Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Ο τουρισμός δεν θα αντέξει νέα αύξηση του ΦΠΑ δηλώνουν οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου

«Η ενδεχόμενη μετάταξη των υπηρεσιών διαμονής, εστίασης και μεταφοράς από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από το 11% στο 23%, θα σημάνει τίτλους τέλους για τον ελληνικό τουρισμό», δήλωσε η βουλευτής Ρεθύμνου Όλγα Κεφαλογιάννη, με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για επικείμενη αύξηση, ΦΠΑ, σε καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες από την 1η Ιανουαρίου 2011.

 
Όπως αναφέρουν επιχειρηματίες στο Ρέθυμνο, μία τέτοια απόφαση, αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, η οποία περνάει κρίση ενώ παράλληλα, αναμένεται πώς θα λειτουργήσει μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.
 
«Μετά την αύξηση του ΦΠΑ στις αρχές του τρέχοντος έτους, μια νέα αύξηση το 2011, θα υποχρεώσει και πάλι τις τουριστικές επιχειρήσεις σε πλήρη απορρόφησή της, καθώς όπως είναι γνωστό, τα συμβόλαια με τους tour operators του εξωτερικού για το επόμενο έτος έχουν ήδη υπογραφεί και ουδείς εξ αυτών προτίθεται να επωμιστεί το επιπλέον κόστος», δηλώνει η κα Κεφαλογιάννη και καλεί την κυβέρνηση: «δεδομένου ότι η τουριστική δραστηριότητα στην παρούσα, δυσμενή συγκυρία εξαρτάται κατά πολύ από οικονομικά πακέτα και ευέλικτες προσφορές, να συνειδητοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί στην τουριστική αγορά. Να σκεφθεί σοβαρά τις επιπτώσεις και να εξαιρέσει τις υπηρεσίες διαμονής, εστίασης, ψυχαγωγίας και τουριστικών μεταφορών από το ενδεχόμενο μετάταξης στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ. Αν δεν το κάνει, φοβάμαι ότι το αύριο του ελληνικού τουρισμού θα είναι εξαιρετικά αβέβαιο».
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο τουρισμός στο Ρέθυμνο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά το γεγονός ότι ήταν μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε στον τοπικό Ρεθεμνιώτικο τύπο ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανώλης Τσακαλάκης ζητώντας παράλληλα από την επίσημη πολιτεία: «Να στηρίξει τον τουρισμό θεωρώντας απαραίτητη τη μείωση του ΦΠΑ σε ότι αφορά τα δωμάτια, τις υπηρεσίες, τη διατροφή διότι μόνο έτσι οι επιχειρηματίες τουρισμού, ξενοδόχοι, θα μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με συναδέλφους τους του εξωτερικού».
 
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Νίκος Βουρβαχάκης ανέφερε πως: «αυτές τις μέρες υπάρχει κάμψη της τουριστικής κίνησης, δεν υπάρχουν προκρατήσεις, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αλλά ελπίζουμε το Σεπτέμβριο να υπάρξει κάποια κίνηση ώστε να μπορέσουμε να δούμε με αισιοδοξία το μέλλον. Είναι όμως αλήθεια ότι οι ξενοδόχοι και όχι μόνο, πλέον δεν αντέχομε την αύξηση ΦΠΑ από 9% στο 11% τη στιγμή μάλιστα που χώρες της Ευρώπης έχουν 5% και 6%. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δίνουμε τις αυξήσεις από την τσέπη μας. Οπότε δεν μπορούμε να δεχτούμε μία τέτοια ταφόπλακα για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις μας».
 
Ο κ. Βουρβαχάκης θεωρεί ότι η κυβέρνηση δε θα πάρει απόφαση τέτοια που δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν παραλογισμό την ίδια ώρα, που όπως τόνισε, «Οι πράκτορες δεν δίνουν το ΦΠΑ στα συμβόλαια που κλείνονται και για να το πω απλά, τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία κάνουν κεφαλοκλείδωμα στους επιχειρηματίες τουρισμού. Αν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει θα πρέπει να κατεβάσει το ΦΠΑ στο 9% διότι το αξίζει και ο τουρισμός μας και οι επιχειρηματίες».
 
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων: «Οι τουρίστες αντιλήφθηκαν φέτος, ότι η κατάσταση δεν ήταν στο μέγεθος που προβάλλεται από ορισμένα ΜΜΕ. Έχουν καλή εντύπωση για τη χώρα και για την Κρήτη οπότε όλοι μαζί θα πρέπει να συνεισφέρουμε στο να υπάρχει επανάληψη επιλογής του τόπου μας ως τουριστικός προορισμός. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια σύμμαχος μας πρέπει να είναι και η κυβέρνηση με πρώτη απόφαση της να μην αυξήσει το ΦΠΑ εκ νέου, απεναντίας να προβεί στη μείωση του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...