Κοινή διακήρυξη ελληνοτουρκικής συνεργασίας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό υπεγράφη από τους υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της Ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος με τον τούρκο ομόλογό του κ. Ερτουγρούλ Γκιουνάι αποφάσισαν να προωθήσουν ελληνοτουρκικά ταξιδιωτικά πακέτα προς τρίτες χώρες, αρχής γενομένης από το ταξίδι εξοικείωσης επαγγελματιών τουρισμού από την Κίνα σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνουν κινήσεις ενδυνάμωσης της ήδη καλής συνεργασίας του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτορείων (HATTA), με τον Οργανισμό Τουρκικών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TURSAB).
Επίσης, συμφωνήθηκε η διεξαγωγή του 8ου Ελληνοτουρκικού Φόρουμ για τον Τουρισμό στην Αθήνα στα τέλη του 2010 ενώ συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού, κυρίως μέσω των πολιτιστικών διαδρομών (π.χ. Δρόμου του Κρασιού, Δρόμοι της Ελιάς κ.ά.).
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν τεχνογνωσία για την προστασία και την αναστήλωση μνημείων και να συνεργαστούν για την αποτροπή των παράνομων ανασκαφών και της διακίνησης αρχαιοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τις βίζες, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε η κατάργηση της βίζας να γενικευτεί ενώ ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα γίνει μια κατ’ αρχήν προσπάθεια για κατάργηση της βίζας για μονοήμερες επισκέψεις στα ελληνικά νησιά.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της επίσκεψης Ερντογάν, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, οι Τούρκοι θέλουν και πάλι επενδύσεις στην Ελλάδα, στους τομείς μεταφορών, κατασκευών, ενέργειας, τουρισμού και πληροφορικής. Αλλά και πρώτη φορά τούρκοι επιχειρηματίες ομιλούν ευθέως για εξαγορές ελληνικών επιχειρήσεων. Οι έλληνες επιχειρηματίες και μάνατζερ συνομιλητές τους διαπίστωσαν ότι οι τούρκοι συνάδελφοί τους επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να εξαγοράσουν σε «λογικές τιμές» ελληνικές επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό. Γνωστά ελληνικά τουριστικά νησιά του Αιγαίου όπως η Ρόδος και η Κως ήταν στις συζητήσεις τους, αλλά επίσης ρωτούσαν για ξενοδοχεία σε Κρήτη, Κέρκυρα, ακόμη και στη Μύκονο.
H Κοινή Διακήρυξη για τον Πολιτισμό που υπέγραψαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ertugrul Gunay προβλέπει μεταξύ άλλων:
Στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τα δυο υπουργεία:
• Θα ανταλλάξουν τεχνογνωσία και εμπειρίες σε θέματα προστασίας, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, κυρίως δε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που επηρεάζεται από μεγάλα δημόσια έργα.
• Θα συνεργαστούν για την προστασία της πολιτιστικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή παράνομων ανασκαφών και διακίνησης αρχαιοτήτων.
• Θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών και θα γίνει ανταλλαγή επισκέψεων αρχαιολόγων από τις δυο χώρες.
• Θα οργανώσουν κοινές διασκέψεις για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της παγκόσμιας κοινότητας.
Στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού τα δυο υπουργεία:
• Θα ενθαρρύνουν την αμοιβαία διοργάνωση κινηματογραφικών εβδομάδων αφιερωμένων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.
• Θα ενθαρρύνουν την ήδη καλή συνεργασία μεταξύ θεατρικών οργανισμών και την συμμετοχή τους σε φεστιβάλ των δυο χωρών. Θα προωθηθεί η ανταλλαγή μιας θεατρικής παράστασης κάθε δυο χρόνια. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα ληφθεί για τον χορό.
• Θα προωθηθεί η συνεργασία διευθυντών ορχήστρας κάθε χώρας, με μεγάλες Συμφωνικές Ορχήστρες της άλλης χώρας.
• Θα προωθηθεί η περαιτέρω συνεργασία των κρατικών οργανισμών βιβλίου, συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών και θα γίνουν κοινές συσκέψεις και συνεδρίες για την προσέγγιση των μεταφράσεων.
• Θα προωθηθεί η ανταλλαγή εκθέσεων φωτογραφίας και εικαστικών τεχνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.