Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Κρίσιμη ώρα σήμερα για την ελληνική κρουαζιέρα


Σήμερα προσεγγίζει και πάλι το λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Zenith, της εταιρείας Royal Caribbean με σημαία Μάλτας και από τις κινήσεις των ναυτεργατών πρόκειται να κριθεί αν το εν λόγω κρουαζιερόπλοιο θα πραγματοποιήσει κανονικά το πρόγραμμά του, το οποίο περιλαμβάνει για φέτος 33 κυκλικές κρουαζιέρες στην Ελλάδα.
 
Την περασμένη Δευτέρα, οι 1200 Ισπανοί επιβάτες του ίδιου κρουαζιερόπλοιου αντιμετώπισαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της επιβίβασής τους, αφού οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες εμπόδιζαν για ώρες την επιβίβαση, με αποτέλεσμα η ιδιοκτήτρια εταιρεία να αντιδράσει και να δηλώσει ότι η ολοκλήρωση του φετινού της προγράμματος εξαρτάται από τις εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει η κυβέρνηση για ομαλή και ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών καθώς και από τη στάση των ναυτεργατών σήμερα. Συνολικά, η ιδιοκτήτρια εταιρεία Royal Caribbean έχει προγραμματίσει για το 2011, 320 προσεγγίσεις στον Πειραιά, και μάλιστα δρομολογώντας κρουαζιερόπλοια δυναμικότητας 2.800 επιβατών. Οι κρουαζιέρες αυτές θα ακυρωθούν αν και σήμερα υπάρξουν τα γνωστά παρατράγουδα με τους συνδικαλιστές στον Πειραιά.
 
Εκτός από το Zenith που μεταφέρει περισσότερους από 1000 τουρίστες, σήμερα στον Πειραιά θα προσεγγίσουν συνολικά 5 κρουαζιερόπλοια, μεταφέροντας περισσότερους από 5.000 τουρίστες. Το "Zenith" και το "Azamara Quest" έχουν σημαία Μάλτας, το "Τζίμινι" μη κοινοτική σημαία και 2 κρουαζιερόπλοια της Louis με ελληνικές σημαίες.
 
Αν δημιουργηθούν και σήμερα προβλήματα, η Ελλάδα αναμένεται να χάσει σημαντικά έσοδα, τα οποία οι τουριστικοί επιχειρηματίες τα υπολογίζουν στα 1 δισ.  ευρώ το χρόνο! Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Επιτροπής για το καμποτάζ υπό την προεδρία του Γιώργου Ανωμερίτη με τους συνδικαλιστές της ΠΝΟ, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 15 Μαΐου, οπότε η Επιτροπή θα υποβάλλει το πόρισμα της στο υπουργείο.
Πάντως, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με δελτίο τύπου επιφυλάχθηκε να επανέλθει «θέτοντας τα πράγματα στη σωστή και αληθινή τους βάση, με λεπτομερή ανάλυση και αξιολόγηση της Πρωθυπουργικής επιχειρηματολογίας».
 
Στην ανακοίνωση τονίζει ότι «τα περί αθρόας εισροής τουριστικού συναλλάγματος ύψους 1,165 δισ. ευρώ το χρόνο κινούνται στην σφαίρα της φαντασίας και αποτελούν ευσεβείς πόθους και μυθεύματα και μόνο, που έντεχνα και επίμονα καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό, αγνοώντας την πραγματικότητα, υπερτονίζοντας άκριτα ότι θα εισρεύσει τάχα ναυτιλιακό συνάλλαγμα από την απελευθέρωση του καμποτάζ.
 
Αντίθετα με τις ομιχλώδεις εκτιμήσεις περί πιθανολογούμενου τουριστικού συναλλάγματος που θα εισρεύσει στη χώρα μας, η ΠΝΟ υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες ναυτεργάτες που απασχολούνται στα ελληνικά κρουαζιερόπλοια εισφέρουν συστηματικά πολύτιμο ναυτιλιακό συνάλλαγμα που θα εκλείψει με την απώλεια των θέσεων εργασίας τους. Οι ναυτεργάτες αποτελούν τον ζωτικό τροφοδότη της εθνικής μας οικονομίας και αυτοί ενσαρκώνουν την ναυτική μας παράδοση και την παγκόσμια ισχύ της ελληνικής ναυτιλίας.
 
Σχετικά με την αναφορά στις εξαγγελίες περί Βαρκελώνης `η οποία κατάφερε να αυξήσει τις αφίξεις από το 1989 έως το 2005, σε διάστημα 16 ετών, κατά 920%` δημιουργούν μεν εντυπώσεις στον ακροατή, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι η Βαρκελώνη του 1989 παρουσίαζε εικόνα μικρής επαρχιακής πόλης που αναβαθμίσθηκε θεαματικά και εκτοξεύτηκε προς τα άνω με την τέλεση των Ολυμπιακών αγώνων στην πόλη αυτή.
 
Χωρίς να έχουμε διάθεση αντιπαράθεσης με κανένα, είμαστε υποχρεωμένοι χάριν της αλήθειας και μόνον να απορρίψουμε και πάλι τα όσα δηλώθηκαν για `αλλαγές νοοτροπίας` κατά το μέτρο που αυτές, όπως τις εκλαμβάνουμε, αφορούν ή υπαινίσσονται τον κλάδο μας. Και μάλιστα να χρεώνονται οι ναυτεργάτες για `απώλεια πολύτιμου εδάφους στην ραγδαία ανάπτυξη της διεθνούς κρουαζιέρας`.
 
Η ΠΝΟ υποστηρίζει ότι η άρση του καμποτάζ «θα σημαίνει αθρόα απώλεια των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών και εκτόξευση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...