Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

«Επισκεφτείτε τώρα την Ελλάδα για να σώσετε τις συντάξεις σας»

Νέα καμπάνια ενημέρωσης ξεκίνησε στο Βερολίνο ο ΕΟΤ, παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στον ελληνικό τουρισμό, αποκαθιστώντας έτσι τη χαμένη επαφή με τους γερμανούς τουριστικούς συντάκτες.

 
Στην εκδήλωση του ΕΟΤ στη γερμανική πρωτεύουσα παρεβρέθηκαν 40 μέλη του Συλλόγου Δημοσιογράφων Τουρισμού του Βερολίνου για να ενημερωθούν από τον διευθυντή του οργανισμού στη Γερμανία Ηλία Γαλανό για τις νεότερες εξελίξεις που αφορούν στον ελληνικό τουρισμό. Π.χ. ότι ο τουρίστας θα επισκεφτεί φέτος μια φθηνή Ελλάδα: Τα τουριστικά πακέτα έχουν μειωθεί μέχρι και κατά 20% σε σχέση με πέρσι. Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική, δήλωσε στο μικρόφωνο της Deutsche Welle ο δημοσιογράφος Μίχαελ Γιούραν, διότι «σε εποχές οικονομικής κρίσης που επικρατεί αβεβαιότητα για τις θέσεις εργασίας, ο τουρίστας επιλέγει τον τόπο διακοπών του με κριτήριο την τιμή».
 
Ακόμη όμως και αν η Ελλάδα διατηρήσει τον αριθμό τουριστών που είχε το 2009 λόγω των προσφορών, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν φέτος κατά 12 %, λόγω ακριβώς αυτών των προσφορών.
 
Παρ’ όλα αυτά η μείωση των τιμών φαίνεται μονόδρομος εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι μέχρι στιγμής η τουριστική κίνηση από τη Γερμανία προς τη γειτονική Τουρκία αυξήθηκε τον Μάιο κατά 12 % σε σχέση με το Μάιο του 2009 την ώρα που στην Ελλάδα σημείωνε μείωση της τάξεως του 6,4 %.
 
Μια αναγκαία προβολή
Έτσι η νέα καμπάνια του ΕΟΤ στο εξωτερικό στοχεύει στην παρουσίαση των πολλαπλών μορφών τουρισμού που προσφέρει η Ελλάδα, από αγροτουρισμό έως και θρησκευτικό τουρισμό. «Μια αναγκαία προβολή», τονίζει ο Ανδρέας Ντέφνερ, συγγραφέας τουριστικού βιβλίου για την Ελλάδα: «Η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από ήλιος, θάλασσα, αμμουδιά και νησιά. Γι’ αυτό η νέα καμπάνια του ΕΟΤ να παρουσιάσει και την Ελλάδα των βουνών, του δάσους, του σπορ σε λίμνες και ποταμούς στην ενδοχώρα, είναι πολύ σωστή».
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Γερμανών δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην εκδήλωση γνωρίζουν την Ελλάδα, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα, όπως ο Χανς-Πέτερ Γκάουλ, πολύ καλά. Ο κ. Γκάουλ είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου των Δημοσιογράφων Τουρισμού στο Βερολίνο. Έτσι χαιρέτισε τη νέα καμπάνια του ΕΟΤ, παρατηρώντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη επικοινωνιακή πολιτική της Ελλάδας στο εξωτερικό, κυρίως έναντι των δημοσιογράφων:
 
Ενημέρωση μόνον σε εποχές κρίσης;
«Θα χαιρόμασταν αν υπήρχε μόνιμη ενημέρωση για τον ελληνικό τουρισμό και όχι μόνον σε εποχές κρίσης. Όπως οι τουριστικοί οργανισμοί άλλων χωρών, έτσι θα πρέπει και ο ΕΟΤ να διατηρεί την επαφή με τους δημοσιογράφους τουρισμού και στις καλές εποχές, ενημερώνοντας για καινούργιους προορισμούς και νέες δυνατότητες που προσφέρονται στους τουρίστες. Θα πρέπει να αποφευχθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα διοργανώνει εκστρατείες μόνον σε περιόδους κρίσης. Η μόνιμη ενημέρωση σου επιτρέπει τελικά να χειριστείς και τις περιόδους κρίσης».
 
Έτσι θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να ενημερωθούν οι Γερμανοί για τις πραγματικές συνέπειες μιας απεργίας για τους ξένους τουρίστες: για την πλειοψηφία από αυτούς καμία. Αλλά όπως αποδείχτηκε με την ελληνική οικονομική κρίση, οι δυνατότητες προσέγγισης για την ελληνική πλευρά ήταν αρκετά περιορισμένες.
 
Ωστόσο υπάρχει κάποιο φως στο βάθος του τούνελ, τουλάχιστον για τον ελληνικό τουρισμό, είπε ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων και πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Η γερμανική μεγάλης κυκλοφορίας λαϊκή εφημερίδα Bild, που για εβδομάδες έκανε εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδας, σκοπεύει να ξεκινήσει τώρα μια καμπάνια υπέρ του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Χατζημαρκάκης εκτιμά ότι η Bild «θέλει μάλλον να επανορθώσει. Και ελπίζω πως τελικά θα είναι έχει θετικό απόηχο η νέα καμπάνια με τίτλο “επισκεφθείτε τώρα την Ελλάδα για να σώσετε τις συντάξεις σας”».

1 σχόλιο:

  1. Προς το Blog σας
    Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δώσει βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατότητα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες
    Ζητάμε και την δική σας στήριξη καθώς το Blog προωθεί τις απόψεις των Blogger και των πολιτών, και όχι δικές μας…..
    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr
    Βάλτε και εμάς στη λίστα με τα ιστολόγια σας... ότι θέλετε μπορείτε να το στείλετε στο e-mail μας και από κάτω το link σας και δημοσιεύετε ακέραιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...