Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Πρόεβλεψη για άνοδο του τουρισμού στην Ελλάδα

Aνοδο του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα προβλέπει η εξαμηνιαία Έκθεση Ανάλυση των Τουριστικών Τάσεων της Ακαδημίας Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΑΤΕΜ)  για το 2010, η παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στη μελέτη που εξετάζονται τρία διαφορετικά σενάρια αναφοράς (σχέση τιμής πετρελαίου και ισοτιμία ευρώ-δολαρίου), η Ελλάδα το 2010 θα σημειώσει άνοδο των τουριστικών αφίξεων από 5,52% έως 8,93%.

Το πλέον αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για άνοδο των αφίξεων 8,93%, προϋποθέτει όμως ισοτιμία ευρώ δολαρίου στο 1,35 και σταθερή τιμή πετρελαίου στα 85 δολάρια το βαρέλι. Με το ευρώ να διαμορφώνεται στο 1,40 οι αφίξεις σύμφωνα πάντα με την έρευνα θα ανέλθουν στο 7,16%. Το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο που κάνει λόγο για άνοδο 5,52% αναμένει τη διαμόρφωση της ισοτιμίας στο 1,45%.

Στην ειδική αναφορά της μελέτης για τα γεγονότα (βανδαλισμοί στο κέντρο της Αθήνας), τονίζεται ότι αυτά κόστισαν στον ελληνικό τουρισμό το 1,83% των ετήσιων αφίξεων μόνο τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η πρόβλεψη για το 2010 ήταν 15,53 εκατ. τουρίστες. Συνεπώς, τα γεγονότα στέρησαν 284,6 χιλιάδες αφίξεις. Με δεδομένο ότι ο μέσος τουρίστας δημιουργεί τουριστικά έσοδα 730 ευρώ, τότε το άμεσο κόστος των γεγονότων του Απριλίου και Μαΐου ήταν 208 εκατ. ευρώ, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται.
Βίκυ Καραντζαβέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...