Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Συμμαχία ξενοδόχων για μειώσεις τιμών

Sithonia Hotel in Porto Carras Resort, Greece.Image via Wikipedia
Του Λεωνίδα Λιάμη

Την καθιέρωση ενιαίας χαμηλότερης τιμής για μια ομάδα πέντε βασικών προϊόντων που καταναλώνει περισσότερο ο τουρίστας, δρομολογούν οι φορείς του νομού Χαλκιδικής, που εμπλέκονται με τον τουριστικό τομέα για να καταστήσουν το προϊόν τους ελκυστικότερο στους επισκέπτες. Ανάλογη πρωτοβουλία είχε αναληφθεί και νωρίτερα μέσα στο Μάιο, η οποία αφορούσε στην προσφορά ελκυστικών πακέτων διαμονής, ακόμη και σε γνωστά μεγάλα ξενοδοχεία του νομού, όπως το συγκρότημα του Πόρτο Καρρά στη Σιθωνία ή το Eagles Palace στην Ουρανόπουλη, τα οποία είναι της κατηγορίας των 5 αστέρων. Η σχετική συμφωνία επιτεύχθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά την τιμή του καφέ, του νερού, της μπίρας, του αναψυκτικού, και ενός παραδοσιακού ελληνικού φαγητού.
Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Νομαρχίας, του Επιμελητηρίου, Δήμων και Εμπορικών Συλλόγων, της ένωσης camping και των ενοικιαζομένων δωματίων, αντιμετώπισαν απολύτως θετικά την πρόταση και αναλήφθηκε δέσμευση να κληθούν τα μέλη τους να την υιοθετήσουν στην πράξη, με την επισήμανση, όμως, να ισχύσει το πλαφόν τιμών, χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.Η πρόταση για τη μείωση των τιμών στη συγκεκριμένη ομάδα προϊόντων είναι μόνο μια από τις δράσεις που συσπειρώνουν τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που προκαλεί στον κλάδο η δυσμενής οικονομική συγκυρία.
Ο σκοπός «Σκοπός ήταν να αναδειχθεί το πραγματικό πρόσωπο της Χαλκιδικής, αυτό που προβάλλει καλές και φθηνές υπηρεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός ξενοδοχείων», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συνάντησης. Πριν από δύο εβδομάδες, εξάλλου, η ΕΞΧ είχε αναλάβει μία ακόμη πρωτοβουλία προς την ίδια κατεύθυνση, ανακοινώνοντας πακέτο ελκυστικό τιμών σε 45 μεγάλα ξενοδοχεία (αρχικά ήταν 35, αλλά πλέον προστέθηκαν ακόμη 10 μονάδες), στα οποία αντιστοιχούν περισσότερες από 15.000 κλίνες ή πάνω από το 50% της συνολικής δυναμικότητας των 220 ξενοδοχείων της Χαλκιδικής.
Μειώσεις Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την παροχή μειωμένων τιμών κατά 15% έως και 20% που ξεκινούν από 40 έως 150 ευρώ (σε 2-3 περιπτώσεις) τη βραδιά, με πρωινό και ενίοτε ημιδιατροφή, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, για όλο τον Ιούνιο και πιθανότατα θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα του καλοκαιριού.
Ήδη, για το διάστημα που «τρέχει» μέσα στο Μάιο, στη λίστα των ξενοδοχείων που συμμετέχουν με προσφορές ελκυστικών πακέτων διαμονής περιλαμβάνονται και 5άστερα ξενοδοχεία, όπως το Meliton & Sithonia του συγκροτήματος Porto Carras στο Νέο Μαρμαρά, το Alexandros Palace στα Νέα Ρόδα, το Oceania Club στα Ν. Μουδανιά, και το Eagles Palace στην Ουρανόπουλη, αλλά και 4άστερα όπως τα Portes Beach και Portes Palace στον Άγιο Μάμα και το Theoxenia στην Ουρανόπουλη. Η σχετική λίστα, βέβαια, ξεκινά από την κατηγορία των 2 αστεριών και με την έναρξη του Ιουνίου αναμένεται να επικαιροποιηθεί, με την ένταξη και καινούργιων ξενοδοχείων.
«Ανάσα» ωστόσο, έδωσε η επίσκεψη περισσότερων από 10.000 τουριστών από τα Σκόπια το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Οι αποφάσεις των ξενοδόχων Χαμηλότερες τιμές για νερό, καφέ, αναψυκτικό, μπίρα κι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό.
45 ξενοδοχεία στη Χαλκιδική που διαθέτουν πάνω από 15.000 κλίνες, προσφέρουν φθηνά πακέτα από 40 έως 150 ευρώ τη βραδιά με πρωινό και ημιδιατροφή.
Ξενοδόχοι από Πιερία, Καβάλα, Θάσο προσφέρουν διανυκτερεύσεις από 40 έως 130 ευρώ με πρωινό και ημιδιατροφή.
Μειωμένες έως 20% οι προκρατήσειςΟ λόγος που έσπρωξε τους φορείς του τουριστικού κλάδου της Βορείου Ελλάδας για την υιοθέτηση της επιθετικής πολιτικής, στο επίπεδο του marketing, έχει να κάνει με τα ανησυχητικά μηνύματα που φθάνουν από το μέτωπο των προκρατήσεων στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής οι οποίες είναι περίπου 15-20% χαμηλότερες σε σχέση με την περσινή τουριστική σεζόν.
Τα ανησυχητικά στοιχεία που έρχονται από όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας κάνουν λόγο για μείωση των αφίξεων έως και 20%, ακόμη και σε νησιά με μεγάλη προσέλευση τουριστών. Αλλωστε, μειωμένος θα είναι και ο εσωτερικός τουρισμός, όπως φάνηκε από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος που δεν έφυγαν από την Αθήνα πάνω από 300.000 αυτοκίνητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κύμα μειώσεων τιμών επεκτείνεται. Αν και όχι τόσο οργανωμένα, οι ξενοδόχοι σε άλλα βορειοελλαδικά τουριστικά θέρετρα, όπως στην Καβάλα - Θάσο και στην Πιερία προσφέρουν «πακέτα» που ξεκινούν από 40 ευρώ και φθάνουν έως 100 ευρώ (Καβάλα) και 130 ευρώ (στην Πιερία), ανά διανυκτέρευση, συνήθως με ημιδιατροφή.
Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...