Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Βαθιά βουτιά τουρισμού 15,7% τον Ιούνιο

Σε «βαθιά νερά» φαίνεται να βουλιάζει ο ελληνικός τουρισμός μετά και τη μείωση των εσόδων κατά 11% που καταγράφηκε το εξάμηνο του 2010, ακολουθώντας την «ελεύθερη πτώση» που παρουσίασαν και οι αφίξεις κατά το 7μηνο φέτος. Ομως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων, η μείωση των εσόδων θα φτάσει σε μονοψήφιο ποσοστό που θα κυμανθεί μεταξύ 7-9%.
Σε μονοψήφιο ποσοστό μεταξύ 7%-9% θα κυμανθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων, η μείωση των εσόδων φέτος Μόνο τον Ιούνιο, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πτώση των εσόδων κατά 15,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Ιουνίου ήταν 1,17 δισ. έναντι 1,39 πέρυσι. Στο εξάμηνο ήταν 2,8 δισ. από 3,1 πέρυσι. Τις ανησυχητικές εξελίξεις στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, οι οποίες αποτυπώνονται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αναμένεται να συζητήσει σήμερα το μεσημέρι ο Γ. Παπανδρέου με τον διοικητή της Τράπεζας Γ. Προβόπουλο. Επίσης, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Γ. Παπακωνσταντίνου και Τίνα Μπιρμπίλη.
Ωστόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής προκειμένου να αναπληρώσουν ένα μέρος των απωλειών της φετινής τουριστικής περιόδου. Ετσι τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Νικητιάδης όσο και οι περισσότεροι επιχειρηματίες του κλάδου ομονοούν ότι και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θ'αντέξει.
Μικρή μείωση αφίξεων
Από τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) προκύπτει ότι οι αφίξεις των τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας κατά το 7μηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος) του 2010 εμφανίζουν μείωση κατά 1,3%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων, ότι η φετινή χρονιά, σε επίπεδο αφίξεων, θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, λόγω των ελκυστικών προσφορών των πακέτων διακοπών, όμως οι εκπτώσεις αυτές έχουν επίπτωση στα τουριστικά έσοδα, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση 7-9% για όλο το έτος.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χαλκιδική, «αν δεν υπήρχαν μια σειρά από ατυχή γεγονότα και συγκυρίες η φετινή τουριστική περίοδος θα ολοκληρωνόταν με αύξηση».
«Θα αντέξει»
Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, Γιώργος Τελώνης, υποστηρίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός «αντέχει» με όσα δεινά του έχουν συμβεί έως τώρα. Οι αφίξεις τουριστών κινούνται αυτή την περίοδο πτωτικά κατά 3%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), Μάριο Τριβιζά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, Γιάννης Ρέτσος, δηλώνει πως ο ελληνικός τουρισμός «καλά κρατεί», παρά τους αστάθμητους παράγοντες, όπως είναι οι εργατικές κινητοποιήσεις.
Με έσοδα που καταγράφουν απώλειες περί το 10%, σε σχέση με πέρυσι, η Κρήτη προσπαθεί να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Γιάννη Οικονόμου.
Στα 4,5 δισ. το εμπορικό
Πάντως η ύφεση δεν έχει χτυπήσει μόνο τον τουρισμό, καθώς τα στοιχεία του ισοζυγίου της ΤτΕ δείχνουν καθίζηση των εισαγωγών αλλά και πτώση των εξαγωγών της χώρας. Αποτέλεσμα ήταν η μείωση του εμπορικού ελλείμματος κατά 97 εκατ. ευρώ, στα 4,5 δισ. ευρώ. Η δαπάνη για εισαγωγές (εκτός καυσίμων και πλοίων) μειώθηκε κατά 8,7%, ήτοι 1,4 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις εξαγωγές μειώθηκαν μόνο κατά 4,9% (276 εκατ. ευρώ). Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο επτάμηνο προσγειώθηκαν στα 891 εκατ. ευρώ από τα 1,07 δισ. ευρώ πέρυσι.
* Την άμεση λήψη μέτρων για την ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς ζήτησε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος. Οπως αναφέρει «η πτώση του τουριστικού συναλλάγματος, των ξένων επενδύσεων και του τζίρου των καταστημάτων δείχνει ότι η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και θα είναι παρατεταμένη. Το κυνήγι των εσόδων κινδυνεύει να αποδειχθεί χαμένη υπόθεση, αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα για την τόνωση της αγοράς». *

Κάθε υποχώρηση 10% ρίχνει το ΑΕΠ 1%

Επιπλέον ύφεση κατά 1% θα φέρει στην ελληνική οικονομία μία πτώση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων κατά 10%.
Πρόκειται για τις επίσημες εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών που παρακολουθούν την πορεία του ΑΕΠ και δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος για την οικονομία. Μετά τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ για το τουριστικό συνάλλαγμα, το σενάριο γίνεται πλέον πολύ πιθανό, αφού προς το παρόν οι εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων κάνουν λόγο για μεγαλύτερη πτώση του τζίρου, ελπίζοντας όμως σε μικρή ανάκαμψη στα στοιχεία του Αυγούστου.
894.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό
Η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδος επηρεάζει όμως και έμμεσα την αγορά, μέσα από το κύκλωμα των εταιρειών που στηρίζονται σε αυτή (λιανοπωλητές, προμηθευτές κ.λπ.). Μόνον όμως οι καθαρά τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ακτοπλοϊκές μεταφορές και ταξιδιωτικά πρακτορεία) απασχολούν 894.000 εργαζόμενους (το 19% του εργατικού δυναμικού). Δημιουργούν κάθε χρόνο το 16,2% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν), δηλαδή 39 δισ. ευρώ. Μαζί με τις «περιφερειακές» επιχειρήσεις ο τζίρος τους φτάνει στο 20% του ΑΕΠ ή στα 48 δισ. ευρώ. Οσο για τα έσοδα από τον διεθνή τουρισμό, το 2009 άγγιξαν το 28,5% του συνόλου των εξαγωγών. Ο κλάδος δέχεται πλήγμα από την κρίση. Εκπρόσωποι εκτιμούν ότι τη διετία 2009-2010 η πτώση του τζίρου θα φτάσει στο 30%. Εξηγούν ότι η ανταγωνιστικότητα των εταιρειών πλήττεται και από την πορεία του ΦΠΑ. Από το προηγούμενο έτος λόγω της κρίσης πολλά κράτη αποφάσισαν τη μείωση των συντελεστών, για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της τουριστικής οικονομίας. Η Κύπρος μείωσε στα ξενοδοχεία τον συντελεστή στο 5% από 8% προηγουμένως, η Ισπανία τον διαμόρφωσε στο 7%, η Πορτογαλία στο 5%, ενώ στα ξενοδοχεία η Γαλλία το περιόρισε 5,5%. Πλέον, η προοπτική αναπροσαρμογής των συντελεστών στην Ελλάδα από το 11% στο 23% ακόμη και το 2012 αυξάνει την πίεση που νιώθουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.
ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...