρησκευτικών περιηγήσεων», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του 'Αθω, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, στη διάρκεια σημερνής εκδήλωσης για την παρουσίαση της περιοχής, στη Θεσσαλονίκη.

    Πρόσθεσε δε, ότι έντονη κινητικότητα στην περιοχή καταγράφεται από Βουλγάρους, Σέρβους, Ρώσους και εσχάτως κόπτες Αιγύπτιους. Μάλιστα ανάκαμψη, δείχνουν οι προκρατήσεις από Γερμανούς τουρίστες, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από τα γεγονότα στην Τυνησία και τη Λιβύη με συνέπεια να απομακρύνονται από τα παράλια της Β. Αφρικής και να αλλάζουν ρότα για Ελλάδα.   

    Σπίτια στη Χαλκιδική αγοράζουν οι Ρώσοι   


    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή επιδεικνύουν οι Ρώσοι τουρίστες, οι οποίοι μάλιστα δεν περιορίζονται σε απλές επισκέψεις, αλλά προχωρούν σε αγορές σπιτιών και οικοπέδων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, στην περιοχή της Κομίτσας και στο κτήμα Χατζή, από 60 διαθέσιμες κατοικίες, πωλήθηκαν ήδη 50, οι περισσότερες σε Ρώσους.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η περιοχή και σε άλλες αγορές, όπως Τσεχία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, αλλά και τις Σκανδιναβικές αγορές. Μάλιστα, στην ενορία του Αγίου Νικολάου στο Λουξεμβούργο από την επόμενη εβδομάδα και για είκοσι ημέρες θα φιλοξενηθούν εκατόν δέκα βυζαντινές εικόνες.

    Στην εκστρατεία προβολής της περιοχής προ του 'Αθω που συγκεντρώνει, όπως είπε, το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, αναφέρθηκε η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Κεντρικής Μακεδονίας Δάφνη Τσιάμου. Σύμφωνα με την ίδια, φέτος θα πραγματοποιηθεί η 1η διεθνής έκθεση Πολιτιστικού-Θρησκευτικού Τουρισμού.

    Η παρουσίαση των προσκυνηματικών περιηγήσεων της περιοχής πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους & Αρδαμερίου, το γραφείο Ε.Ο.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας, το ΗΑΤΤΑ και την Αγιορειτική Εστία.

    Σημειώνεται ότι, με βάση στοιχεία του Παγκόσμιου Συνδέσμου Θρησκευτικού Τουρισμού (WRTA), ο τζίρος του κλάδου ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ παγκοσμίως, ενώ περίπου 300-330 εκατ. άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε θρησκευτικούς τόπους.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...