Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

«17.000.000 τουρίστες φέτος» τονίζει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων στην Ελλάδα

«Δεν περιμένει ο ελληνικός τουρισμός τα γεγονότα σε Αίγυπτο και Τουρκία για να πετύχει 17 εκατομμύρια αφίξεις, το 2013» τονίζει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων στην Ελλάδα (Hatta), Γιώργος Τελώνης αναφορικά με την εξέλιξη της φετινής τουριστικής κίνησης. Το ελληνικό τουριστικό προϊόν, όπως τόνισε, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητα του όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, ο κ. Τελώνης εκτίμησε ότι όσα οφέλη προκύψουν από τις εκεί αναταραχές, ο ελληνικός τουρισμός θα τα κεφαλαιοποιήσει τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φέτος, ενώ εκτιμά ότι αυτά θα γίνουν έντονα ορατά το 2014.

Όπως εξήγησε, ήδη τώρα υπογράφονται συμβόλαια για το 2014 από τους μεγάλους Tour Operators και εκτιμά ότι το τουριστικό ρεύμα που ήταν να κατευθυνθεί προς Τουρκία ή Αίγυπτο θα διοχετευθεί και σε ελληνικούς προορισμούς, του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, εκφράζονται ερωτηματικά για το «πού θα κάτσει η μπίλια» των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, στα 17 εκατομμύρια αφίξεις, οι Βαλκάνιοι, πλέον, διεκδικούν μεγάλα μερίδια επισκεψιμότητας, γεγονός που ακόμα δεν επιτρέπει να υπολογιστεί με ακρίβεια η κατά κεφαλήν δαπάνη των επισκεπτών.

Στο σημείο αυτό, το μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Αγγελόπουλος επισήμανε ότι «στο τέλος της σεζόν, θα κληθούμε να κάνουμε ταμείο». «Απολαμβάνουμε -και καλά κάνουμε- τον αυξημένο αριθμό των αφίξεων, όπως αυτές καταγράφονται στις πύλες εισόδου στη χώρα. Δεν είναι κακό να είσαι πολιτικά και κοινωνικά σταθερός, ούτε είναι κακό να είσαι και τυχερός» υπογράμμισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο κ. Αγγελόπουλος.

Επισκοπώντας την τουριστική κίνηση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, διαπιστώνεται ανοδική τάση. Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης υπογράμμισε ότι ήδη η Κρήτη κινείται με άνοδο 20% στις αφίξεις, με τους Ρώσους πλέον να αποτελούν τη βασική αγορά για τους Κρήτες.

Ίδια εικόνα παρατηρείται και στην Κεφαλονιά, με τον πρόεδρο της εκεί Ένωσης Ξενοδόχων, Σπύρο Γαλιατσάτο να τονίζει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι οι αφίξεις από αέρος κινήθηκαν τον Ιούνιο στο +20%, ενώ δια θαλάσσης -με βάση τα τελευταία στοιχεία- οι αφίξεις σημείωσαν άνοδο 23%.

Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση της Ζακύνθου, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Χριστίνα Τετράδη τονίζει ότι παρουσιάζεται ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση από τις αγορές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, με τη Ρωσία να πρωτοστατεί με ποσοστό 156,26% και να αποτελεί πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Ζάκυνθο, μετά τη Μεγάλη Βρετανία. Επίσης, μεγάλη αύξηση παρουσιάζει η Σλοβενία (στο 53,81%), η Σερβία (στο 48,29%) και η Πολωνία (στο 42,43%).

Και για αυτή τη χρονιά, ο «μεγάλος ασθενής» για τον ελληνικό τουρισμό παραμένει ο Έλληνας τουρίστας, με τον κ. Γαλιατσάτο να τονίζει ότι ναι μεν θα κινηθεί πτωτικά ο εγχώριος τουρισμός, αλλά κατά μονοψήφιο νούμερο. Από την πλευρά του, ο κ. Τελώνης παρατηρεί ότι, πλέον, ο Έλληνας καταναλωτής- τουρίστας «σκέφτεται» ευρωπαϊκά και λειτουργεί με τις προκρατήσεις, κάτι που δεν έκανε στο παρελθόν.

Αισιοδοξία υπάρχει από τους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά ότι τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, θα δώσουν ανάσα και σε μη δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...