Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ο τουριστικός χάρτης της Θεσσαλονίκης: ανάδειξη νέων δυνάμεων – προώθηση νέων συνεργασιών

Την Τετάρτη 16 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Ο τουριστικός χάρτης της Θεσσαλονίκης: ανάδειξη νέων δυνάμεων – προώθηση νέων συνεργασιών», την οποία συνδιοργάνωσαν το ΝΟΗΣΙΣ και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στην επιτακτική ανάγκη για γόνιμη συνεργασία μεταξύ οργανισμών, μουσείων και ιδρυμάτων με στόχο την καλύτερη προβολή της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ τονίστηκε η σημασία της ύπαρξης συντονισμένων δράσεων για την προώθηση της Θεσσαλονίκης σε νέες αγορές.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Νόησις και πρύτανης του Α.Π.Θ. Ιωάννης Μυλόπουλος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από το ΑΠΘ με στόχο την προσέλκυση φοιτητών από το εξωτερικό. «Υπογράψαμε σύμφωνα συνεργασίας με Ρωσία, Τουρκία, Αραβία και Ισραήλ με σκοπό τη δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων που θα γίνονται κατά το ήμισυ εκεί και κατά το ήμισυ εδώ».

Την ανάγκη «να εντάξουμε τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης & Αναπληρωτής Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας. «Πριν από ενάμιση χρόνο επανεκίνησε τη δραστηριότητα του ο ΟΤΘ. Δημιουργήσαμε τη νέα ταυτότητα της πόλης και το τουριστικό σήμα, οργανώσαμε την παρουσία μας σε μεγάλες εκθέσεις και ημερίδες και εντείναμε τις προσπάθειες να εντάξουμε τη Θεσσαλονίκη στον τουριστικό χάρτη. Φέτος, η Θεσσαλονίκη συνδέεται αεροπορικά με 10 επιπλέον πόλεις στο εξωτερικό και ακόμη περισσότερες στο εσωτερικό». Επίσης, έκανε γνωστές τις πιέσεις που ασκούνται προς την πολιτεία σχετικά με τη σύσταση νομικού πλαισίου για την υλοποίηση του σχεδίου της θαλάσσιας αστικής κυκλοφορίας, την αναβάθμιση της μαρίνας στην Κρήνη για να μπορέσει να εισέλθει η Θεσσαλονίκη στον τουρισμό σκαφών και τη μετακίνηση της ΔΕΘ στη Σίνδο, για να ανακτήσει η πόλη το χαμένο έδαφος. Τέλος έκανε ειδική αναφορά στην αγορά της Ρωσίας και στις δράσεις προβολής που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια «Η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει για τη βόρεια Ελλάδα την πρώτη χώρα σε εισερχόμενο τουρισμό, αν λάβουμε υπόψη το υψηλό βιοτικό επίπεδο τους σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν για το θρησκευτικό τουρισμό και τις παραλίες της Μακεδονίας. Από πέρυσι ξεκινήσαμε μια προσέγγιση με τη ρωσική αγορά και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Για το 2011, έχουμε 62% αύξηση στις διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών στη Θεσσαλονίκη και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση».

Η προϊσταμένη του ΕΟΤ - ΠΥΤ Κεντρικής Μακεδονίας Δάφνη Τσιάμου υπογράμμισε τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες που πραγματοποίησε ο ΕΟΤ. «Οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για το φυσικό της περιβάλλον, τον πολιτισμό της και την ποιότητα παροχής υπηρεσιών» ενώ οι ξένοι επισκέπτες χαρακτήρισαν τους Θεσσαλονικείς ως «παραδοσιακούς, φιλόξενους, κοσμοπολίτες και αυθόρμητους».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αριστοτέλης Θωμόπουλος επεσήμανε την ανάγκη επένδυσης στην εξωστρέφεια, αφού πρώτα εξασφαλιστούν «η ενίσχυση των αφίξεων από νέους προορισμούς, η διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών και η αύξηση του τουρισμού με χρήση νέων τεχνολογιών όπως το διαδίκτυο». Ακόμη αναφέρθηκε στη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη στο συνεδριακό τουρισμό. «Παρότι έχει 4 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων ένα διεθνές πανεπιστήμιο και τη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, δεν μπορεί να διακριθεί στο συνεδριακό τουρισμό». Επιτακτική θεωρείται η ανάγκη «δημιουργίας συνεδριακού κέντρου διεθνών προδιαγραφών και η επαναλειτουργία του Convenτion Bureau για να καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη συνεδριακό προορισμό». Ακόμη στάθηκε στην άρση του καμποτάζ για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας, τροποποίηση του ωραρίου στους αρχαιολογικούς χώρους από 8:00-15:00 σε 10:00-17:00 κατ’ ελάχιστο, την επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και την τόνωση της Θεσσαλονίκης ως αστικό προορισμό με τη δημιουργία πακέτων city breaks για αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα και όχι μόνο.

Ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Χρήστος Γκατζόλης τόνισε πως η συλλογή χρυσών στεφανιών και κοσμημάτων του ΑΜΘ μπορεί να βάλει το Μουσείο και τη Θεσσαλονίκη στον τουριστικό χάρτη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεκάγλωσση έκδοση του φυλλαδίου του ΑΜΘ (αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, ρωσικά, κινέζικα, εβραϊκά, αγγλικά και ελληνικά). Ακόμη αναφέρθηκε στις δράσεις του μουσείου, τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων με θέμα τη Μακεδονία, τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και τις συνδιοργανώσεις μεγάλων εκθέσεων από το εξωτερικό μαζί με την κίνηση των 5Μ (ΚΜΣΤ, ΜΜΣΤ, ΑΜΘ, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού), όπου κάθε φορά ένα μουσείο φιλοξενεί τα έργα ενός καλλιτέχνη που προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα παίρνουν κάποια ευρήματα. Τέλος στάθηκε στη μεγάλη συλλογή Μακεδονικών αρχαιοτήτων που έχει το Μουσείο. Κάποια από αυτά, κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. Τα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στη μεγάλη έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Όπως είπε ο διευθυντής του Α.Μ. «για δύο – τρεις μήνες το Παρίσι ήταν μία ελληνική πόλη».

Τελευταίος μίλησε ο οικοδεσπότης, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «Νόησις» , Θανάσης Κοντονικολάου. Παρουσίασε στο κοινό τις πρωτοποριακές αίθουσες ψηφιακής προβολής του Μουσείου, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητές που πραγματοποιούνται με τη συμβολή ηθοποιών και παιδαγωγών εφαρμόζοντας διαδραστικές τεχνικές με τα παιδιά, τον μοναδικό στην Ευρώπη προσομοιωτή του Μουσείου, τις καινοτόμες δράσεις του Νόησις, όπως την τηλεδιάσκεψη με αστροναύτη στο διάστημα, τη μόνιμη έκθεσή της Αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας και το τεχνοπάρκο. Το «Νόησις», το οποίο καταφέρνει να εντυπωσιάσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, αποτελεί ήδη σημαντικό πόλο έλξης μαθητικού τουρισμού και φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τη θέση του στον χάρτη του συνεδριακού, αλλά και του τουρισμού τριημέρου.

Πρόξενοι, εκπρόσωποι φορέων, ιδιώτες με αντικείμενο τον τουρισμό από τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις γύρω περιοχές καθώς και δημοσιογράφοι, ήταν μερικοί από τους καλεσμένους που παρακολούθησαν την Ημερίδα στο αμφιθέατρο «Νίκος Οικονόμου» του Ιδρύματος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση της εικόνας και της απήχησης της Θεσσαλονίκης ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού, τόσο για τον εσωτερικό όσο και για τον εισερχόμενο τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...