Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία μειώνουν τις τιμές, τα ελληνικά τις ανεβάζουν

Norida Beach Hotel, KosImage by Matlock-Photo via Flickr
Την ώρα που οι ξενοδοχειακές τιμές στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις μειώνονται σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (116 ευρώ) κατά 7%, φτάνοντας τα 108 ευρώ μέσο όρο, στην Ελλάδα παρατηρείται οριακή αύξηση (1%). Σε 37 από τις 50 πόλεις που βρίσκονται στη λίστα του tHPI παρατηρήθηκαν το μήνα Ιούλιο μειώσεις. Μείωση τιμών καταγράφεται ιδιαίτερα έντονα σε δημοφιλείς, καλοκαιρινούς, ισπανικούς προορισμούς. Η Μαδρίτη με 96 ευρώ φτάνει στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών για τη φετινή χρονιά, παρουσιάζοντας μείωση 21% σε σύγκριση με το μήνα Ιούνιο. Η ξενοδοχειακή βιομηχανία στις ανδαλουσιανές πόλεις Σεβίλλη και Γρανάδα, όπου καταγράφονται τιμές 73 και 66 ευρώ αντίστοιχα, ομοίως παρουσίασε τα χαμηλότερά επίπεδα τιμών για το 2010. Αντίθετα στην ελληνική πρωτεύουσα καταγράφεται αύξηση 1%.

 
Σύγκριση με το μήνα Ιούνιο
Οι τιμές του καταλόγου tHPI παρουσιάζουν μείωση 7% συγκριτικά με το προηγούμενο μήνα (μέσος όρος τιμών 108 ευρώ). Μειώσεις δεν παρατηρούνται μόνο στα ξενοδοχεία της Ισπανίας αλλά και στις τιμές διανυκτέρευσεις στις σκανδιναβικές πόλεις. Στο Όσλο μειώθηκαν σημαντικά οι τιμές μέσα σε διάστημα ενός μήνα (μείωση 21%).
 
Τα ξενοδοχεία της Κοπενχάγης (143 ευρώ, μείωση 8%) και της Στοκχόλμης (151 ευρώ, μείωση 10%) ακολουθούν τις μειωτικές τάσεις προσφέροντας στους επισκέπτες τους τον μήνα Ιούλιο καλύτερες τιμές. Όσοι επισκεφθούν τις ανατολικές, ευρωπαϊκές πόλεις θα βρουν και εκεί οικονομικές προτάσεις διανυκτερεύσεων. Στη Βουδαπέστη κοστίζει μια διανυκτέρευση (74 ευρώ) 15% λιγότερο από τον προηγούμενο μήνα, στην Πράγα (84 ευρώ) 13% λιγότερο ενώ στη Σόφια φτάνει το κόστος διανυκτέρευσης τα χαμηλότερα επίπεδα για αυτή τη χρονιά (72 ευρώ, μείωση 11%).
 
Σύγκριση με τον περσινό Ιούνιο
Οι τιμές στις ευρωπαϊκές πόλεις αυξήθηκαν σημαντικά, συγκριτικά με το περασμένο έτος, παρά την πτώση των τιμών σε σύγκριση με το μήνα Ιούνιο. Στο Παρίσι θα πληρώσουν οι ταξιδιώτες 147 ευρώ, 11% περισσότερο σε σχέση με τον Ιούλιο 2009. Οι ξενοδόχοι στη Βαρκελώνη ανέβασαν τις φετινές τους τιμές κατά 24% (136 ευρώ) ενώ στη Βενετία κοστίζει κατά μέσο όρο η διανυκτέρευση σε ένα απλό, δίκλινο δωμάτιο 176 ευρώ, 21% πιο ακριβά από την περσινή χρονιά. Ομοίως έντονη αύξηση σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2009, παρουσιάζει η Στοκχόλμη (151 ευρώ, αύξηση 28%), το Άμστερνταμ (147 ευρώ, αύξηση 19%) και η Φλωρεντία (122 ευρώ, αύξηση 12%). Τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης προσφέρουν αυξημένες τιμές κατά 10% (96 ευρώ) σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η Αθήνα παρουσιάζει αύξηση 3% από πέρσι και η Λεμεσός προσφέρει φέτος τιμές κατά 13% πιο ακριβές.
 
Οι ξενοδοχειακές τιμές σε Ελλάδα και Κύπρο συνεχίζουν να ανεβαίνουν
Αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις στην Ελλάδα ανέβηκαν οι τιμές το μήνα Ιούλιο κατά 7% ενώ η Κύπρος σημείωσε αυτό το μήνα αυξήσεις της τάξης των 10%. Στις ελληνικές και κυπριακές πόλεις μια διανυκτέρευση σε ένα απλό, δίκλινο δωμάτιο κοστίζει κατά μέσο όρο 108 ευρώ και 124 ευρώ αντίστοιχα.
 
Οι ξενοδοχειακές τιμές τις Αθήνας (μέσος όρος τιμών 105 ευρώ) αυξήθηκαν κατά 1% από τον προηγούμενο μήνα και κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίθετα η συμπρωτεύουσα συνεχίζει να μειώνει τις τιμές της και αυτό το μήνα, φτάνοντας στα 86 ευρώ (μείωση 10%).
 
Τα περισσότερα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές τους το μήνα Ιούλιο με πρώτο σε αυξήσεις το νησί της Κω, όπου οι τιμές εκτοξεύονται συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα στα 93 ευρώ (αύξηση 73%), δεύτερο το νησί της Ίου (μέσος όρος τιμών 54 ευρώ, αύξηση 38%) και τρίτο το κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου (μέσος όρος τιμών 136 ευρώ, αύξηση 20%). Αυξήσεις παρουσιάζει και το νησί της Κρήτης, όπου οι επισκέπτες θα βρουν αυξημένες τιμές στο Ρέθυμνο (μέσος όρος τιμών 98 ευρώ, αύξηση 15%), στα Χανιά (μέσος όρος τιμών 85 ευρώ, αύξηση 9%), στη Χερσόνησο (μέσος όρος τιμών 98 ευρώ, αύξηση 7%) και στο Ηράκλειο (μέσος όρος τιμών 105 ευρώ, αύξηση 6%). Οι ξενοδόχοι της Ρόδου αυτό το μήνα έκαναν αυξήσεις στις τιμές τους κατά 5% (μέσος όρος τιμών 82 ευρώ). Προς τα πάνω ανέβηκαν οι τιμές και στη Νάξο (μέσος όρος τιμών 73 ευρώ, αύξηση 12%).
 
Όσοι ταξιδιώτες επιλέξουν τη Σκιάθο θα βρουν τις ίδιες τιμές με το μήνα Ιούνιο, ενώ μειωμένες παρουσιάζονται οι τιμές σε αρκετές περιοχές της Σαντορίνης: Οία (μέσος όρος τιμών 144 ευρώ, μείωση 15%), Περίσσα (μέσος όρος τιμών 59 ευρώ, μείωση 12%) και Καμάρι (μέσος όρος τιμών 99 ευρώ, μείωση 1%).
 
Οι πόλεις τις Κύπρου με εξαίρεση τη Λάρνακα (μέσος όρος τιμών 87 ευρώ, μείωση 6%) παρουσίασαν αυξήσεις αυτό το μήνα. Η Αγία Νάπα παίρνει την πρωτιά προσφέροντας ξενοδοχειακές τιμές κατά 52% πιο ακριβές (μέσος όρος τιμών 135 ευρώ). Οι ταξιδιώτες στην Πάφο θα πληρώσουν 12% πιο ακριβές τιμές (μέσος όρος τιμών 139 ευρώ) ενώ στη Λεμεσό οι τιμές αγγίζουν τα 146 ευρώ (αύξηση 3% συγκριτικά με το μήνα Ιούνιο).
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...