Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με κάποιες εξαιρέσεις στα παράλια οι απώλειες έφθασαν στα ορεινά μέχρι και το 50%, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να βρίσκονται στο «κόκκινο»
Tο φετινό καλοκαίρι αποδείχθηκε οριακό για το μέλλον του Ηπειρωτικού τουρισμού, αλλά και οδυνηρό για την τοπική οικονομία.Η τουριστική περίοδος έκλεισε, αφού πλέον σε λίγες ημέρες τα σχολεία ξεκινούν, ενώ ήδη έχουν αρχίσει τα φροντιστήρια για τους μαθητές. Άρα, πρέπει να βρίσκονται στον τόπο διαμονής τους.Η πλειοψηφία των πολιτών επέστρεψε στις δουλειές της και γενικά η ζωή παίρνει τους κανονικούς της ρυθμούς.
Παραδοσιακά τα τέλη Σεπτεμβρίου, συνεπάγονται και το τέλος των διακοπών. Ωστόσο ο τουριστικός απολογισμός για την περιοχή μας είναι αρνητικός.Οι τουριστικές εισπράξεις στην Ήπειρο ήταν μειωμένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και η κίνηση περιορισμένη σε λίγες μόνο ημέρες.Τα παράλια της Ηπείρου, κυρίως η Πρέβεζα, είχε κόσμο λίγο πριν και λίγο μετά το Δεκαπενταύγουστο, όπως και τα χωριά μας, λόγω των αποδήμων, αλλά σε γενικές γραμμές τα πράγματα ήταν απογοητευτικά.Οι τουριστικές επιχειρήσεις εμφανίζουν απώλεια εσόδων από 15% έως και 50%, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν.Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια κάθε μία από τις επιχειρήσεις του κλάδου έχει χάσει κατά μέσον όρο το 30% του τζίρου της.Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις επιβιώνουν οριακά, καθώς υπολογίζεται ότι το 60% των ξενοδοχειακών μονάδων βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο».Επιπρόσθετα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο ότι η γειτονική Αλβανία, κυρίως οι Άγιοι Σαράντα και η Χειμάρα παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά στον τουρισμό.Οι τουριστικοί επιχειρηματίες στην Ήπειρο ζητούν από το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει κατεπειγόντως σε σειρά επαφών με τους μεγάλους «τουρ οπερέιτορ» και αεροπορικές εταιρείες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί αυξημένη τουριστική κίνηση την επόμενη χρονιά.Είναι «ώρα μηδέν» για τον Ηπειρωτικό τουρισμό. Αν ο αριθμός των τουριστών και κυρίως τα έσοδα δεν αυξηθούν, σύσσωμος ο χώρος θα βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα, με απρόβλεπτες συνέπειες για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Είναι ανάγκη να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να επιδοτηθούν (μέσω προγραμμάτων συνδιαφήμισης) μεγάλοι «τουρ οπερέιτορ», ώστε να αυξήσουν το 2011 τους τουρίστες που θα στείλουν εδώ.Οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα ένα σχέδιο πενταετίας, ώστε να δημιουργηθούν σοβαρές προϋποθέσεις για σταθερή ανάκαμψη του Ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια.Όπως υποστηρίζουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, επιβάλλεται να συγκροτηθεί ένα μοντέρνο στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ, ώστε ο Ηπειρωτικός τουρισμός να προσελκύσει νέους δυναμικούς πελάτες κατ' αρχάς τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο. Δηλαδή κοντά στην έναρξη και στη λήξη της τουριστικής περιόδου.

ΕΠΑΝΑΠΑΥΣΗ…
Όπως προκύπτει από τα διαχρονικά στατιστικά στοιχεία, ο τουρισμός στηρίζεται ουσιαστικά, από το 1950 μέχρι και σήμερα, από την πελατεία που προσελκύει το τρίμηνο του καλοκαιριού.Αυτό οδήγησε να διαμορφωθεί η εντύπωση στους περισσότερους επιχειρηματίες ότι μπορούν δουλεύοντας τρεις μήνες να εξασφαλίζουν υψηλά έσοδα για όλο τον χρόνο. Ετσι, τώρα που εντάθηκε ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες, οι περισσότεροι διαμαρτύρονται.

«ΝΙΚΗΣΑΝ» ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Φέτος στην Ήπειρο τα ξενοδοχεία είχαν περισσότερη δουλειά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες έριξαν τις τιμές τόσο χαμηλά, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να είναι φθηνότερα από πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...