Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Μεγάλα τα οφέλη της κρουαζιέρας για την Ελλάδα


Την ώρα που ο τουρισμός στην Ελλάδα παρουσιάζει πτωτική τάση, οι προορισμοί που προσελκύουν κρουαζιερόπλοια βλέπουν την κίνησή τους να αυξάνεται ακόμα και κατά 30%.
 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κατάκολου Ηλείας, το οποίο αποτελεί λιμάνι που δένουν τα κρουαζιερόπλοια με προορισμό την Τουρκία. Παρόλο που οι τουρίστες δε διανυκτερεύουν στο Κατάκολο, αλλά μένουν εκεί μερικές ώρες, η κίνηση στα μαγαζιά της περιοχής είναι αρκετά αυξημένη.
 
Πιο συγκεκριμένα, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κίνηση των μαγαζιών είναι αυξημένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι και έπεται και συνέχεια...
 
Μάλιστα, ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος τόνισε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να μεταβούν στην περιοχή, με τα κρουαζιερόπλοια, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τουρίστες, πολλοί εκ των οποίων θα μεταβούν και στην Αρχαία Ολυμπία.
 
Σημειώνεται ότι το Κατάκολο είναι η μοναδική στάση που κάνουν τα κρουαζιερόπλοια αυτά στην Ελλάδα, πριν να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, την Τουρκία.
 
Την ίδια ώρα στη Ρόδο, η τουριστικό σεζόν έχει «ανοίξει» για τα καλά με τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να συγκρατούν την πτώση στην τουριστική κίνηση. Αν και φέτος τα κρουαζιερόπλοια που κάνουν στάση στο λιμάνι της Ρόδου είναι λιγότερα από πέρσι (55 κρουαζιερόπλοια φέτος έναντι 74 πέρσι), 77.375 επιβάτες κατέπλευσαν στο νησί το πρώτο τετράμηνο του 2010 (έναντι 114.707 πέρσι).
 
Ειδικότερα, το φετινό Ιανουάριο, κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ρόδου 6 κρουαζιερόπλοια, στα οποία επέβαιναν 17.806 επιβάτες, ενώ τον Ιανουάριο του 2009 7 κρουαζιερόπλοια τα οποία μετέφεραν 18.680 επιβάτες. Η μείωση ανήλθε στο -2,50%. Τον Φεβρουάριο του 2010 κατέπλευσαν 5 κρουαζιερόπλοια στα οποία επέβαιναν 16.106 επιβάτες, ενώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα 6 κρουαζιερόπλοια, τα οποία μετέφεραν στη Ρόδο 16.163 επιβάτες. Η μείωση έφτασε το -0,35%. Το φετινό Μάρτιο κατέπλευσαν στο λιμάνι της Ρόδου 14 κρουαζιερόπλοια στα οποία επέβαιναν 11.802 επιβάτες.
 
Ο ίδιος αριθμός κρουαζιερόπλοιων κατέπλευσε και το Μάρτιο του 2009 τα οποία όμως μετέφεραν στη Ρόδο 17.016 επιβάτες. Η μείωση φέτος άγγιξε το -22%. Ο φετινός Απρίλιος ήταν ο μήνας όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση στο θαλάσσιο τουρισμό της τάξεως του 50%. Τα 30 κρουαζιερόπλοια που κατέπλευσαν στο νησί μετέφεραν 31.661 επιβάτες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009 κατέπλευσαν 47 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 62.848 επιβάτες.
 
Ο κατάπλους όμως κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο είναι μειωμένος και το μήνα που διανύουμε, και θα είναι και τον Ιούνιο. Το φετινό Μάιο αναμένεται να καταπλεύσουν 61 κρουαζιερόπλοια, ενώ πέρυσι κατέπλευσαν 68. Μικρότερος αριθμός κρουαζιερόπλοιων θα καταπλεύσει το φετινό Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, αφού αναμένεται να φτάσουν στη Ρόδο 72 κρουαζιερόπλοια ενώ πέρυσι προσέγγισαν το λιμάνι 86.
 
Πάντως οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων έδωσαν ζωή στα τουριστικά καταστήματα της πόλης και οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι η χθεσινή και η προχθεσινή μέρα ήταν από τις καλύτερες της σεζόν, δεδομένων των πολλών επιβατών κρουαζιερόπλοιων που προσέγγισαν στο νησί.
 
Εξίσου καλή μέρα, όσον αφορά την άφιξη τουριστών μίας ημέρας, αναμένεται να είναι η 19η Μαΐου. Τη συγκεκριμένη μέρα, πρόκειται να καταπλεύσουν στη Ρόδο τα κρουαζιερόπλοια, “Cristal”, “Aquamarine”, “Aegean Pearl”, “Seabourn Spirit”, “Royal Iris”, “Gemini” και “Zenith”. Επίσης στις 24 Μαΐου θα δέσουν στο λιμάνι της Ρόδου τέσσερα μεγάλα κρουαζιερόπλοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα τα σχόλια σας αρκεί να μην είναι υβριστικά.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...