Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

«Πλημμυρίδα» τουριστών στη Ρόδο!­

Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό, όσο και προφητικό ρεπορτάζ της η «δημοκρατική», αναφέρθηκε σε στοιχεία, προερχόμενα εν πολλοίς από τους ξένους τουρ οπερέιτορς, αλλά και Ροδίους επιχειρηματίες, ότι «η Ρόδος πετάει στις τουριστικές αγορές».
Απεκάλυπτε ειδικότερα ότι η ζήτηση του «σμαραγδένιου νησιού» όλο και αυξάνεται στις ευρωπαϊκές αγορές και ότι με βάση τα δεδομένα αλλά και τις εκτιμήσεις η αύξηση των αφίξεων εφέτος, έναντι της περσινής χρονιάς θα έχει διψήφιο ποσοστό.
Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που σπεύδουν στο νησί, ενωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, όλοι οι τουρ οπερέιτορς, συμπεριλαμβανομένων και των πολύ μεγάλων (TUI, Neckermann, Thomas Cook, Kuoni κ.λπ.), προκειμένου να υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας με τους Ροδίους ξενοδόχους για την σεζόν 2011, αυξάνοντας μάλιστα το «allotment» και προσφέροντας και αυξήσεις, (όπου δικαιολογούνται) σε ποσοστό 1-5%, για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια.
Αυτό και μόνο «μιλάει» από μόνο του, ότι δηλαδή οι τουρ οπερέιτορς, γνώστες της διεθνούς τουριστικής αγοράς και της πραγματικότητας, εκτιμούν πως η Ρόδος θα βρεθεί και του χρόνου στην κορυφή των τουριστικών προορισμών σε ό,τι αφορά τη ζήτηση.
Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι μήνες Μάιος και Ιούνιος παρουσίασαν θεαματική αύξηση, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, καταποντίζονται.
Πολύ καλά «πάει» όμως και η Κως, όπως έγραψε χθες η "δ", πράγμα που σημαίνει ότι τα νησιά της Δωδ/νήσου, λόγω των χαμηλών τιμών και της ασφάλειας που προσφέρουν, αποτελούν την εξαίρεση στην κρίση.
Αυτό που αποκαλύφθηκε επίσης στο ρεπορτάζ είναι ότι προβλέπεται για του χρόνου θεαματική αύξηση των Γερμανών τουριστών (μπορεί να φτάσει μέχρι και το 40%!!) και υπερδιπλασιασμός, τουλάχιστον των Ρώσων, για τους οποίους πιστεύεται ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορούν να φθάσουν και το ένα εκατομμύριο!!
Οι λίγες ημέρες που ακολούθησαν έδειξαν ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ήταν πενιχρά μπροστά στην προδιαγραφόμενη πραγματικότητα.
Το «σμαραγδένιο νησί», άρχισε ήδη να «πλημμυρίζει» από τουρίστες και σε λίγες ημέρες θα υπάρχει το αδιαχώρητο, καθώς μάλιστα αρχίζουν διακοπές οι Ελληνες και οι Ιταλοί, ενώ ραγδαία είναι η ζήτηση και στις υπόλοιπες τουριστικές αγορές.
Οι Ρώσοι μάλιστα «συγκινούνται» τόσο πολύ στο άκουσμα της Ρόδου, που κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μαντέψει τι μπορεί να γίνει! Το βέβαιον είναι, καθώς «τρέχει» και η γερμανική αγορά ότι στις αρχές Αυγούστου ΔΕΝ θα υπάρχει στο νησί άδειο κρεβάτι, ακόμα και στα ξενοδοχεία και καταλύματα που θα λειτουργήσουν εφέτος για πρώτη φορά.
Κορυφαίοι τουριστικοί παράγοντες του νησιού επιβεβαίωναν και χθες τα στοιχεία της «δ», ενώ ορισμένοι, δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο «οβερμπούκινγκ», ελεγχόμενου σε κάθε περίπτωση, όπως τις παλιές καλές ημέρες.
Για να αντιληφθεί κανείς καλύτερα τα πράγματα και την προδιαγραφόμενη κατάσταση αρκεί να αναφερθεί ότι οι τουρ οπερέιτορς πιέζουν τους ξενοδόχους για αύξηση του «allotment» (για τη φετινή σεζόν) πράγμα που σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες ενδέχεται να αναπληρώσουν τις περσινές απώλειες, παρά τις χαμηλές τιμές που προσφέρουν.
Δεν είναι, πάντως, λίγοι οι ξενοδόχοι που δεν ενδίδουν, διεκδικώντας υψηλότερες τιμές και προσδοκώντας περισσότερα έσοδα αν διαθέσουν σε Ρώσους τις κλίνες που έχουν ακόμα στην διάθεσή τους.
Είναι τόσο μεγάλη η «πίεση» που δέχεται η Ρόδος από την ρωσική αγορά, που πολλοί ξενοδόχοι, ακόμα και πολύ μεγάλοι, σκέπτονται σοβαρά να διαθέσουν για τα επόμενα χρόνια τα ξενοδοχεία τους στους Ρώσους, είτε ολοκληρωτικά είτε στο μεγαλύτερό τους ποσοστό.
Τα ευχάριστα νέα δεν τελειώνουν, όμως, εδώ: Οι πληροφορίες και από τις υπόλοιπες χώρες προελεύσεως του ροδιακού τουρισμού αναφέρουν ότι αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση και αν κάτι ενδιαμέσως δεν πάει «στραβά» ενδέχεται το νησί να καταρρίψει σε αφίξεις (όχι, όμως, και σε έσοδα) τα ρεκόρ που είχαν επιτευχθεί την σεζόν 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...