Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Χιλιάδες οι παραβάσεις του καλοκαιριού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ξενοδοχειακά συγκροτήματα χωρίς επόπτες ασφαλείας στις πισίνες· ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που τα... βαφτίζουν «ενοικιαζόμενα δωμάτια» και τα διαθέτουν σε ανυποψίαστους τουρίστες.
Τα περιστατικά που αμαυρώνουν την εικόνα του τουρισμού και συχνά θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ταξιδιωτών είναι καθημερινά, ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου, τα κατά τόπους τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, αδυνατούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την κατάσταση, καθώς παραμένουν υποστελεχωμένα, με απαρχαιωμένες δομές και υπαλλήλους εγκλωβισμένους στη γραφειοκρατία.
Από τις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.327 έλεγχοι σε τουριστικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία, και βεβαιώθηκαν 1.043 παραβάσεις. Ωστοσο, όπως σημειώνουν πηγές της Αστυνομίας, «ο πραγματικός αριθμός των επιχειρήσεων και των ιδιωτών που παρανομούν, με αποτέλεσμα τη δυσφήμηση του κλάδου του τουρισμού, είναι πολλαπλάσιος».
Θεσσαλονίκη
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν 2.457 έλεγχοι (έναντι 2.234 πέρυσι) και βεβαιώθηκαν συνολικά 704 παραβάσεις (έναντι 664 το 2009), η πλειοψηφία των οποίων αφορά παράνομες εκδρομές και ναυλώσεις λεωφορείων από ιδιώτες αλλά και ενοικίαση καταλυμάτων χωρίς αυτά να διαθέτουν τα ειδικά σήματα λειτουργίας από τον ΕΟΤ.
Ολα αυτά από έξι αξιωματικούς του Τμήματος Τουριστικής Αστυνομίας, οι οποίοι έχουν υπό την εποπτεία τους ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης, από την Ασπροβάλτα μέχρι τη Μηχανιώνα. «Η Τουριστική Αστυνομία Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ως διεύθυνση με δύο τμήματα και προσωπικό 35 ατόμων, για να συρρικνωθεί λίγο καιρό αργότερα σε ένα τμήμα με προσωπικό 14 ατόμων. Από αυτά περίπου το 1/3 μένει στο γραφείο για να διεκπεραιώνει διάφορες εργασίες, με αποτέλεσμα ο έλεγχος ενός ολόκληρου νομού να γίνεται από έξι άτομα», αναφέρει ο γεν. γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόφιλος Παπαδάκης. Στη διάθεση των αξιωματικών είναι δύο οχήματα, στα κοντέρ των οποίων έχουν καταγραφεί περίπου 150.000 χλμ. και παρά τις οχλήσεις της ένωσης δεν έχουν αντικατασταθεί.
Χαλκιδική
Στο γειτονικό νομό της Χαλκιδικής οι έξι αξιωματικοί της Τουριστικής Αστυνομίας διανύουν καθημερινά 250 - 300 χλμ. προκειμένου να ελέγξουν καταγγελίες για ελεύθερη κατασκήνωση και παράνομη λειτουργία τουριστικών επιχειρήσεων. «Δεν προλαβαίνουμε», δηλώνει με απογοήτευση αξιωματικός του τμήματος, σημειώνοντας πως από τις αρχές Μαΐου έχουν διενεργηθεί 500 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν 279 παραβάσεις. «Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ελεύθερης κατασκήνωσης και για ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες δεν έχουν επόπτη ασφαλείας στις πισίνες», αναφέρει. Οι αξιωματικοί του τμήματος έχουν στη διάθεσή τους δύο οχήματα προκειμένου να «οργώσουν» μία παραλιακή έκταση 650 χλμ.
Πιερία
Στο... φιλότιμο τεσσάρων αξιωματικών εναποτίθεται ο έλεγχος της εύρυθμης λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στην Πιερία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις αρχές του καλοκαιριού έχουν πραγματοποιηθεί 370 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 60 παραβάσεις, η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε λειτουργία καταστημάτων χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
Ελεγχοι και διά θαλάσσης
Εκτός από την ξηρά, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν και στο υγρό στοιχείο. Από τις 19 Ιουλίου έως και τις 8 Αυγούστου τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος πραγματοποίησαν συνολικά 8.008 ελέγχους σε θαλάσσια μέσα αναψυχής και ταχύπλοα σκάφη, και βεβαίωσαν 733 παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας (π.χ. ελλείψεις σε σωστικά και πυροσβεστικά μέσα, εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, μη τήρηση ωραρίου εκμισθούμενων μέσων, επικίνδυνοι ελιγμοί κ.λπ.). Επίσης, διενεργήθηκαν 541 αλκοτέστ σε χειριστές και κυβερνήτες σκαφών και βεβαιώθηκε μία παράβαση, 42 έλεγχοι σε λουτρικές εγκαταστάσεις και βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις (απουσία ναυαγοσώστη, ελλείψεις στα προβλεπόμενα εφόδια κ.λπ.). Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 294 αγορανομικοί έλεγχοι και βεβαιώθηκαν επτά παραβάσεις για λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς άδεια και μη ανάρτηση σε εμφανές σημείο τιμοκαταλόγου διατιθέμενων ειδών στην ελληνική γλώσσα. ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...