Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Θετικά αποτελέσματα από τον τουρισμό το 2012, λέει η Υπ. Εργασίας

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, ο τομέας του τουρισμού για το 2012 έχει να επιδείξει σημαντικά θετικά αποτελέσματα, εκτιμά  η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε χαιρετισμό της στην έναρξη των εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ Αγίας Νάπας στην Πλατεία Αγίας Νάπας, ανέφερε ότι αυτά τα αποτελέσματα ήρθαν μετά από τις συντονισμένες και στοχευμένες προσπάθειες όλων των φορέων του τουρισμού, της Κυβέρνησης, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, συνεχίζει τις ενέργειές της τόσο προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών από νέες αγορές, ιδιαίτερα από τη ρωσική αγορά, όσο και προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Πρόσθετα, είπε, έχει επαναξιολογηθεί και αναθεωρηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, που έχει εκπονηθεί για την πενταετία 2011-2015, και που αναγνωρίζει τη σημασία του τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων και θέτει ως τμήματα προτεραιότητας τον αθλητικό τουρισμό, το συνεδριακό τουρισμό, το θρησκευτικό τουρισμό, τον τουρισμό γκολφ, τον τουρισμό υγείας, τον τουρισμό υπαίθρου και, τέλος, τον πολιτιστικό τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της τουριστικής βιομηχανίας, είπε ότι το Υπουργείο της υλοποιεί προγράμματα αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων. Τα προγράμματα αυτά διεξάγονται κατά την περίοδο την οποία τα ξενοδοχεία είναι σε αναστολή των εργασιών τους.

Αναμφίβολα, σημείωσε, η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και η αλλαγή της φυσιογνωμίας του περνούν και μέσα από τη δημιουργία έργων υποδομής.

Τον Απρίλιο του 2012, ανέφερε η κ. Χαραλάμπους, έχουμε προχωρήσει σε υπογραφή Σύμβασης Μίσθωσης μεταξύ του Κράτους και του Στρατηγικού Επενδυτή για την ανάπτυξη της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Η μαρίνα Αγίας Νάπας θα μπορεί να ελλιμενίσει 600 περίπου σκάφη και θα αναπτυχθεί στην περιοχή «Λούματα». Το κόστος ανάπτυξης του εν λόγω έργου αναμένεται να ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ και όλα τα λιμενικά και υποχρεωτικά έργα ανάπτυξης της μαρίνας αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2017.

Για να γίνει αυτό κατορθωτό, σημείωσε, πρώτα επιλύσαμε σειρά προβλημάτων που υπήρχαν, όπως, για παράδειγμα, η κατασκευή του δημόσιου οδικού δικτύου που οδηγεί στη μαρίνα, καθώς και η έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας του 2008.

Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η μαρίνα θα αποτελεί ένα μοναδικό στολίδι, ένα σημείο αναφοράς και ένα πόλο έλξης τόσο για την ελεύθερη περιοχή της Αμμοχώστου, αλλά και για ολόκληρο τον τόπο μας.

Πέραν της μαρίνας, σημείωσε, εξαιρετικής σημασίας για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή είναι η κατασκευή γηπέδου γκολφ, η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Αντισφαίρισης στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, η κατασκευή του παραλιακού πεζόδρομου και οι αναβαθμίσεις του παραλιακού μετώπου και του οδικού δικτύου.

"Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει τα εχέγγυα να καταστεί ολόχρονος προορισμός και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, γίνονται αξιέπαινες προσπάθειες από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Αμμοχώστου, τις τοπικές Αρχές και τους άλλους εμπλεκομένους φορείς του τουρισμού", συμπλήρωσε η κ. Χαραλάμπους.
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...