Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Η κάθοδος των... Βουλγάρων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΠΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Τονωτική «ένεση» στους τουριστικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας δίνουν οι Βούλγαροι παραθεριστές. Στα τελωνεία της Μακεδονίας το τελευταίο διάστημα επικρατεί, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, το αδιαχώρητο από ΙΧ αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία, καθώς εκατοντάδες Βούλγαροι επιλέγουν να αποδράσουν στις παραθαλάσσιες περιοχές κυρίως της Πιερίας και της Καβάλας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την πτώση της τουριστικής κίνησης που φτάνει στο 15% με 25% στη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η προσέλευση των παραθεριστών από τη Βουλγαρία αυξήθηκε φέτος κατά 20%, σε σύγκριση με την περσινή τουριστική περίοδο.

Οπως όλα δείχνουν, η «εισβολή» παραθεριστών από τη Βουλγαρία δίνει το «φιλί της ζωής» σε αρκετά τουριστικά θέρετρα της Μακεδονίας, αφού η προσέλευση τουριστών από άλλες χώρες παρουσιάζει μείωση που κυμαίνεται από 8% έως και 50%.

«Εκατοντάδες ΙΧ αυτοκίνητα και τουριστικά λεωφορεία κατακλύζουν το τελωνείο του Προμαχώνα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα γίνεται στην κυριολεξία χαμός. Οι περισσότεροι παραθεριστές έρχονται από το Σαντάνσκι και άλλες περιοχές που βρίσκονται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά και από τη Σόφια», δήλωσε στον «Α» τελωνειακός υπάλληλος του μεθοριακού σταθμού του Προμαχώνα.

Οι προτιμήσεις

Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των ξενοδόχων, οι Βούλγαροι παραθεριστές προτιμούν τα καταλύματα της Πιερίας και της Καβάλας και λιγότερο της Χαλκιδικής. «Η τουριστική κίνηση από τη γειτονική μας χώρα είναι αυξημένη σε ποσοστό που φτάνει και το 20% σε σύγκριση με πέρσι. Οι Βούλγαροι έρχονται στην περιοχή μας για Σαββατοκύριακο, ενώ αρκετοί διαμένουν τρεις ή πέντε μέρες. Η πτώση στον τουρισμό στην περιοχή μας φτάνει στο 15% με 20% και ευτυχώς η προσέλευση των Βούλγαρων τουριστών αποτελεί ανάσα για τις τουριστικές επιχειρήσεις», είπε ο Γιώργος Μπούρος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νομό Καβάλας, όπου εκατοντάδες τουρίστες από τη Βουλγαρία επιλέγουν τα Σαββατοκύριακα να περάσουν στιγμές χαλάρωσης στα παραθαλάσσια θέρετρα της ευρύτερης περιοχής. «Τα Σαββατοκύριακα γίνεται το αδιαχώρητο στα ξενοδοχεία από Βούλγαρους τουρίστες, που κατακλύζουν την περιοχή μας. Ωστόσο, οι επισκέπτες από τη γειτονική μας χώρα δεν παραμένουν για πολλές μέρες. Για το μήνα Ιούλιο η πτώση στον τουρισμό στο νομό μας κυμαίνεται από 15% έως 25%», επισήμανε ο Απόστολος Αθανιάς, πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Καβάλας.

Χαλκιδική

Λιγότεροι είναι οι Βούλγαροι τουρίστες που προτιμούν τα τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής, τονίζουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων του νομού. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι φέτος οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία της περιοχής είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με πέρσι. «Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη για τον κλάδο μας. Ο Ιούλιος κλείνει με πληρότητα 80% στα ξενοδοχεία του νομού, ενώ πέρσι τον ίδιο μήνα είχαμε πληρότητα 100%. Αντίστοιχα τον Αύγουστο η πληρότητα στα καταλύματα μέχρι στιγμής αγγίζει το 75%. Φοβόμαστε ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε αρκετές ακυρώσεις λόγω της έλλειψης καυσίμων στην αγορά εξαιτίας της απεργίας των οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων», ανέφερε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής.

Παρά το γεγονός της αυξημένης προσέλευσης τουριστών από τη Βουλγαρία, σημαντική είναι η μείωση της τουριστικής κίνησης από άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, η μείωση της προσέλευσης από τη Ρωσία στα τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας κυμαίνεται από 8% έως 10% σε σχέση με πέρσι, από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία από 40% έως 50%, ενώ από τη Γερμανία η μείωση αγγίζει το 20%.
aggelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...